環保洗衣(洗衣球﹑ecover及環保洗衣法)+精油洗衣(#37開始)

作者: 八王爺 發表于 2010-1-10 20:56:05
46954 170
花無知 發表於 2010-6-13 18:20:05 |顯示全部樓層

我買開,who's &durance的精油,因為在家附近有專門店十分方便.
請問大家有冇人用過呢間公司出品?有的話,比啲意見我丫, 唔該晒.
http://www.winghingchemical.com/chi/product/product.php?rid=3
回復

jeffiau 發表於 2010-6-13 18:23:44 |顯示全部樓層
我沒有幫襯過這間公司, 但化妝品原材料我自己也有用,
但我不知見有洗衣球o既?
回復

花無知 發表於 2010-6-13 18:32:04 |顯示全部樓層
唔好意思,我係講香薰油
回復

cklife 發表於 2010-6-29 16:49:10 |顯示全部樓層

永興DIY材料有買....精油...只是他做特價才會買...多用在家居清潔...,剛買特價的山雞椒...勁味...加少少做驅蚊..就好勁味....

最多買佢既蘆薈凝膠....比老公做驅蚊啫喱用....老公用量好大...我會用黎做眼啫喱
以前買過玫瑰水...但味道真係淡如水...
============
話說....我原本用清水洗衣.....用左一段時間....衣服明顯地感覺好快變舊(顏色)

後來買左個洗衣球...大家覺得佢同清水無乜分別...但我自己既感覺係有少少分別...可能係某一D人講既心作用喇...

但我覺得好明顯...老公既恤衫無咁快舊身。但比用洗衣粉仲有距離既...咁又當然...洗衣粉有營光劑...會亮麗一D...
(清水洗衣1 1/2年....洗衣球洗衣1年)

我一向都無用柔順劑,因為老公對柔順劑皮膚敏感...我就對柔順劑氣管敏感.....

介紹比有玩開DIY既朋友....我用依隻柔順劑覺得幾好...溝好放入樽...洗衣時加一瓶蓋落柔順劑格中...洗完有精油香味...衣物又會柔軟D.....不過同用街外既柔順劑仲係有段距離...但我同老公都唔會有敏感反應..而且有少許抗菌功效...(抗菌功效係洗完無即時拎去晾...而發現)

柔順液
材料︰
檸檬酸30克+水470克+精油5克

請問檸檬酸是不是指以下的 檸檬酸 (單水) http://www.winghingchemical.com/chi/product/product.php?cid=4&page=1 這檸檬酸是不是可做護髪素???  發表於 2011-12-9 20:38

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-6-29 17:10:02 |顯示全部樓層
咁呢個lavender 抹地法,一定要話俾寶瓶知啊~
jellyfishy 發表於 2010-1-21 00:37

但...lavender千期唔好加茶樹一起用喔...會變左..[殺他死]既味道...話說有一年冬天,我亂黎...因為有D人唔中意茶樹既味道...咁又話說薰衣草好多人都中意.....咁...念住茶樹油溝D薰衣草咪多D人中意囉.....點知....潤膚霜一擦落手....呀..我立刻變左一隻小強...
殺..他..死...黎..喇!!!!
回復

jellyfishy 發表於 2010-7-6 17:53:22 |顯示全部樓層
但...lavender千期唔好加茶樹一起用喔...會變左..[殺他死]既味道...話說有一年冬天,我亂黎...因為有D人 ...
cklife 發表於 2010-6-29 17:10

哈哈哈..... 笑爆~~
我都有keep住落lavender essential oil 洗衫,清香感覺,硬係覺得d衫好索d~~
回復

cklife 發表於 2010-7-7 07:04:31 |顯示全部樓層
哈哈哈..... 笑爆~~
我都有keep住落lavender essential oil 洗衫,清香感覺,硬係覺得d衫好索d ...
jellyfishy 發表於 2010-7-6 17:53

係呀...而且我住村屋,落左精油,洗完D衫無咁多野[嬲]佢....
回復

八王爺 發表於 2010-7-7 08:54:41 |顯示全部樓層
睇番啲 舊帖, 好 似無人講過用 lavander + tea tree 精油抹地。
回復

hipo 發表於 2010-7-8 15:02:54 |顯示全部樓層
我一早都係咁用,我用 lavander + lemongrass 洗地。

洗衫用 lavander,有時用rose geranium。
如果喜歡  ...
八王爺 發表於 2010-1-13 12:25

Try try sin....
回復

cklife 發表於 2010-7-12 08:02:11 |顯示全部樓層
睇番啲 舊帖, 好 似無人講過用 lavander + tea tree 精油抹地。
八王爺 發表於 2010-7-7 08:54

avander + tea tree係我自己講架....人地淨係用lavander咋.....不過我諗起自己D撞板野...咪講下囉...
回復

muitau 發表於 2010-7-21 16:49:41 |顯示全部樓層

原來呢到貢多高手係到架!!

CK,
蘆薈凝膠驅蚊啫喱個配方係點架?! 檸檬酸又係邊到買到? 係咪一買要好多架?
回復

cklife 發表於 2010-7-21 21:20:19 |顯示全部樓層
原來呢到貢多高手係到架!!

CK,
蘆薈凝膠驅蚊啫喱個配方係點架?! 檸檬酸又係邊到買到? 係咪一買要好多架? ...
muitau 發表於 2010-7-21 16:49

就係..買一支蘆薈啫厘(要無味),再加入可以驅蚊既精油攪均佢,咁就得架喇....
檸檬酸我係永興買,一買一大包....佢地己經叫做散裝....1KG呀....
回復

muitau 發表於 2010-7-21 22:48:49 |顯示全部樓層
就係..買一支蘆薈啫厘(要無味),再加入可以驅蚊既精油攪均佢,咁就得架喇....
檸檬酸我係永興買,一買 ...
cklife 發表於 2010-7-21 21:20

以前我剩係識用蘆薈gel做mask,因為啲人教咁做,我又唔識變通,死咕咕
你講起1kg,我就想起果時買左c又係咁,要好多人share至敢買一包.
回復

cklife 發表於 2010-7-22 05:24:52 |顯示全部樓層
以前我剩係識用蘆薈gel做mask,因為啲人教咁做,我又唔識變通,死咕咕  
你講起1kg,我就想起果時買左c又係 ...
muitau 發表於 2010-7-21 22:48

蘆會啫喱好多變化架,可以加花水或精油做眼啫喱、暗瘡用啫喱。佢本身對晒傷好好,去旅行一定會帶,可以當潤膚霜、面膜、晒後處理、驅蚊啫喱、洗手液(加抗菌精油)、按摩啫喱等等。去旅行會帶既除左蘆會啫喱,仲有薰衣草精油、茶樹精油,同埋一大樽植物油。
回復

little_st 發表於 2010-8-12 23:51:58 |顯示全部樓層
但我想問下油拖地個地會唔會好油...我用雲石地會唔會好滑....

洗衫時放入有番薰油的手巾仔 D 衫就會有番味??
回復

jellyfishy 發表於 2010-8-17 10:44:00 |顯示全部樓層
但我想問下油拖地個地會唔會好油...我用雲石地會唔會好滑....

洗衫時放入有番薰油的手巾仔 D 衫就會有番味 ...
little_st 發表於 2010-8-12 23:51

我試過落洗衣機洗衫,最後一次過水時,下幾滴lavender 精油,洗出來的衫的確有一陣陣清香~
也試過用lemongrass + Eculyptus eo +梳打粉抹牆,牆就無油笠笠,但有一清香~
其實幾滴精油一桶水,咁低的百分比,應該不會令地面油笠笠~
回復

八王爺 發表於 2010-8-18 21:30:31 |顯示全部樓層
一兩滴精油,絕对不會係地板油粘粘的。

柠檬酸在国內100g只買 3元人仔。照比例,1KG 不用30元。
只有用洗髮皂洗髮後,才用柠檬酸做中和护髮素,用量太少,不可能买1KG
回復

cklife 發表於 2010-8-19 09:21:58 |顯示全部樓層

洗衫時放入有番薰油的手巾仔 D 衫就會有番味 ...
little_st 發表於 2010-8-12 23:51

精油..唔係油呀....而且,落好少...就算係油...都唔會油笠笠架...
回復

cklife 發表於 2010-8-19 09:22:54 |顯示全部樓層
一兩滴精油,絕对不會係地板油粘粘的。

柠檬酸在国內100g只買 3元人仔。照比例,1KG 不用30元。
只有用洗 ...
八王爺 發表於 2010-8-18 21:30

護髮素用唔洗買檸檬酸啦...用白醋都得...
我用洗髮皂洗完..唔洗中和....,因為而異.....唔一定要中和...
回復

八王爺 發表於 2010-8-19 12:51:38 |顯示全部樓層
咁 柠檬酸做柔顺剂,1kg 都好快用完。
每次洗衫用 30g,都係 33-34次,一個用每天洗衫都用晒。
买1kg 都ok。
回復