環保洗衣(洗衣球﹑ecover及環保洗衣法)+精油洗衣(#37開始)

作者: 八王爺 发表于 2010-1-10 20:56:05
46683 169

水母,究竟結果如何?
jellyfishy 發表於 2010-1-11 09:02:29 |顯示全部樓層
add2icon 你話呢...
可能要重新開過一個新post ~add2icon
八王爺 發表於 2010-1-11 11:31:27 |顯示全部樓層
話咩呀!哩個咪新帖咯...
問你啲衫乾唔乾淨!?
oneonewe 發表於 2010-1-11 11:34:12 |顯示全部樓層
我都想知呀
如果ok我都去買番2球
jellyfishy 發表於 2010-1-11 11:39:38 |顯示全部樓層
minmin 回番我: 應該係轉移時有出錯,令到貼文不見了...真係唔好意思..

個晚洗個d 衫呀, 全用冷水洗, d 波衫都無乜味, 不過心理上下次會加少少滴露, 加強消毒.
柔順方面,  ok喎, 唔硬.
八王爺 發表於 2010-1-11 11:53:17 |顯示全部樓層
咁真係好環保。啲水清唔清?
加滴露可以殺菌? 唔係話滴露好多菌都殺唔到咩?
好似話漂白水比滴露更殺菌喎。
孖吉 發表於 2010-1-11 12:02:57 |顯示全部樓層
好似話漂白水比滴露更殺菌喎 ...
八王爺 發表於 2010-1-11 11:53

係咖,但係會令衣物褪色喎 o_O

另外,長期咁用,洗衣機會好快生锈~
jellyfishy 發表於 2010-1-11 12:03:09 |顯示全部樓層

無刻意睇喎, 淨係知第一輪d 水都係懞茶茶~
係喎, 我有個慳電慳水的洗衣法, 唔知你地試過未.
平日洗衫, 如果時間夾到的話, 會在晚上開機, 洗十分鐘, 跟住浸佢過夜, 或浸一兩小時, 等那些污漬和異味溶在水中, 之後再開機, 調較短一點和少2轉過水的洗衣程序, 洗出來的衫, 我覺得一樣咁乾淨~

漂白水, 會唔會漂到d 衫腿色呀? 同埋漂白色咁勁, 會唔會易皮膚敏感?
買個洗衣球, 不防一試. 可先選一些不太臭的衣物先囉. 真係太臭, 才加少少洗衣粉囉.
jellyfishy 發表於 2010-1-11 12:05:18 |顯示全部樓層
仲有, 潮濕天氣時, 我會開抽濕機幫手乾衣. 抽濕機的水會倒番落洗衣機度, 用來洗衫.
八王爺 發表於 2010-1-11 12:07:03 |顯示全部樓層
女兒的衣服都不臭的。
大人的才臭吧!
為了環保,真係乜都要試下。
oneonewe 發表於 2010-1-11 12:10:41 |顯示全部樓層
仲有, 潮濕天氣時, 我會開抽濕機幫手乾衣. 抽濕機的水會倒番落洗衣機度, 用來洗衫. ...
jellyfishy 發表於 2010-1-11 12:05

我用大眼雞
應該唔可以倒番D水落去用 add2icon
LLGG 發表於 2010-1-11 12:17:49 |顯示全部樓層
見大家講開洗衣球, 我又分享吓~
之前都見過唔少介紹, 都有d心郁郁想買, 因為諗落價錢都ok, 可以慳返d洗衣粉錢, 又唔駛用咁多化學野, 於是就响jusco買咗個嚟試吓 (係綠色既, $299, 好似係韓國製造).
我屋企用開日本上蓋式洗衣機. 一路洗開衫都係洗衣粉+柔順劑, 而家就洗衣球+少少柔順劑, 如果覺得d衫比較污穢, 就再加少少洗衣粉.
用咗洗衣球有咩分別?? 好老實講我唔覺得有咩分別囉. 可能本身我地2公婆都係返寫字樓工, d衫褲都唔會污穢得去邊, 係有時做完運動d衫褲, 就算唔落洗衣粉都ok, 唔覺有異味囉.
LLGG 發表於 2010-1-11 12:20:49 |顯示全部樓層

無試過洗衫打開部洗衣機嚟睇吓d水, 所以唔知清唔清...
LLGG 發表於 2010-1-11 12:24:23 |顯示全部樓層
仲有, 潮濕天氣時, 我會開抽濕機幫手乾衣. 抽濕機的水會倒番落洗衣機度, 用來洗衫. ...
jellyfishy 發表於 2010-1-11 12:05

d水我會用嚟淋花或者沖廁~
jellyfishy 發表於 2010-1-11 12:25:24 |顯示全部樓層
我用大眼雞
應該唔可以倒番D水落去用
oneonewe 發表於 2010-1-11 12:10

我個部係上面開蓋~
你咁鬼多花仔, 用抽濕機d 水去淋花啦~
八王爺 發表於 2010-1-11 14:17:53 |顯示全部樓層
哦... 洗完衫啲水唔淋得花架!
抽濕機啲水無礦物質,對花花都唔多好。

我又找到一些資料,看來,環保洗衣球可能係大粒環保洗衣粉,慢慢溶於水,達到清潔效能。
並沒有什么納米/奈米技術,也無軟紅外線殺菌......
tommysze8 發表於 2010-1-11 16:34:01 |顯示全部樓層
某洗衣球建議 -
1 - 如希望衣服更亮白,可加入一湯匙蘇打粉
2 - 如遇到衣服染上強烈異味,可加入一湯匙白醋
jellyfishy 發表於 2010-1-11 16:48:52 |顯示全部樓層
蘇打粉都ok.
但.... 醋味呀.... 怪怪的~~
孖吉 發表於 2010-1-11 16:57:15 |顯示全部樓層
又酸又鹼,我筧得出網頁果個自己都唔清唔楚~
八王爺 發表於 2010-1-11 16:59:54 |顯示全部樓層
加咁多天然清潔劑(蘇打粉,白醋),咁使乜用佢個球?!
醋味只要過一次水就無晒。