五區總辭 = 勞民傷財?

作者: tommysze8 發表于 2009-12-16 18:39:57
9532 145
nwss54510 發表於 2010-1-28 13:51:11 |顯示全部樓層
喂,喂,你搭錯綫啦!
'香港正正唔係 100% 民主國家,改選政府 係有  對抗中央  嘅味道,呢個係事實,同贊 ...
tommysze8 發表於 2010-1-28 13:46

首先, '民主制度下改選政府是依正常程序辦正常事,專制政府才須「推翻」。既然你把民主的必然產物視為對抗中央,我很懷疑你是否贊成民主。' 哩句野唔係我講既
第二, 我講既意思你冇睇清楚?? 基本法講明我地係會有普選立會同特首的, 現在我地只係爭取盡快落實, 並沒有『推翻』政府喎~ 唔通落實了哩d野, 就代表大家『推翻』政權??
回復

tommysze8 發表於 2010-1-28 13:54:27 |顯示全部樓層
先生, 我相信我用口語or書面打出我既睇法也有我的自由吧, 上討論區留言不一定規範用口語的~ 希望先生你專 ...
nwss54510 發表於 2010-1-28 13:18

我相信我用口語or書面打出or要誇大和貼上沒人會看既報導和我既睇法也有我的自由吧, 上討論區留言不一定規範用口語的...貼上有人會看既報導~ 希望你也專重我的自由 。
回復

nwss54510 發表於 2010-1-28 13:56:22 |顯示全部樓層
我相信我用口語or書面打出or要誇大和貼上沒人會看既報導和我既睇法也有我的自由吧, 上討論區留言不一定規 ...
tommysze8 發表於 2010-1-28 13:54

先生, 我沒規範你用口語OR書面語喎~ 唔好講到我好似係我先挑起口語定書面語留言才對咁
都係果句, 誇大手法無助各花友繼續討論的
看來我都不用再回覆閣下的帖子了
回復

tommysze8 發表於 2010-1-28 14:04:26 |顯示全部樓層
首先, '民主制度下改選政府是依正常程序辦正常事,專制政府才須「推翻」。既然你把民主的必然產物視為對抗 ...
nwss54510 發表於 2010-1-28 13:51

Sorry, 係我搭錯綫, 我只看了 帖#133。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-28 14:27:06 |顯示全部樓層
計論: 講完後大家可一齊去飲杯茶
嗌交: 講完後大家面左左

大家發表意見, 啱好錯也好, 不用介懷, 傾完後一起飲杯茶
回復

擔泥 發表於 2010-1-28 15:23:09 |顯示全部樓層
不要再嗌啦!
大家立場明顯走兩極. 發表了自己的意見就算了. 讀者看過後自會思考.
不要想透過爭辯去改變對方的思想.
其實咁樣嗌落去我已經開始覺得沒意思的了.
回復