五區總辭 = 勞民傷財?

作者: tommysze8 發表于 2009-12-16 18:39:57
9545 145
njchangjiang 發表於 2010-1-19 13:03:55 |顯示全部樓層
回復 60# tommysze8

照你這麼說,國民黨的多數票是買的.當年你有在台灣呀,有人向你買票了?你的朋友有買票了?你說多數票嗎,既然多數,那應該周圍人的票都被買了才對.民進黨也可買票呀?如果你手中有票,你的票也有機會被買了?不要看高自己而低估他人。
回復

tommysze8 發表於 2010-1-19 19:42:30 |顯示全部樓層
回復  tommysze8

照你這麼說,國民黨的多數票是買的.當年你有在台灣呀,有人向你買票了?你的朋友有買 ...
njchangjiang 發表於 2010-1-19 13:03

民進黨也可買票呀? 他們無錢,有都係阿扁處。
我係自信,唔知等唔等如 看高自己,  但我只係高估左他人。
回復

MK 發表於 2010-1-20 04:37:51 |顯示全部樓層
我並不質疑民主,否定普選。
所以 我討厭一切污沒民主的舉動,包括利用用作謀權的手段。

請問 的界線,畫 ...
tommysze8 發表於 2009-12-20 00:26

我相信台灣人很清楚是現有制度好還是以前國民黨一黨專政的白色恐怖時代好。

你真係有自信?你連自己有權選特首的權利都不敢爭取,你有自信就不會怕選錯如你所說的“用民主口號揾食嘅人”。
你真係相信民主?民主的好處是權力來自人民,如果謀權的人會被人民趕下台而不會怕受到武力鎮壓。
如果你真的討厭一切污沒民主的舉動,你便應該反對香港現行的假民主,爭取「盡快實現真普選,廢除功能組別」。

又或你自覺高人一等,當有一人一票時,其他的人都是無知會選擇錯誤?
功能組別的明顯謀權你不說,卻說普選會被用作 <手段> 謀權,請你說出你認為誰人及你觀察到的證據。
你有權選擇“不選擇”,但請不要扭曲民主,因為你根本不相信民主及不明白何謂民主。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-20 09:16:54 |顯示全部樓層
其實一人一票並不代表了民主

資訊才是民主

在民主之前
人民要知道放在自己面的是甚麼
人民也要知道自已要選的是甚麼
回復

corina 發表於 2010-1-20 09:20:58 |顯示全部樓層
人民眼睛雪亮,所以陳水扁上台
人民眼睛雪亮,所以陳水扁落台
如果人民眼睛真係雪亮,就唔會有陳水扁出現
回復

比得大帝 發表於 2010-1-20 09:49:55 |顯示全部樓層
人民眼睛雪亮,所以陳水扁上台
人民眼睛雪亮,所以陳水扁落台
如果人民眼睛真係雪亮,就唔會有陳水扁出現 ...
corina 發表於 2010-1-20 09:20

咁就正正指出資訊嘅重要

當日唔知佢咁多嘢, 一人一票又點, 咪選咗個水扁出嚟
回復

cross 發表於 2010-1-20 09:57:30 |顯示全部樓層
其實一人一票並不代表了民主

資訊才是民主

在民主之前
人民要知道放在自己面的是甚麼
人民也要知道自已 ...
比得大帝 發表於 2010-1-20 09:16

但我覺得好多盲目
總所有都反就是民主的一派
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-20 10:19:25 |顯示全部樓層
但我覺得好多盲目
總所有都反就是民主的一派
cross 發表於 20-1-2010 09:57

係呀~ 好多盲目架~~
諗都唔諗~ 咩都贊成係咪就係XX派
回復

cross 發表於 2010-1-20 10:23:53 |顯示全部樓層
係呀~ 好多盲目架~~
諗都唔諗~ 咩都贊成係咪就係XX派
maggielawkm 發表於 2010-1-20 10:19

仲以為自己係一個政治人先死
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-20 10:28:14 |顯示全部樓層
仲以為自己係一個政治人先死
cross 發表於 20-1-2010 10:23

根據黃議員既說法~ 佢地只係舉手機器~
係高鐵事件上~ 我睇都係囉~ 仲做得好過份
回復

corina 發表於 2010-1-20 11:34:07 |顯示全部樓層
回復 66# 比得大帝
我意思係話,如果人民有智慧,根本冇可能揀咗阿扁,仲比佢玩足咗八年
好似諸葛亮咁,佢唔使人地做咗衰嘢先知佢衰,亦唔使上咗台先知佢係賢君.居茅廬而知定必三分天下
人民要有智慧先可以個賢者出嚟,當然,要有賢者出現先,但係你話香港有冇?
回復

比得大帝 發表於 2010-1-20 11:47:25 |顯示全部樓層

智慧?  幾高IQ先係有智慧作出正確的決定呀?

要作出正確的決定, 並不基於智慧, 而是基於資訊, 有充足的資訊, 才可作出明智的選擇

好似高鐵咁, 政府話佢有咨詢, 得到大部份人支持, 不過佢俾咗幾多資訊你吖

咨詢/聽取意見係民主, 不過只放一些PRO佢嘅料俾你, 負面的資料就收埋, 你作出支持時的確是按自己的意向, 認為是民主了.............其實你的意向是操控在政制的手中
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-20 12:25:43 |顯示全部樓層
智慧?  幾高IQ先係有智慧作出正確的決定呀?

要作出正確的決定, 並不基於智慧, 而是基於資訊, 有充足的資訊 ...
比得大帝 發表於 20-1-2010 11:47

贊成~~ 我唔係絕對反對起高鐵~ 不過唔可以咁草率~ 哩D 係香港人既錢黎架~
如果有得我選邊個代表我~ 我會選個理念相同~ 
就算佢做得唔好~ 或者中途走左走右~ 我都冇得講~ 
好似而家~ Y 理當道理~ 我真係唔服囉~
回復

cross 發表於 2010-1-20 12:39:11 |顯示全部樓層
贊成~~ 我唔係絕對反對起高鐵~ 不過唔可以咁草率~ 哩D 係香港人既錢黎架~
如果有得我選邊個代 ...
maggielawkm 發表於 2010-1-20 12:25

可是大家是人類
A可以代表你那我呢?
B可以代表我那他呢?
回復

nwss54510 發表於 2010-1-20 12:43:32 |顯示全部樓層
可是大家是人類
A可以代表你那我呢?
B可以代表我那他呢?
cross 發表於 2010-1-20 12:39

其實我覺得, 民主即係等同少數服從多數, 沒能選上的, 只能認命
世界沒可能人人既理念相同, 所以先至會出現曾生成日講既『大部份香港人』哩個字~
回復

cross 發表於 2010-1-20 12:50:28 |顯示全部樓層
其實我覺得, 民主即係等同少數服從多數, 沒能選上的, 只能認命
世界沒可能人人既理念相同, 所以先至會出現 ...
nwss54510 發表於 2010-1-20 12:43

我並唔覺得所謂普選會無人吠=.=
回復

maggielawkm 發表於 2010-1-20 13:02:31 |顯示全部樓層
世界沒可能人人既理念相同, 所以先至會出現 ...
nwss54510 發表於 20-1-2010 12:43

佢哩個大部份人~ 都係目己UP 架姐~
佢話大部份人支持~ 另一個佢又話大部份人唔支持~
搬機場用好多錢~~ 大家覺得值~
起迪迪尼用好多錢~~哩個當時話刻不容緩既PROJECT~ 值唔值大家有目共睹
起高鐵 ~ 我冇得反對~ 不過我會見證住哩個為香港帶來龐大既收益既實際成效~
係喎~~ 加埋珠港澳大橋~ 串三地~  加埋高鐵~ 串去邊都得~
我好似離題!! 其實我想講~ 香港好多人都有佢自己諗法~ 政府唔係做得太過~ 大家都唔會出聲~
但而家好似出聲都冇用~ 因為政府唔會太過理會~
所以泛民先會愈黎愈激~
回復

nwss54510 發表於 2010-1-20 13:29:06 |顯示全部樓層
搬機場用好多錢~~ 大 ...
maggielawkm 發表於 2010-1-20 13:02

我都認同你講既野, 每一面既人都會誇大自己一邊的, 正如遊行示威, 主辦同警方數字出入可超過幾倍
我之前係某討論區, 見到有人為今日有投票既議會計算佢地入選立會既得票數字, 以此「計算」民意的話, 反對高鐵既議員得票數就比支持既多30萬票
而支持既議員中有很多都係功能組別的
回復

nwss54510 發表於 2010-1-20 13:32:06 |顯示全部樓層
我並唔覺得所謂普選會無人吠=.=
cross 發表於 2010-1-20 12:50

針無兩頭利, 看早幾天的城市論壇就知
現在功能組別不是民選, 只要對商界有利的就什麼都通過, 不利的就一味反對
回復

cross 發表於 2010-1-20 13:32:35 |顯示全部樓層
搬機場用好多錢~~ 大 ...
maggielawkm 發表於 2010-1-20 13:02

太過所以激
我唔認同
係本身佢就激
果個死人大聯盟
認有意圖搶鐵馬又盛
擺明件事唔岩係講到人地渣住支槍迫佢咁
間間公司都總會有乞人憎屎忽鬼
但係你會唔會因為佢太過黑人憎而打佢?
唔會嘛
回復