日本你攪乜嘢?

作者: tommysze8 發表于 2011-3-26 00:44:36
2593 20

擠牙膏,擠牙膏,擠牙膏,擠牙膏!
日本人在擠牙膏! 見曰本人應變,爆一樣,講一樣。好似曰本人不能控制場面,反應遲頓。 只有兩個可能,第一、曰本人真的不能控制場面,第二、後面有不可告人的情况! 是但一個都係大問題!

災難中心只有 30萬人,但 無嘢食,無火爐,比起一億2千萬人口,30萬人卽 0.3%,點解連 0.3% 後備物資都冇?又唔見直升機空投物資,又無軍隊背物資走人災區? 日本你攪乜嘢?

大家捐錢冇用,佢地都有!又唔講要乜,咁又點幫!日本你攪乜嘢?

美國D航母,人員 做乜又走哂,莫非佢知D唔應該知嘅嘢?
jellyfishy 發表於 2011-3-26 12:26:13 |顯示全部樓層
成個星期d報紙都報導日本如何聯合中美補救輻射問題,昨日還有人員受傷了,中國應日本求救派的水車到了日本,美國日內會有多一隻戰艦到日本幫忙送水,東電高層say sorry和辭職。。。每日都有很多報導講緊日本點樣補救和找外國援助,樓主可以去看看。
回復

八王爺 發表於 2011-3-26 09:19:36 |顯示全部樓層
這叫做虛偽,中晒日本的國情。
回復

cheung999 發表於 2011-3-26 11:19:31 |顯示全部樓層
蒙蒙籠籠,很多懷疑.
1. 美國航空母盤突然離去?
2. 為何唔用正常程序降温?
3. 大爆炸後,冷卻系統只要有供電便可運行?(無損毀嗎?)?
4. 災場空無一人?
5. 曰夲報紙新間自我審查,報導不全面?
6. 災後已两星期,也未有一個全面處理核災的方法?
7. 自衛軍為何拒絕行降温任務?
回復

cheung999 發表於 2011-3-26 14:15:38 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

Jellyfishy :
並不是說日夲甚麽事也沒有做,只是想指出一些疑點作為討論 :
1. 她們所報導出來的資料是否有選擇性
2. 搶救福島核電廠輻射泄漏情況進度緩慢,現在也未有一個全面處理方法去控制
3. 核廠內積水輻射之高(越萬倍),來源在那裡, 是否已達到失控情況

回復

jellyfishy 發表於 2011-3-26 14:29:04 |顯示全部樓層
cheung999 發表於 2011-3-26 14:15

"並不是說日夲甚麽事也沒有做,只是想指出一些疑點作為討論 :
1. 她們所報導出來的資料是否有選擇性
2. 搶救福島核電廠輻射泄漏情況進度緩慢,現在也未有一個全面處理方法去控制
3. 核廠內積水輻射之高(越萬倍),來源在那裡, 是否已達到失控情況"

1. 我估日本國內政府主觀地有選擇性, 但因為有自由採訪, 所以每天報導都有正負面的新聞.
2. 其實我都係睇新聞和NOW的專題探討, 日本已經找了各國幫手, 連處理過核爆災難的前蘇聯要員也出來幫手, 不過當中有無官僚野, 咁就不得而知.
3. 今日報紙有講, 東電已報告, 可能反應堆開始分裂, 極度危險, 現在隨時有機會升到七級事故~~ 大0樂喇~~

回復

jellyfishy 發表於 2011-3-26 14:31:14 |顯示全部樓層
近三十年,如果中日的天然災難,不加上人禍,可能數以萬計的人不會死.
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-26 14:38:24 |顯示全部樓層

今日看報紙, 說日本的黑幫跳過政府的官僚障礙, 親自送物資到災區災民手上, 我即時想起peter的話,無論有無貪官,儘管只有一元落到災民手,能幫的都應該幫~

tommy提過的無常是常,呢個世界有黑有白,有好官有壞官,我學會向好一面想,平常心,黑幫都係好人,一樣幫得就幫.

帖多個news.

港人同心 捐船期向日送水
(經濟日報)2011年3月26日 星期六 06:00
【經濟日報專訊】齊心就事成!日本    人要飲輻射    水令港人痛心,一名市民致電電台稱願安排船送物資往日本,結果一石激起千重浪,有機構捐2萬枝水,各界有心人亦紛紛請纓,終促成這艱巨任務。

物流公司老闆梁先生昨致電商台    稱,願意捐出其船期,運送物資赴日;商台遂聯絡本港機構捐水,豈料食盡閉門羹,節目主持人稱:「很多機構都說只會捐錢,不捐物資,避免要處理物流。」幸最終獲維他集團答應,捐出2萬枝700毫升的蒸餾水。

日店東捐盈利 港青年義賣

但仍有大堆運送問題要解決,日本部分地區政府亦疑因陷入混亂,拒絕接收物資,令送水行動險告吹。

幸好市民集結力量,不少人主動表示願意幫忙搬水、將水送往碼頭、透過日本的生意夥伴,聯絡名古居地區政府接收及分發樽裝水,終促成送水行動。其後還有一名簡先生答應捐5萬枝水,但仍要解決物流問題。

日本多災多劫,居於本港的日本人更有切膚之痛;多間日本人經營的店舖發起Gambare Japan行動,將部分盈利捐出來賑災。十多名原本在日本享受工作假期、卻因地震被迫返港的年輕人,亦將於今、明兩日透過中華基督教青年會,義賣小手工為日本籌款。
回復

cheung999 發表於 2011-3-26 14:59:26 |顯示全部樓層

有二點是佩服日夲 :
1. 抗振_如果中國踉得上日夲的抗振技術,四川和唐山便不用死了那麽多人(當然並不是單靠抗振技術, "人"為也很重要, 如有技術但"人"仍然是那麽貪腐,技術點好也是無用的, 希望能有一個廉潔中國)
2. 民族性_在電視畫面上看不到日夲人民對政府的罵,攻擊,大部份人都肯比空間政府做嘢
回復

ht333147 發表於 2011-3-26 15:18:46 |顯示全部樓層
cheung999 發表於 2011-3-26 14:59

有二點是佩服日夲 :

日本政府就是因人民太有民族性, 凡事啞忍, 包容政府, 做成無效率的運作模式
兼且政客認為人民應有為國捐軀的精神(他們自已則非常錫身),
所以要等政府處理好不可告人之事才輪到處理災民.
越來越覺得政府好像無處理災難的法子, 只是見步行步.
都已兩星期, 災民還是缺這缺那, 但並不是無物資, 只是交不到災民手中.
如果這事發生在中國, 不給整個地球罵到體無完膚才怪.
災民水深火熱到這程度, 而不抱怨政府?  個人並不覺得是好事!
軍隊不是用保護國家人民嗎, 看見所謂自衛隊.
我們可以放心了, 他們再不能發動戰爭, 除非他們要用核武

回復

jellyfishy 發表於 2011-3-26 15:44:48 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-3-26 15:18
日本政府就是因人民太有民族性, 凡事啞忍, 包容政府, 做成無效率的運作模式
兼且政客認為人民應有為國捐 ...

"我們可以放心了, 他們再不能發動戰爭, 除非他們要用核武"
咁又係喎~ 
我覺佢地就算有核武,都無用武之地,個手榴彈係自己隻手爆左~
回復

tommysze8 發表於 2011-3-26 16:09:57 |顯示全部樓層
呢D咪擠牙膏囉, 一開始 處理過核爆災難的前蘇聯要員話來幫手,日本 say no,中國話幫,日本 say no, 曰美的生化核係當今頂尖專家,但美國都唔信曰本,派無人飛機觀察及探測輻射、、、只見美兵係甲板洗地,退300 里,橫需賀 D船又走人、、   每日都有很多報導講緊日本點樣補救和找外國援助,但唔見直升機空投物資,又無軍隊背物資走人災區?只見災難所的老人家無暖氣,又開始病、、
並不是說日夲甚麽事也沒有做, 佢有做,但合理嗎?
我每曰都有睇港、台、美的新聞與專題,而 港台美 都有我的  日本你攪乜嘢? 之感!
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-26 17:59:12 |顯示全部樓層
tommysze8 發表於 2011-3-26 16:09
呢D咪擠牙膏囉, 一開始 處理過核爆災難的前蘇聯要員話來幫手,日本 say no,中國話幫,日本 say no, 曰美 ...

五一二大地震後,總理和政府夠話會嚴格執行監察,呢幾年地震,中國的豆腐渣樓還在,仍殺了不少中國人,從來唔見你話中國政府係樹擠牙膏~
但見你出過咁多帖子,大都是不滿歐美日政府,點解唔見你不滿中國政府???
(根本係相重標準,我無言喇~)
回復

cheung999 發表於 2011-3-26 20:48:37 |顯示全部樓層

無需勞氣,在此只不過每人發表每個人自己的觀點與角度,純粹討論時事,發表意見,又或風花雪月一番
回復

tommysze8 發表於 2011-3-26 23:05:45 |顯示全部樓層

我選擇性唔講 中國政府 係我的自由,與 曰本本質上有無 擠牙膏 係兩個無關問題。
除非我係同一情况下話中國無擠牙膏,曰本有擠牙膏,否則何來相重標準,完全係唔合邏輯。
點解只見你不滿中國政府,無乜不滿歐美日政府呀,又係相重標準,我無言喇~

我只係有感於 災難所的三餐溫飽,同核事故的嚴重性。亦參考 港、台、美的新聞與專題報導作出問號,如何扯上中國?
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-27 00:12:31 |顯示全部樓層
tommysze8 發表於 2011-3-26 23:05
我選擇性唔講 中國政府 係我的自由,與 曰本本質上有無 擠牙膏 係兩個無關問題。
除非我係同一情况下話中 ...

你係咪真係無言先?
我就真係唔會再和你談政治東西喇. 不過我要澄清, 我從來無發過帖評論各國政治, 唔知你點解主觀覺得我鬧中國. 我提過豆腐渣樓和貪污問題, 也提過歐美飲牛奶廣告對人健康有不良影響, 我係對事, 唔會針對個別國家或民族.

人人係呢度開帖討論, 雖說自由, 但也要留意話題是否帶敏感性. 我曾經建議管理員另開一個關於時事政治版/題, 但他不鼓吹本館多談政治等敏感話題, 免引起不必要爭論, 所以最後無開新版/題.

最後, 我係談天版版主, 不時都會check下乜人在吹水版發了甚麼帖, 所以先會清楚你發過乜帖講過乜野. 你的確係本版開帖評論政治最多最密的人, 所以我有留意你, 絶無針對成份, 就係咁簡單.

本版以閒時娛樂為主, 非政治版, 我唔想見到有人經常借本版評擊個別民族或國家, 如果想進行密集式的政治討論, 建議使用個人空間.

希望大家明白和諒解.

回復

tommysze8 發表於 2011-3-27 00:54:35 |顯示全部樓層

其實成件事只係同情 災難所的情況 同 因搶救輻射泄漏進度緩慢,而發出的疑問,以上我寫的 #1.#12,#15  邊句係政治東西,邊句唔係事實。 除左下面一句:
'點解只見你不滿中國政府,無乜不滿歐美日政府呀,又係相重標準,我無言喇~'  其實只係用你的寫法,俾你知道我見到你寫 '但見你出過咁多帖子,大都是不滿歐美日政府,點解唔見你不滿中國政府???' 的感受罷了。

生活就離不開政治,我就生活上見到的事同物寫出感受,並無鼓動大家信乜信物,去乜乜集會,反乜乜物物。天馬行空,吹水一番。凡夫俗子,若有偏差,在所難免。
"  本版以閒時娛樂為主, 非政治版, 我唔想見到有人經常借本版評擊個別民族或國家, 如果想進行密集式的政治討論, 建議使用個人空間. 希望大家明白和諒解."
明白非常,以後只談風月!
回復

孖吉 發表於 2011-3-27 16:43:44 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-3-27 16:03
哪個政府正在危害全球呢!

答:哪個政府不是危害全球呢!
       別的不說,單看看雷曼的影响便知,沒有危害全球的只是國力不及吧了  
回復

八王爺 發表於 2011-3-27 16:03:09 |顯示全部樓層
哪個政府正在危害全球呢!
回復

owlcyr 發表於 2011-3-29 11:10:11 |顯示全部樓層
其實睇外國媒體會比較全面o的~
日本政府傾向報喜不報憂,外國傳媒就非常關注核輻射洩漏,日本政府每日只會講虛浮的救災消息(如今日話已經受控,但聽日就話有leakage,但對人體無影響等等.......)
本港傳媒仲正,只係講不可到日本遊玩,禁止進口日本食品,無日本o野(魚生)吃點算好,或很煽情描述當地災民情緒之類.........
日本人的精神當然好得無說話好講,不過日本政府呢次真係處理得比較差.
所以網上部份傳聞都未必係空穴來風~
例如點解要用Plutonium?(危險,高爆炸力,half-life 2.4萬年,雖然正常反應堆都會產生鈈,但係數量係好少同埋o係發電過程中亦會burned,而家唔知入面有幾多同埋係邊種鈈), o係日本未公報unit3有鈈時,外國已有人質疑(陰謀論)點解unit3會咁高溫,係o米唔係用鈾而係用鈈,結果呢當然唔駛我講.
回復

12下一頁