五區總辭 = 勞民傷財?

作者: tommysze8 發表于 2009-12-16 18:39:57
9546 145
tommysze8 發表於 2009-12-26 23:12:39 |顯示全部樓層
今日行過大圍火車站附近,見到有D標語掛在鐵欄杆上,大意係 :
總辭 唔等於 公投  唔等於 民主。    下欵係 民主人士。

吾道不孤。
回復

cross 發表於 2009-12-26 23:14:22 |顯示全部樓層
今日行過大圍火車站附近,見到有D標語掛在鐵欄杆上,大意係 :
總辭 唔等於 公投  唔等於 民主。    下欵 ...
tommysze8 發表於 2009-12-26 23:12

喔.不錯啊.
回復

juju0268 發表於 2010-1-11 16:27:01 |顯示全部樓層
"民主"只是一個夢而已
就算而家比左你, 香港人又識唔識玩?
就算真係而家比你選特首, 你又會選個乜野人出來?
嘈來都"sai"氣
回復

tommysze8 發表於 2010-1-11 19:49:25 |顯示全部樓層
"民主"只是一個夢而已
就算真係而家比你選特首, 你又會選個乜野人出來? ...
juju0268 發表於 2010-1-11 16:27

唔係 嘈來都"sai"氣嫁!好多人靠佢争權争利。
而我怕D人引外國解放香港,好以伊拉克咁就大穫啦!
回復

tommysze8 發表於 2010-1-12 10:28:58 |顯示全部樓層
【明報專訊】社民連及公民黨本月27日啟動5區總辭再補選的運動,並定出以50%投票率作為「公投」目標,然而公投成敗,則以泛民候選人所得票數總和是否多過建制派最強候選人的得票總和作論斷;而一旦投票率低於50%,則只能算是公投未達標,不會視為公投失敗。「5區公投運動聯合委員會」副召集人陳家洛稱,若公投失敗,不排除在不情願下支持政改方案,但會諮詢泛民盟友的意見。

要革命,就要拋頭髗,洒熱血。點解無呀?輸左當無事呀?一面革命,一面找下台楷,輸贏都OK,不如唔好攪啦,慳番D錢同埋環保D。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-12 10:59:00 |顯示全部樓層

1. "支持泛民的人"  不等於  "支持五區請辭的人"
2. "泛民總得票>非泛民最高5人得票"  不等於 " "泛民總得票>非泛民總得票"
3. 以1和2之結論, 如果泛民所謂輸咗, 唔得於香港人唔支持普選,

干嗎泛民說如果輸咗只好無奈地支持政改....   竟然講到如果唔投票俾泛民, 以後政府乜嘢方案都變直通車, 用哩樣嘢嚟恐嚇選民, 真低

如果泛民輸咗, 只能說泛民是次行動得不到一般的支持
回復

比得大帝 發表於 2010-1-12 11:03:55 |顯示全部樓層
"民主"只是一個夢而已
就算真係而家比你選特首, 你又會選個乜野人出來? ...
juju0268 發表於 2010-1-11 16:27

我都好想睇吓如果選長x或黃xx出嚟做特首, 到時睇吓佢點樣避蕉, 又睇吓佢會唔會繼續向議員掉蕉
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-12 11:27:56 |顯示全部樓層
呢d都係關乎 balance of power. 
如果全部都係親中或一黨獨大,到時立法會仲會唔會真心聽小市民的心聲呢?
以前老豆係港事顧問,小時候同佢去個d親中團體大會,全部人好似上身咁,大大聲傾d政事都全為錢為方便行商.好恐怖.
出來工作後,有時要接觸不同的區議員和立會議員,親中派成日做好多門面野tum街坊,茶水扮待請食飯,早幾年有幾位議員仲突然環保,突然綠色,同佢傾得深入d甚麼是綠化,佢就大大聲鬧人,話我地唔夠專業.
所以我點都唔會投親中派.
回復

corina 發表於 2010-1-12 12:04:40 |顯示全部樓層
【明報專訊】社民連及公民黨本月27日啟動5區總辭再補選的運動,並定出以50%投票率作為「公投」目標,然而 ...
tommysze8 發表於 2010-1-12 10:28

拋頭髗,洒熱血?佢地個個都好富貴,晚晚高牀暖枕.叫佢吔學孫中山咁,為革命東奔西走,傾家蕩產亦在所不計,我有日去孫中山博物館,博物館入面有張相,相信好多人都見過,孫中山站在中間,被大群軍伐包圍,但係佢ge氣度,無人能及.一個真正為人民謀福祉ge人,點會為名利,權力而斤斤計較.大家留意下孫中山先生雙眼,好慈悲!
回復

juju0268 發表於 2010-1-12 14:57:27 |顯示全部樓層
回復 29# corina

"洒熱血"?, 你叫班所謂議員出糧小錦個位得唔得?
無錯佢地既工作係監察政府, 而政府亦真係有不足之處, 但同時班議員亦都要提出意見, 唔好一味say No.
佢地咁叻, 又唔見佢地提出d真係有用既方法?
我最唔鍾意d人係度指指點點又比唔到實質建議, 你咁叻你來做喇
回復

juju0268 發表於 2010-1-12 14:59:24 |顯示全部樓層
回復 28# jellyfishy

無可否認"政治"係好醜惡既, 但都唔好做到而家咁核突
回復

tommysze8 發表於 2010-1-12 17:18:22 |顯示全部樓層
如果俾佢地贏左五區總辭,就會寫出:
1. "支持五區請辭的人"除左"支持泛民的人" ,仲有全香港市民。  
2. "泛民總得票>非泛民最高5人得票"  等於 全香港市民。
3. 泛民所謂贏咗, 等於全香港人支持2012普選。
你見到問題嗎?贏就攞哂D好處,輸就唔關佢事,咁嘅帶頭羊,真係唔好跟。
千祈唔好俾人講下就信,要有邏輯思考呀。 五區總辭何以 = 變相公投? 中間 邏輯 何在? 最後又如何 = 爭取2012雙普選?
回復

lammanfung 發表於 2010-1-12 17:40:52 |顯示全部樓層
從來政治都不是以理想為主,以利益為主就差不多。我亦很讚同政治需多點不同的聲音,多點的互相制衡,不要像大陸一個省領導,儼如一個大地主,可以為所欲為,隻手遮天。
回復

tommysze8 發表於 2010-1-12 18:49:39 |顯示全部樓層
從來政治都不是以理想為主,以利益為主就差不多。我亦很讚同政治需多點不同的聲音,多點的互相制衡,不要像 ...
lammanfung 發表於 2010-1-12 17:40

但係宜家好奇怪囉,<沒求同存異的空間,只有單純的政治角力;不謀求雙贏甚至多贏的方案,只追求更大的政治能量。結果,不但人民的福祉有損,更分化了大眾,終日糾纏於內耗間。......>。
玩還玩,但係唔好引起社會不安,我地只求一宿三餐啫。
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-13 00:32:08 |顯示全部樓層
好似大陸咁,家下經濟起飛得好快,但貪官當道,人人利字當頭,昨晚睇新聞,話內地有警察把交通意外的傷者當作死屍,送去殯儀館,但傷者家屬後來發現傷者未死,可惜傷者已在殯儀館冷凍,加上失救,最後都係死.懷疑警局收受殯儀館利益,求其話d重傷者死左,順便收錢.
咁攪法,一宿三餐真係隨時不保,死左都未知乜事.我唔想凍死係殯儀館(講笑)~
日鬧夜鬧,當然唔好,但為了唔想一面倒,我還是不會投民建聯或親中勢力.
回復

cross 發表於 2010-1-13 00:36:55 |顯示全部樓層
好似大陸咁,家下經濟起飛得好快,但貪官當道,人人利字當頭,昨晚睇新聞,話內地有警察把交通意外的傷者當 ...
jellyfishy 發表於 2010-1-13 00:32

冇一度岩我我簡唔投
水母唔洗訓咩.?
回復

sammy 發表於 2010-1-13 00:47:43 |顯示全部樓層
我覺變相公投其實好易明: 投泛民一票通常都認同其政改理念, 所以等於表態
香港冇民主, 冇公投機制, 人地都係逼於無奈啫
不過贊成的標準又有少少輸打贏要
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-13 00:47:56 |顯示全部樓層
冇一度岩我我簡唔投
水母唔洗訓咩.?
cross 發表於 2010-1-13 00:36

訓唔著~
回復

cross 發表於 2010-1-13 00:50:35 |顯示全部樓層
訓唔著~
jellyfishy 發表於 2010-1-13 00:47

搵男丁陪.攬住暖苙苙.可憐我凍到訓唔到...
回復

jellyfishy 發表於 2010-1-13 00:57:49 |顯示全部樓層
搵男丁陪.攬住暖苙苙.可憐我凍到訓唔到...
cross 發表於 2010-1-13 00:50

...暈~
我仲响度諗緊點樣打波可以打勁d~
回復