五區總辭 = 勞民傷財?

作者: tommysze8 發表于 2009-12-16 18:39:57
9542 145
比得大帝 發表於 2010-1-22 23:06:39 |顯示全部樓層
我覺得10行或100行都沒有問題,問題是該post有沒有清楚表達出自己的意思,是否條理分明,有沒有邏輯混亂 ...
MK 發表於 2010-1-22 22:53

今天唔係咁講嘞, 行數對有否人願睇好有關係嫁
我地上台講嘢都要明白, 講詞多過三分鐘己經叫太長
一般人只會聽2分鐘
當然黃子華棟督笑就例外啦
所以出post最好三四行就講完, 我哩個post都可能已經太長
回復

tommysze8 發表於 2010-1-24 15:07:06 |顯示全部樓層
綜合報道)
(星島日報    報道)公民黨    社民連發起五區請辭,「全民起義」補選腹背受敵,自由黨    和民協都分別表態不支持補選。自由黨認為,公社兩黨近日的言論挑戰一國兩制    底線,決定劃清界線不派員參與補選;民協也表明不會具名支持及為五區請辭站台。其他建制派雖仍未決定是否參選,據悉,他們會在公社黨五名立法會    議員辭職後,相繼表態杯葛補選。
截止前日仍表示會積極考慮參與五區補選的自由黨,昨日召開緊急常委會,討論公社黨推動的「五區請辭,變相公投」運動的最新形勢。劉健儀    會後嚴詞批評,意圖推動「公投」的人士在近兩日變本加厲,以「全民起義」這種激烈言詞,一再挑戰一國兩制的底線,相信溫和、理性的市民不會支持他們,若自由黨繼續參與補選,可能會被扭曲為支持公投,所以常委會決定不會派人參與日後的補選。
回復

MK 發表於 2010-1-24 17:57:56 |顯示全部樓層
轉貼
社會民主連線關於自由黨棄選的聲明

「一國兩制」名存實亡 「變相公投」未懼打壓
─社會民主連線關於自由黨棄選的聲明

鑒於自由黨棄甲曳兵,宣佈放棄參加補選,社民連認為這是「一國兩制」名存實亡的表現。

連日來建制派就「起義」兩字大造文章,如今自由黨竟以「怕被人扭曲為贊同『起義』」作藉口掩飾事實,不免令人失笑;如果自由黨真的認為「起義」是言辭激烈,而「理性的市民不會支持」,則自由黨參加補選必然大勝,豈能放棄機會落荒而逃?

作為一個政黨,理應力爭議席,以利用議會作一平台,宣揚並傳播其政治理念。今自由黨只因北京一聲令下,就未戰先降,不敢面對民主的挑戰,除證明該黨毫無獨立人格可言,亦反映北京已無懼撕破「一國兩制」的畫皮,粗暴干涉本土政治生態,等同宣布「一國兩制」名存實亡,對此社民連表示無限遺憾。

再者,公社兩黨不過手執五封辭職信,如此卻一再被說成「武裝起義」,那已經不單是歪曲事實,而是打壓言論自由。然而,「五區公投」運動不會因為打壓及抵制戛然而止,社民連將與公民黨商討如何調整策略,務求所有支持民主的香港市民,都能利用手中神聖的一票,響亮地表達「落實真普選,廢除功能組別」的決心。

社會民主連線
2010年1月23日
回復

比得大帝 發表於 2010-1-25 09:53:32 |顯示全部樓層
死啦, 依家攪到五區請辭好似同大陸攪對抗咁, 唔知哩個後果係泛民想見到還是不想見到的後果
回復

擔泥 發表於 2010-1-25 10:19:05 |顯示全部樓層
死啦, 依家攪到五區請辭好似同大陸攪對抗咁, 唔知哩個後果係泛民想見到還是不想見到的後果 ...
比得大帝 發表於 2010-1-25 09:53

我相信兩樣都有.

泛民當中o既民主黨, 民協, 教協等另組聯盟正提倡凝聚主流民意並與中央溝通.
而社民連則一早已說過要結束共產黨一黨專政, 擺明是對著幹.
回復

比得大帝 發表於 2010-1-25 10:31:00 |顯示全部樓層
我地小市民都係想生活安穩啫, 唔好玩咁大噃
回復

tommysze8 發表於 2010-1-26 09:26:56 |顯示全部樓層
我地小市民都係想生活安穩啫, 唔好玩咁大噃
比得大帝 發表於 2010-1-25 10:31

咁你明之前我寫D乜啦?   '百份之99、99 香港人要經濟,唔要做死士,唔該泛民關注下D民生啦。'

這帖夠短未,不過重覆左,又俾人吋啦。
回復

擔泥 發表於 2010-1-26 10:45:32 |顯示全部樓層
'百份之99、99 香港人要經濟,唔要做死士,唔該泛民關注下D民生啦。'
tommysze8 發表於 2010-1-26 09:26

這句"百份之99、99 香港人要經濟,唔要做死士" 我又覺得武斷了點.
回復

tommysze8 發表於 2010-1-26 11:05:21 |顯示全部樓層
這句"百份之99、99 香港人要經濟,唔要做死士" 我又覺得武斷了點.
擔泥 發表於 2010-1-26 10:45

我的寫法誇張左D,我應該話 經濟,死士 係兩個方向,唔係結果,通常會係中間落墨。百份之99、99 係表示大多數。
回復

擔泥 發表於 2010-1-26 11:26:28 |顯示全部樓層
我的寫法誇張左D,我應該話 經濟,死士 係兩個方向,唔係結果,通常會係中間落墨。百份之99、99 係表 ...
tommysze8 發表於 2010-1-26 11:05

咁下次唔好咁誇張囉喎. 數字依樣野無實質支持就避免講出嚟喇. 同樣地, 嚴格嚟講, 你所講的大多數只能話係你覺得的. 你可以話你要經濟, 亦可以話你覺得大部份港人要經濟, 但在沒有什麼支持下, 最好避免莽下論斷. 咁樣討論才會更有意思嗎! add12icon
回復

tommysze8 發表於 2010-1-26 13:25:13 |顯示全部樓層
咁下次唔好咁誇張囉喎. 數字依樣野無實質支持就避免講出嚟喇. 同樣地, 嚴格嚟講, 你所講的大多數只能話係 ...
擔泥 發表於 2010-1-26 11:26

吹水同論文唔同, 99.99 係誇張D,但都係D口頭嬋 ,等於絕大多數;51係啱啱多左D, 如果講D數字要引經據典,根據 xx 用xx 訪問, 題目係xx,受訪者xxx人 . .. ... ..   寫完都過三行字,又俾人xx嫁!
同意用  '覺得大部份港人要經濟’ 係好D,但係 ‘百份之99、99 香港人要經濟’ 只係市井D卦。
我覺得  '在沒有什麼支持下’,應該加上 ‘我覺得 ……’ 會好D ,不知意下如何?
回復

擔泥 發表於 2010-1-26 13:49:45 |顯示全部樓層
吹水同論文唔同, 99.99 係誇張D,但都係D口頭嬋 ,等於絕大多數;51係啱啱多左D, 如果講D數字要引經 ...
tommysze8 發表於 2010-1-26 13:25

OK 啦! 其實點講法真係每個人o既自由. 我真係唔可以要求人地點樣點樣.

不過我諗你開得呢個帖. 都唔想人人剩係喺度發噏瘋係咪? 如果個個吹水唔抺咀的話我就覺得無咩意思咯.
回復

tommysze8 發表於 2010-1-26 16:04:51 |顯示全部樓層
由「公投」到「起義」愈叫愈激 脫離現實不符香港利益
(明報)2010年1月26日- 公民黨    和社民連(下稱公社兩黨)5名立法會    議員,今日如期提出請辭,以落實他們的「5區公投運動」,按事態發展看來,隨著建制陣營杯葛棄選之聲高唱入雲,公社兩黨這次「公投」,極有可能唱獨腳戲收場。公社兩黨主觀上以為會搞得風風火火的「公投」,卻未獲社會公衆普遍和應,我們認為是脫離現實,操作過度的結果。
……. 如果運動停留在「變相公投」階段,還留有模糊空間,讓各自表述議員辭職後是補選抑或所謂「變相公投」,但是當運動由所謂「變相公投」上升到「公投」層次,則事態性質就改變了。
特別在運動正式啟動時,公社兩黨打出「5區公投,全民起義」,事態急劇升溫,已經溢出人們原先對此事的認知範圍。…….
公社兩黨把「5區公投,全民起義」一併提出來,說明他們昧於民情,一廂情願,脫離香港現實。公社兩黨拋出「全民起義」之後,遭到社會公衆強烈反彈,他們知到一腳踢到鐵板上了,近日以似是而非、偷換概念說法,以圖化解,例如辯稱只是「精神起義」、「全港市民起來爭取公義」、「選票起義」等。 …….
另外,「全民起義」之後,公社兩黨就「公投」何謂成功和解讀,有必要清晰化。根據兩黨自行訂定的「公投」成敗準則,以50%投票率為「公投」目標,然而公投成敗,則以泛民候選人所得票數總和是否多過建制派最強候選人的得票總和作論斷;而一旦投票率低於50%,則只能算是公投未達標,不會視為公投失敗;又說若投票率未達50%,表決政改方案時兩黨需就投票取向再商討;昨日他們又說了,就算建制派不派人參選,也不能視為「公投」失敗。總之,無論是哪一種狀况,由於成敗準則含糊不清,可以任意解讀,…….
還有一點,公社兩黨把政改議題扯到「公投」的高度,則有關「公投」議題,即「盡快實現真普選,廢除功能組別」,兩黨應該交代一旦「公投」成功和勝選之後,將如何落實?
……..
回復

nwss54510 發表於 2010-1-26 23:32:22 |顯示全部樓層
我覺得, 雖然哩到係吹水區, 講野唔駛咁認真~
但哩d post個標題比人感覺到係有討論既成份係到,
討論同吹水係兩樣野, 誇張既野講出黎只係會失去哩d post出現既意義
重有, 如果只係貼上報導, 咁都是沒意思的
回復

cross 發表於 2010-1-26 23:47:54 |顯示全部樓層
起義呢個字我覺得無問題
最簡單.我報紙日日見到消腩廣告你估真係會消腩?
口號有咁認真必要?
回復

MK 發表於 2010-1-27 00:24:50 |顯示全部樓層
咁你明之前我寫D乜啦?   '百份之99、99 香港人要經濟,唔要做死士,唔該泛民關注下D民生啦。'

這帖夠短未,不過重覆左,又俾人吋啦。
tommysze8 發表於 2010-1-26 09:26

你知重覆左就好啦!
此“高論”之前已有不同網友質疑,但你根本未有解釋為何會互相排斥,為何不可兼得?
現在又再重覆此謬論,難道真的是“謊言說上一千篇便會變成真的”。
回復

sammy 發表於 2010-1-27 01:00:46 |顯示全部樓層

就算99、99只表示大多數,有何調查支持大多數人不要民主的說法?理據可以是一條link,不必把數十萬字的調查搬字過紙。如果理據只說曾蔭權所說的「我的意見就是代表香港人整體的意見。」,那就得承認自己信口雌黃。否則假如支持民主佔大多數,就有污衊之嫌。

另外,如果順耳的就撫掌叫好,逆耳的就視而不見或避重就輕,立而不破,又不斷引述符合己見的文章,這到底是討論還是向花友洗腦呢?
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 13:35:00 |顯示全部樓層
就算99、99只表示大多數,有何調查支持大多數人不要民主的說法?理據可以是一條link,不必把數十萬 ...
sammy 發表於 2010-1-27 01:00

請不要用 (民主) 去等同 (2012雙普選), 重新寫過係:有何調查支持大多數人不要(2012雙普選)的說法? 咁請你講吓點解要(2012雙普選),同(2016雙普選) 有乜唔同。  我相信大多數人要 民主,但西方都唔係一下達成民主,點解香港要(2012雙普選)?

又不斷引述符合己見的文章,唔係向花友洗腦,係同自已洗腦,就算無大多數人支持,最少都有一個呀。
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 14:04:14 |顯示全部樓層
你知重覆左就好啦!
此“高論”之前已有不同網友質疑,但你根本未有解釋為何會互相排斥,為何不可兼得?
...
MK 發表於 2010-1-27 00:24

我應該話 經濟,死士 係兩個方向,唔係結果,通常會係中間落墨。
正如比得大帝 話 ’死啦, 依家攪到五區請辭好似同大陸攪對抗咁’、’我地小市民都係想生活安穩啫, 唔好玩咁大噃’。  都同我的感覺一樣。
唔明點解要(2012雙普選),漸漸的(2020雙普選)唔得?
同埋點解 泛民 唔監督(2020雙普選),而去同大陸攪對抗?
同埋點解 泛民 唔去解决D民生問題?
你可以代答嗎?
回復

八王爺 發表於 2010-1-27 14:07:13 |顯示全部樓層
只係一場 show , 不用太認真。
政治飯唔係咁容易食,真係覺得佢地好辛苦。
回復