五區總辭 = 勞民傷財?

作者: tommysze8 發表于 2009-12-16 18:39:57
9534 145
tommysze8 發表於 2010-1-27 14:24:07 |顯示全部樓層
我覺得, 雖然哩到係吹水區, 講野唔駛咁認真~
但哩d post個標題比人感覺到係有討論既成份係到,
討論同吹水 ...
nwss54510 發表於 2010-1-26 23:32

咁點樣定每一個post要用幾多%誇張去講 先至無失去意義呢?

貼上報導,有乜問題?
1 - 可反映事情的發展, 或
2 - 借人之手表達我的意見,或
3 - 引述符合己見的文章,同自已洗腦。
回復

擔泥 發表於 2010-1-27 14:40:13 |顯示全部樓層
咁點樣定每一個post要用幾多%誇張去講 先至無失去意義呢?
tommysze8 發表於 2010-1-27 14:24

唉! 真係無咁好氣喇 ...
回復

比得大帝 發表於 2010-1-27 16:46:58 |顯示全部樓層
同埋點解 泛民 唔去解决D民生問題?
你可以代答嗎?
tommysze8 發表於 2010-1-27 14:04

泛民解釋咗是解決民生必先搞掂普選
都唔係冇道理嘅

要有一個由民意產生, 亦可由民意推翻的政府, 才會聽取民意

正好針對依家個政府, 因為佢係由中國產生, 所以只聽中國話, 不理民生
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 17:53:51 |顯示全部樓層
都唔係冇道理嘅

要有一個由民意產生, 亦可由民意推翻的政府, 才會聽取 ...
比得大帝 發表於 2010-1-27 16:46

因為    要有一個由民意產生, 亦可由民意推翻的政府, 才會聽取民意
           依家個政府, 因為佢係由中國產生, 所以只聽中國話, 不理民生
所以    民意要推翻政府,
結果    同中國對抗

中國有13億人要管,同700萬香港人的思考唔同,其實係要坐底講,人地開左張期票,你地係要2012,2012.1都唔得,係唔係揾交打?人地揸大D,你揸大A都死啦!
回復

MK 發表於 2010-1-27 20:38:13 |顯示全部樓層
只係一場 show , 不用太認真。
政治飯唔係咁容易食,真係覺得佢地好辛苦。 ...
八王爺 發表於 2010-1-27 14:07

佢地系好辛苦,要犧牲利益,付出時間,還要受盡打壓。
但他們是為香港爭取一個公平的制度,不是一場 show

(50萬約滿酬金 + 5個月x20萬 + 競選經費)
回復

MK 發表於 2010-1-27 20:44:19 |顯示全部樓層
A. 我應該話 經濟,死士 係兩個方向,唔係結果,通常會係中間落墨。
正如比得大帝 話 ’死啦, 依家攪到五區請辭好似同大陸攪對抗咁’、’我地小市民都係想生活安穩啫, 唔好玩咁大噃’。  都同我的感覺一樣。
B. 唔明點解要(2012雙普選),漸漸的(2020雙普選)唔得?
同埋點解 泛民 唔監督(2020雙普選),而去同大陸攪對抗?
C. 同埋點解 泛民 唔去解决D民生問題?
你可以代答嗎?

A. 被有意或無意的誤導,覺得爭取普選或對政制有不同意見會破壞經濟,所以,若要經濟好,對政制便不要多多意見。正如大陸的所謂“和諧”,但已被網民戲謔為“河蟹”。

B. 泛民就是在監督,所謂2017/2020,梁愛詩在一次政改諮詢會上說:「人大常委從來沒有就2017和2020確立雙普選時間表,人大常委會只是說到時可以考慮」,意思是說,2017/2020 之前不要妄想有,2017/2020 之後是否有要到時再商討。譚惠珠更說:「何謂普選由中央決定」。
所以泛民要爭取特區政府承諾,提出路線圖及時間表,究竟何時最終真正落實雙普選。

C. 泛民一直都關注民生問題,你可能只記得掟蕉,但你是否記得掟蕉是為了反對增加生果金要入息審查?你首先應該要質詢政府點解唔去解决D民生問題?
其實,泛民是否有盡責,不是你或我說了算,最終他們要面對選票,面對市民和其他競爭對手。
回復

MK 發表於 2010-1-27 21:06:18 |顯示全部樓層
中國有13億人要管,同700萬香港人的思考唔同,其實係要坐底講,人地開左張期票,你地係要2012,2012.1都唔得,係唔係揾交打?人地揸大D,你揸大A都死啦!
tommysze8 發表於 2010-1-27 17:53

別胡說八道,泛民的立埸很清楚,2012是目標,如果特區政府說不可以,應該要清楚落實交待路線圖及時間表,不能空泛地一拖再拖。
香港人沒辦法打交,不要暗示泛民會使用暴力。
回復

tommysze8 發表於 2010-1-27 21:59:22 |顯示全部樓層
別胡說八道,泛民的立埸很清楚,2012是目標,如果特區政府說不可以,應該要清楚落實交待路線圖及時間表, ...
MK 發表於 2010-1-27 21:06

我唔係 '暗示泛民會使用暴力',搵交打意思係 明知唔得夾硬要 。
回復

nwss54510 發表於 2010-1-27 21:59:40 |顯示全部樓層

貼上報導,有乜問題?
1 - 可反映事情的發展, ...
tommysze8 發表於 2010-1-27 14:24

想請問閣下知不知什麼叫討論?? 你認為『誇張』既手法可用在『討論』之上嗎??
吹水post你用幾多『誇張』都沒人理會, 但閣下現在是想和各花友們『討論』的吧!?
希望閣下要明白什麼叫『討論』

貼上報導方面, 可不可貼上之前, 重可以講點自己的意見呢?? 報紙很多人都會看, 沒必要在此貼上吧,
你想反映事情發展的話, 都可以用『自己的文字』寫出來吧, 全段貼出來的話, 根本沒意思

如果閣下還是覺得這些手法是正確的話, 那閣下的post根本就沒什麼可供各花友『討論』的餘地了
回復

nwss54510 發表於 2010-1-27 22:02:29 |顯示全部樓層
看過近來的報導, 沒看錯的話, 現在泛民目標是爭取2012取消功能組別了
回復

sammy 發表於 2010-1-27 22:20:35 |顯示全部樓層
我應該話 經濟,死士 係兩個方向,唔係結果,通常會係中間落墨。
正如比得大帝 話 ’死啦, 依家攪到五區 ...

>>百份之99、99 香港人要經濟,唔要做死士,唔該泛民關注下D民生啦。
先講民生與民主的關係。

民主決定了政府,政府決定了民生。民主是制度,民生是結果。產生政府的辦法如何,民生亦如何。
製造三聚氰胺奶粉的三鹿,建造四川豆腐渣樓宇的建築商,是怎樣避過監察的?礦難又何為從來不絕於耳?
內地地方政府違法強拆房屋,毀人家園,居民除了無奈,還可以如何?中國建造網絡長城,安裝綠壩,最近短信要過濾信息,諸事雖非關溫飽,亦算不算民生問題?

慶父不死,魯難未已。所以只顧民生不理民主是治標不治本。小市民只求溫飽無可厚非,但如果政黨領袖的目光亦停留在溫飽上,不是目光譾陋就是愚民欺民。更何況,民生和民主可並行不悖。

>>同埋點解 泛民 唔去解决D民生問題?
再講政黨。正如MK所說,泛民固然有關注民生,例如民主黨為迷債苦主爭取賠償。再說,政黨要旗幟鮮明,各有側重。我們不會期望自由黨會保障小市民的利益,然則泛民着重民主又有何不妥?既然你贊同民主,你何不要求民建聯促進民主?
回復

nwss54510 發表於 2010-1-27 22:31:49 |顯示全部樓層
我唔係 '暗示泛民會使用暴力',搵交打意思係 明知唔得夾硬要 。
tommysze8 發表於 2010-1-27 21:59

『你地係要2012,2012.1都唔得,係唔係揾交打』
正因為閣下用了如此誇張的手法來表達, 令其他花友們誤解了閣下的意思, 那閣下明白到『誇張』的手法是不能令大家繼續『討論』下去嗎??
回復

sammy 發表於 2010-1-27 22:46:32 |顯示全部樓層
因為    要有一個由民意產生, 亦可由民意推翻的政府, 才會聽取民意
           泛民解釋咗是解決民生必先 ...
tommysze8 發表於 2010-1-27 17:53

民主制度下改選政府是依正常程序辦正常事,專制政府才須「推翻」。既然你把民主的必然產物視為對抗中央,我很懷疑你是否贊成民主。不是的話,我寧願你學舌霍老,赤裸裸的說「我挺中央!」。
回復

比得大帝 發表於 2010-1-27 23:41:28 |顯示全部樓層
締造和諧社會, 是我們想
這裏也是一個小社會, 大家降低火氣, 對事不對人, 繼續討論, ok?
回復

tommysze8 發表於 2010-1-28 12:34:11 |顯示全部樓層
民主制度下改選政府是依正常程序辦正常事,專制政府才須「推翻」。既然你把民主的必然產物視為對抗中央, ...
sammy 發表於 2010-1-27 22:46

我同意  民主制度下改選政府是依正常程序辦正常事,正如台灣 阿扁下,馬英九上一檥。

香港正正唔係 100% 民主國家,改選政府 係有  對抗中央  嘅味道,呢個係事實,同贊唔贊成民主 完全無關。   明無?
回復

tommysze8 發表於 2010-1-28 12:55:05 |顯示全部樓層
『你地係要2012,2012.1都唔得,係唔係揾交打』
正因為閣下用了如此誇張的手法來表達, 令其他花友們誤解了 ...
nwss54510 發表於 2010-1-27 22:31

請問你平時講嘢係唔係用 之乎者也, 定係口語化,定係文章化,定唔係香港住嫁?
你見得我用口語化寫嘢,一定有口頭嬋,揾交打 大家都知唔係 去打交啦。  除非我用文章化寫嘢,、、唓!係香港人都知 揾交打 唔係 去打交啦。

點解唔見你對  '點解要(2012雙普選),漸漸的(2020雙普選)唔得?' 有D高見? 只有 捉字失, 捉誇張, 捉貼上報導無意思, 咁都算討論嗎?
回復

nwss54510 發表於 2010-1-28 13:18:03 |顯示全部樓層
請問你平時講嘢係唔係用 之乎者也, 定係口語化,定係文章化,定唔係香港住嫁?
你見得我用口語化寫嘢, ...
tommysze8 發表於 2010-1-28 12:55

先生, 我相信我用口語or書面打出我既睇法也有我的自由吧, 上討論區留言不一定規範用口語的~ 希望先生你專重我的自由
誇張手法根本無助討論, 唔係人人都知你所講既『搵交打』唔係字面上既意思架啵~
我相信如何的口語, 內地人都未必會睇得明吧
再說, 我沒捉字失, 我只是發現資料上有錯誤喔~

重有好重要的一點, 其實我之前既post都講過的了, 我係支持盡快雙普選的, 我雖不支持五區公投, 但真係到要補選的一刻, 我還是會投泛民一票的
還有, 你這個post係問『 五區總辭 = 勞民傷財?』吧~ 我相信我之前講既野係符合哩個post既標題囉, 咁都重唔算『討論』嗎??
還是要好像閣下咁, 要誇大和貼上沒人會看既報導, 咁先叫做討論??
回復

nwss54510 發表於 2010-1-28 13:26:27 |顯示全部樓層
我同意  民主制度下改選政府是依正常程序辦正常事,正如台灣 阿扁下,馬英九上一檥。

香港正正唔係 100% ...
tommysze8 發表於 2010-1-28 12:34

正正因為現在香港沒有100%的民主, 所以才要爭取 基本法 上寫明既民主囉=.=..
唔知閣下有沒有看城市論壇, 會上譚小姐講全民直選立法會時既話呢?? 我覺得全民直選既意思是1人1票選出所有立法會議員, 但譚小姐話全民直選還有很多方法, 如果不是1人1票選出, 還叫做直選嗎??
回復

tommysze8 發表於 2010-1-28 13:36:22 |顯示全部樓層
A. 被有意或無意的誤導,覺得爭取普選或對政制有不同意見會破壞經濟,所以,若要經濟好,對政制便不要多 ...
MK 發表於 2010-1-27 20:44

我明你以上的意思,但係現實上係中央之下,香港係無可能100%抄哂西方式民主,當然不會跟內地一樣,最後又係個句:會係中間落墨。 我亦多謝泛民,會將中間落差拉到最大。
但係點解唔坐底講,有D泛民都溫和地用其它理性去做同一件事嫁。盡量唔好令一般小市民不安,大部分小市民 只求一宿三餐,不會反抗。 佢已經開左期票啦,到時收到幾多錢,係人都心中有數。
回復

tommysze8 發表於 2010-1-28 13:46:56 |顯示全部樓層
正正因為現在香港沒有100%的民主, 所以才要爭取 基本法 上寫明既民主囉=.=..
唔知閣下有沒有看城市論壇,  ...
nwss54510 發表於 2010-1-28 13:26

喂,喂,你搭錯綫啦!
'香港正正唔係 100% 民主國家,改選政府 係有  對抗中央  嘅味道,呢個係事實,同贊唔贊成民主 完全無關' 係講緊下面個句有邏輯問題:
'民主制度下改選政府是依正常程序辦正常事,專制政府才須「推翻」。既然你把民主的必然產物視為對抗中央,我很懷疑你是否贊成民主。'
回復