人在做天在看

作者: jellyfishy 發表于 2009-5-13 17:42:20
11626 149
比得大帝 發表於 2009-5-18 11:03:58 |顯示全部樓層
我更另類
我和太太都沒私人戶口, 全部戶口都係 "a or b", 相方出糧都係出在同一戶口, 兩人都可以任用, 大家點用對方都唔理.

話就話兩人都可以任用, 不過每個月都有少少盈餘.
回復

carmen 發表於 2009-5-18 11:51:28 |顯示全部樓層

睇左咁多野之後... 諗起劉若英的一首歌...
"很愛很愛你"...
我諗出生係呢個時代, 無可避免都要經歷呢d事,
不過... 就算變心又好, 被騙的又好,
都要尊重身邊的人... 唔好踐踏別人啦...
回復

貓后 發表於 2009-5-18 12:30:47 |顯示全部樓層
我更另類
我和太太都沒私人戶口, 全部戶口都係 "a or b", 相方出糧都係出在同一戶口, 兩人都可以任用, 大家點用對方都唔理.

話就話兩人都可以任用, 不過每個月都有少少盈餘. ...
Peter 發表於 2009-5-18 11:03

我同你一樣,我哋一開始已用聯名了,而且還有幾個聯名添丫
回復

比得大帝 發表於 2009-5-18 13:45:53 |顯示全部樓層
我同你一樣,我哋一開始已用聯名了,而且還有幾個聯名添丫
貓后 發表於 2009-5-18 12:30

我指嘅聯名係任何一方都可以自由提取果種
並唔係要兩個人一起簽名才可提取個種
回復

江江 發表於 2009-5-18 13:52:56 |顯示全部樓層
我估:
貓后果只户口係~~
双人聯名户口~祇有佢老公一方可以自由提取果種 lu
回復

貓后 發表於 2009-5-18 14:03:49 |顯示全部樓層
我指嘅聯名係任何一方都可以自由提取果種
並唔係要兩個人一起簽名才可提取個種
Peter 發表於 2009-5-18 13:45

我哋邊個攞錢都得架
回復

貓后 發表於 2009-5-18 14:04:24 |顯示全部樓層
我估:
貓后果只户口係~~
双人聯名户口~祇有佢老公一方可以自由提取果種 lu:icon23
江江 發表於 2009-5-18 13:52

我都有提款卡架
回復

江江 發表於 2009-5-18 14:14:19 |顯示全部樓層
我都有提款卡架
貓后 發表於 2009-5-18 14:04

叻叻呀
幾時入伙呀..
回復

比得大帝 發表於 2009-5-18 14:15:00 |顯示全部樓層
我都有提款卡架
貓后 發表於 2009-5-18 14:04

即係一樣啦
回復

carlo 發表於 2009-5-18 14:17:10 |顯示全部樓層
係咪又可以倒轉來講, 依家 d 女仔心態太老 ...

講真 "家" 呢樣野, 真係要有好的心理質素先可接受, 某程度上又要睇返個人本身係什麼的環境 & 教育
我有個女同學結左婚, 其實拍左10幾年拖離離合合, 不過奇怪係 ...
四少 發表於 2009-5-17 12:25

我 d 舊同學 , 同事都係咁 - 差唔多個個都係單身貴族 - 羨慕中
回復

Pinkcat 發表於 2009-5-18 14:19:53 |顯示全部樓層
煩死, 我老媽又係咁, 如果又多一個聯名戶口仲邊有 $$
佢地 "女" 又自己收埋收埋 d 私已 $$ 好似天公地義咁, 好似我 d 家姐個個都有個老公唔知的戶口, 張單當然寄發外家 ... 通常都係跟我媽聯名, 所以就係衰左都可 ...
四少 發表於 2009-5-17 17:45

吓? 四少你梗係冇聽過一句名言 "大女人不可一無權, 小女人不可一日無錢!" 女人私已錢呢家嘢, 與其屋企夠錢用, 都係要自己收埋多少既~

不過, 聯名戶口都係一個就夠駛. 慳番手續費好d.
回復

江江 發表於 2009-5-18 14:20:46 |顯示全部樓層
唔記得最重要個 point...边個入錢落果双人户口呀
回復

比得大帝 發表於 2009-5-18 14:21:34 |顯示全部樓層
吓? 四少你梗係冇聽過一句名言 "大女人不可一無權, 小女人不可一日無錢!" 女人私已錢呢家嘢, 與其屋企夠錢用, 都係要自己收埋多少既~

不過, 聯名戶口都係一個就夠駛. 慳番手續費好d. ...
Pinkcat 發表於 2009-5-18 14:19

我老婆要權, 所以唔要錢
回復

carlo 發表於 2009-5-18 14:21:57 |顯示全部樓層
話唔係咁講呀, 女人有私己錢係好事...
講真我識d 人男人洗腳唔抹腳, 係要洗到淨返1毫字先安樂,全無saving!
有咩事起上黎點算?? 唔通問大耳"loan"借咩, 到最後咪又係女人拎d 私己出黎
我覺得女人係識理財多過男人 ...
irishuen 發表於 2009-5-17 19:47

我都無 SAVING 架 !  又無要我老公既簿仔 , 我都唔理佢既 ~
回復

Pinkcat 發表於 2009-5-18 14:21:58 |顯示全部樓層
我更另類

話就話兩人都可以任用, 不過每個月都有少少盈餘. ...
Peter 發表於 2009-5-18 11:03

難怪 Peter 無女埋身, 你夫妻關係果然維繫得非常好, 值得大家好好學習.
回復

比得大帝 發表於 2009-5-18 14:22:27 |顯示全部樓層
唔記得最重要個 point...边個入錢落果双人户口呀
江江 發表於 2009-5-18 14:20

相方出糧都係入落同一戶口
回復

江江 發表於 2009-5-18 14:26:05 |顯示全部樓層
相方出糧都係入落同一戶口
Peter 發表於 2009-5-18 14:22

羡慕中
回復

claudiatang 發表於 2009-5-18 14:38:44 |顯示全部樓層
羡慕中
江江 發表於 2009-5-18 14:26

你都可以﹗今晚回家馬上提出﹗
回復

比得大帝 發表於 2009-5-18 14:40:39 |顯示全部樓層
因為剛結婚時很窮, 錢不夠用, 我就將所有錢結了太太, 她打理得很好, 之後我也沒意思把賤政大權收回, 反正要甚樣用錢她從來不過問
回復

Pinkcat 發表於 2009-5-18 14:40:50 |顯示全部樓層
一個lunch 來"洗樓"睇post, 結語係 "一世修得船同渡, 百世修得共枕眠"
不懂珍惜眼前緣者, 自有另一"緣"在不遠處等待著. 所以不要再為無辜者難過, 亦不用為作孽者憤慨!  
信吓阿叔 : 波係圓既!
講真句男無原則女無品, 水母兄不妨放長線睇埋個下集大結局再作評論.
今日係頭七呀~
回復