人在做天在看

作者: jellyfishy 發表于 2009-5-13 17:42:20
11625 149
kong 發表於 2009-5-15 13:45:15 |顯示全部樓層
... 唉 .. 理性係明白的, 感性又另一回事 ... 好彩我以前都有 d 朋友, 如果唔係就無今日的四少 ...

四少 發表於 2009-5-15 02:06

你又想話為情了結自己? 唉! 好在你冇,愛情重傷,只不過是人生一個體驗,豐富你整個大腦記憶資料庫,他日想起可能你還會笑出來!
回復

江江 發表於 2009-5-15 14:18:36 |顯示全部樓層
愛是支持 ,也是壓力 ; 愛是保護,也是枷鎖。
我們盲目高舉愛是無私付出和無盡犧牲 , 往往忘了愛也包括包容和在適當時「放手」。
放手讓所愛展翅高飛 , 才是真正的 「你快樂 ,所以我快樂」。
困獸鬥的愛 , 令人窒息 ,而密不透氣的愛也令各人背負沉重的心靈負擔 , 迫使大家豁出去而自斷后路。

(摘自女人心~黄明樂)
回復

八王爺 發表於 2009-5-15 14:20:25 |顯示全部樓層

樓上carlo的真實經歷好感人。

我真係唔知愛情的苦難。
1. 父母都係初戀成功的人,雖然中間經歷好多家人阻難,經濟困難,但一直相愛到如今。
2. 我同老婆都係相識到結婚一條心。

所以我真係唔識講果啲複雜的心理情況。
回復

ht333147 發表於 2009-5-15 15:02:14 |顯示全部樓層
62# 江江
我都是想表達這樣的意思, 謝謝你寫了出來
回復

carlo 發表於 2009-5-15 17:58:30 |顯示全部樓層
你又想話為情了結自己? 唉! 好在你冇,愛情重傷,只不過是人生一個體驗,豐富你整個大腦記憶資料庫,他日想起可能你還會笑出來!
kong 發表於 2009-5-15 13:45

無錯 , 您咁靚仔 , 又有耐性 , 又有愛心 ....... 下刪千字 .......

一定會搵到更好既另一半架  !   唔準諗埋 D 衰野架 !
回復

carlo 發表於 2009-5-15 18:05:54 |顯示全部樓層
樓上carlo的真實經歷好感人。

我真係唔知愛情的苦難。
1. 父母都係初戀成功的人,雖然中間經歷好多家人阻難,經濟困難,但一直相愛到如今。
2. 我同老婆都係相識到結婚一條心。

所以我真係唔識講果啲複雜的心理情 ...
八王爺 發表於 2009-5-15 14:20

其實都只係童年常比吵吵 "NOW NOW" 既爸母攪到心慌慌 JE !   而家大家都咁大 , 都經歷左 三十幾年 , 大家都化啦 !  

您好幸福呀 !   我成日都同自己講 , 2 公婆既事 , 唔好拖連小朋友 , 但係呢 ..... 有時氣頂得滯大家都會嘈架 ........

男人有定力真係會好好多架 !
回復

無比仔 發表於 2009-5-15 20:21:14 |顯示全部樓層

想講個故事:
一對情侶拍了拖9年結婚, 婚後不夠兩年女方便有婚外情, 男方初時是知道的, 亦有向女方暗示他是知道的, 心裏想他的太太應該是''逢場作慶'', 盼望她早日回頭, 過了餘月, 女方走了, 還向所有人說是男方有外遇, 各方齊聲指摘男方, 男方亦忍氣吞聲, 處處維護女方.
女方走了的一年期間和那外遇同居, 他們經濟不好, 男方每月亦有向女方作金錢上的資肋, 朋友亦笑他傻到無人有...一年後, 女方回頭, 男方滿心歡喜地再和她一同生活.
他們再一起生活的半年後, 女方宣稱有喜, 男方高興到不得了, 可恨的是兩個月後男方發現bb原來不是他的, 是那外遇的, 男方亦再一次謜諒她, 還打算生那bb出來, 視為己出...但往後,  男方慢慢知道傷痕根本不可復原... 最後女方為免丈夫不高興, 最後亦落了那bb.
近來, 男方結織了一位女子, 想和太太離婚, 卻弄來滿城風雨...
很同意那句:困獸鬥的愛 , 令人窒息.
其實感情這回事, 誰對誰錯...難分.但以精神虐待的手法去迫死人,好可恥! 男的無加以阻止, 是幫兇!沒了感情也好大家都曾經深愛過, 就算對朋友也有一點尊重吧?
願上天早給報應予他們!
回復

四少 發表於 2009-5-16 01:53:39 |顯示全部樓層
kong 發表於 2009-5-15 13:45

都唔係, 當時我好理性, 知道休息唔夠易出事, 所以有段時間都吃點安睡藥訓.
但係, 個人情緒 down 到連我 d 客人, 有電話往來 d 行家之類, 都比我嚇死, 仲叫我唔好咁 ... 佢地都認唔出我把聲, 係咁叫我唔好咁 ...
當時, 我真係行屍咁 ... 人地叫我聽唔見, 又易比車撞 (所以我盡量行天橋隧道坐車) ..
好彩果時有朋友係我公司附近, 每日早餐 lunch 都盡量睇住我, 又有 d 專程來陪我, 收工又有另外 d 朋友接手 ...
原來人到最傷心時真係咸唔出, 個心好痛, 真係痛到反胃, 感覺唔到四周環境人興物, 初入睡時會好多幻聽, 如電話響之類 .. 其實只係自己的潛意識想某 d 事發生會來改變事實或以為當時發生的只係一場夢, 突然聽到以往快樂或相處時對方的親切叫喚, 醒來只係眼濕濕的人似空空的才知是假象 ...
有次咪去旅行, 果次係幾位朋友刻意安排叫我去散心, 走時去到機場, 我就失去意識 ... 腦裡面全係以往的回憶 ... 因為機場對於我來講係一個開心過亦傷心透的地方 ... 我差 d 比高過一個人的大貨架的車撞到, 嚇死我 d 朋友, 佢地仲以為我散過下心會好 d, 點知我真係聽唔見佢地叫我, 最後係佢地跑過來把我拉開才避過架車 ...
之後又另外的朋友帶我去旅行囉 ... 前前後後去左四次 ... 其間係香港成個人好唔知點 .. 夜晚就飲酒唱 k 唔返屋企, 怕家人擔心 & 我都唔想面對佢地... 失聲都唱 ... 六日就行山 camp ... 果排理性叫我曬多 d 太陽, 吃多 d 朱古力 ... 食多 d 野 ..  不過一靜下來又係好心痛 ... 都唔知點形容, 總之好想發夢現實的只係假象 ... 個心真係拿住拿住, 自己都唔想, 去到以前常去的地方心跳會加速 ... 手震 ... 出冷汗 ... 仲有點想立即跑走 ... e .. 都唔知點講 ..
後來比朋友捉埋去做 gym, 情況先慢慢改善 ...

跟以前一次重傷好唔同, 果次我收埋自己個多月, 一直訓訓訓 hea 係屋企唔出門口... 接到朋友電話又咸到收唔到聲 ... 唔梳頭剪頭髮剃so ... 最後被朋友說服因為農曆新年先肯見下佢地 ... (果時好細個啦 ... 十幾歲)

時間耐左, 經歷多 左 .. 就知道係報應 ... 報的太應 ...
回復

carlo 發表於 2009-5-16 02:46:11 |顯示全部樓層
都唔係, 當時我好理性, 知道休息唔夠易出事, 所以有段時間都吃點安睡藥訓.
但係, 個人情緒 down 到連我 d 客人, 有電話往來 d 行家之類, 都比我嚇死, 仲叫我唔好咁 ... 佢地都認唔出我把聲, 係咁叫我唔好咁 ...
...
四少 發表於 2009-5-16 01:53

四少真係好重感情既人!   

好好休息 - 您一定要活得比她好 !
回復

四少 發表於 2009-5-16 02:56:17 |顯示全部樓層
四少真係好重感情既人!   

好好休息 - 您一定要活得比她好 !
carlo 發表於 2009-5-16 02:46

看着你消失尽头 你的名字始终叫不出口
街上的人群拥挤依旧 孤独的心情你能否感受
昨夜的你依然温柔 你甜甜耳语仍然回荡四周
不过是又一个月落 心情的难过我如何解脱

人说爱情故事分分合合 不必难受
可是你不是我 怎知我痛
人说情到深处无怨尤 不必强求
可是换成你 你真的看破

风声在耳后呼啸过 想你的念头速度可以表露
所有的情绪让夜承受 今夜的街头又一个人游
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-16 08:08:51 |顯示全部樓層

這個post, 似乎給了個機會大家舒發好多感情上的失意事.

水母有幸遊歷幾位好友的愛情故事, 也很有感足.

carlo 的故事, 水母想起小時候讀公屋的火柴盒學校時, 好幾個同班女同學也因為類似家庭問題, 中五未夠就嫁人, 希望有一個快樂家庭. 記得我中六那年, 在女人街遇到小學最老友的舊同學, 當年她中三就沒讀書了, 一個女仔由黃大仙老家跑到 Tuen Mun (執筆忘字)工作. 三年後, 已經有一個識叫我姐姐的囡囡. 佢話老公好錫佢, 大家一齊在酒樓工作, 好辛苦, 但好開心.
現在的carlo, 話題都不離你的家庭生活, e.g. 囝囝囡囡玩magic, 一家人周圍行山, 造個超級高熱量蛋糕但好快就俾屋企人食晒, 搬屋搬到個個都傻晒...   我感到, 你係家中大忙人, 但活得好開心.

四少的.... 想不到平日在我地面前幾咁醒爬鬼咁理智有你蝦人無人敢蝦你的四少... 原來是那麼感性的. 啊~ 咁你家下找到可以愛的人未呀? "報應 ... 報的太應" , 係呀, 我信架, 痛不欲生.
那種睡著以為醒著, 醒著以為造夢的日子真的很痛苦, 望住碗飯以為自己食左, 企係月台以為自己搭緊地鐵... 咁過日子, 不到一個月就減左十幾磅, 做女人想減肥的話, 失戀是良方. 我就希望自己不再有機會用這方法喇. 還時刻提醒自己日後的新戀情要好好與愛人堅守信念, 我成日衰心軟, 但就算身邊有幾多機會幾多令我心軟的事發生, 也不能傷害愛人.
去愛一個人, 當然想他開心快樂, 我希望愛人因為我而笑, 不想再睇到愛人因為我的任性落淚. 就算他日愛人要離開我了, 我總算曾經用心愛過他, 問心無愧, 睡得安樂, 記著那回憶是最美的.

---
回復

八王爺 發表於 2009-5-16 09:38:16 |顯示全部樓層
曾經有人問我你到底哪裏好,這麼多年我仍忘不了
春風再美也比不上的的笑,沒見過的人哪裏明暸
回復

四少 發表於 2009-5-16 09:41:38 |顯示全部樓層
71# jellyfishy

沒有這件事 防礙我們
難道我和你 又會一樣
就算不是她 也有問題吧
早該分開 不該怪她
即使跟蹤你 來臨案發現場
牢牢看守著你 提防你搭上這一個她
下個她 都會趁我看不到誘惑你
明白如你要這樣易變心 哪到我害怕
就算她 跟你有段情 我也為你高興
用第三者身份見證 最不可靠是愛情
我們無人能得勝 再溫馨
仍不夠耐性 捱得到第四者 煞風景

當初喜歡你 其時你有別人
完全都因為我 才完結過去拋低了她
下個她 不過接替我當天那位置
情外情 轉了對象 別要太驚訝
沒有她 都會有別人 你我避免不過
混亂間將彼此錯過 有幾多故事最后
愛人仍然同一個 看清楚
誰都背叛過 誰亦曾被騙過
不知道 伴侶再換就更好
還是越來越退步
能讓路還是再睹 就算再三上訴
你爭我奪投進誰懷抱
誰話愛你注定 好心好報

第四者 跟你有段情 我也為你高興
外遇萬千燦爛像繁星 可惜那并發癥
我們無人能得勝
再溫馨 仍不夠耐性
捱得到第五者 煞風景

上面情景, 唔多唔少大家都遇過吧 ... 受過亦給人家受過 ... 有來有往 ...  
只係 ... 但願能被騙得晰底 ...
回復

八王爺 發表於 2009-5-16 09:44:45 |顯示全部樓層
本來我都想搵哩首 阿安琪的歌,不過人老了,不知道是她的哪一首。
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-16 09:53:15 |顯示全部樓層
本來我都想搵哩首 阿安琪的歌,不過人老了,不知道是她的哪一首。
八王爺 發表於 2009-5-16 09:44

我都唔識~ 不過啱啱也想分享這個:

梁靜茹- 接受

彷彿上一分鐘你還陪在我左右
還以為我們會開結果
我還記得玫瑰色天空
卻模糊我們的臉孔
很多的歌到底是什麼內容

彷彿已經自由 下一刻我變成風
吹過你的臉孔差點失控
回憶在夜裡鬧的很兇
我想我可以明白 你所有的痛
想讓你知道我懂 卻擔心言不由衷

我們都接受 一定是彼此不夠成熟
在愛情裡分不了輕重
誠實的過了頭 不能退後也無法像前走
愛是一個自私的念頭  把寂寞消除的理由
剩下的那些感動  能記得多久
回復

江江 發表於 2009-5-16 10:19:59 |顯示全部樓層
有今生 , 沒來世
取得起 , 放得抵

才子(中大何文滙博士) 本配佳人(作家出版家梁鳳儀)
奈何佳人投懷別抱(紙品商黃x宏)..個中因由,清官難審
回復

carlo 發表於 2009-5-16 11:40:20 |顯示全部樓層

無喎 ~ 我既世界真係得佢地 ..... 我自己去左邊 ?

其實您地都好感情 ,  希望大家都有一天比一天好 !
回復

江江 發表於 2009-5-16 13:11:45 |顯示全部樓層
  無喎 ~ 我既世界真係我佢地 ..... 我自己去左邊 ?

其實您地都好感情 ,  希望大家都有一天比一天好 !
carlo 發表於 2009-5-16 11:40

哎唷...~ 我既世界真係我佢地 ..... 我自己去左邊 ?
這個問題太太太複雜..
眼見 Too many many 中年丈夫突然離家出走(不是另有情人)~~留言:他厭倦了死板的生活,他要走了
回復

carlo 發表於 2009-5-16 14:10:55 |顯示全部樓層
哎唷...~ 我既世界真係我佢地 ..... 我自己去左邊 ?
這個問題太太太複雜..
眼見 Too many many 中年丈夫突然離家出走(不是另有情人)~~留言:他厭倦了死板的生活,他要走了 ...
江江 發表於 2009-5-16 13:11

我老公唔會掛 ............
回復

八王爺 發表於 2009-5-16 14:16:15 |顯示全部樓層
男人嘅嘢真係話唔埋。
有啲佬咗仲變咗鍾意男人添!
回復