人在做天在看

作者: jellyfishy 發表于 2009-5-13 17:42:20
11627 149
八王爺 發表於 2009-5-16 14:18:28 |顯示全部樓層
送給所有曾經愛過的人:

萬芳 - 自己照顧自己
作詞:陳信榮 / 作曲:黃韻玲 / 編曲:鍾興民   

我在舞台的幕後看你 靜靜坐在昏暗裡 把眼角的淚慢慢擦去  
學會獨立真的不容易 我常說要好睡好起  

在這首傷心的歌裡 終於可以放聲哭泣  
我們仍然保持距離 卻明白關心的意義  

不要讓傷心抱得那麼緊 只是唱了一首抒情歌曲給你  
不確定能夠一直陪著你 難過時要懂得照顧自己  

你在感情的背後哭泣 慢慢習慣撐下去 讓脆弱的心沉默不語  
那個男孩真的沒福氣 不懂得好好珍惜你  

在一個有霧的夜裡 終於可以放聲哭泣  
哭完後要更有勇氣 去面對未來的難題  

不要把回憶抱得那麼緊 只是唱了一首抒情歌曲給你  
不一定能夠有人陪著你 孤單時要懂得照顧自己  
孤單時要自己照顧自己
回復

kong 發表於 2009-5-16 16:13:27 |顯示全部樓層
各位,唔駛睇感情咁重,亦唔好睇得咁難捉得佢住,
隨遇而安,有就喺點綴人生,冇就自食其力.
冇話冇左佢過唔到日子嘅!
回復

SUM 發表於 2009-5-16 19:17:19 |顯示全部樓層
其實,四少經歷我也曾經感受過,當時只得十五歲,我亦因為咁而放棄左讀書,不過我同自己講,以後我揀,一定愛我多過我愛佢,如果遇唔到,我都要想辦法令自己開心!
回復

四少 發表於 2009-5-16 21:43:54 |顯示全部樓層
其實,四少經歷我也曾經感受過,當時只得十五歲,我亦因為咁而放棄左讀書,不過我同自己講,以後我揀,一定愛我多過我愛佢,如果遇唔到,我都要想辦法令自己開心! ...
SUM 發表於 2009-5-16 19:17

唔 work 果喎, 不過我依家都係咁諗
以前有段長關係係咁, 當然佢身邊 d 要好密友就當正我係大衰人, 有好多野佢都係隻眼開隻眼閉知都扮唔知 ...
到我讀完書要找至愛時就放低左佢囉 ... 因為唔放低唔得, 青春有限 唔想到有第三者時先放手 ...
所以, 呢 d 叫做報應, 當你找到至愛, 但你未必係佢的至愛 ...
為愛放棄好多 ? 我又從另一方面睇, 有得有失, 放棄左的叫失, 但為了至愛, 當時的我更有 planing 更加踏實 ... 某程度上亦因為咁而給對方壓力, 因為對方根本就未玩夠而我就想停下來
回復

江江 發表於 2009-5-16 21:51:34 |顯示全部樓層
唔 work 果喎, 不過我依家都係咁諗
以前有段長關係係咁, 當然佢身邊 d 要好密友就當正我係大衰人, 有好多野佢都係隻眼開隻眼閉知都扮唔知 ...
到我讀完書要找至愛時就放低左佢囉 ... 因為唔放低唔得, 青春有 ...
四少 發表於 2009-5-16 21:43

所以愛是支持 ,也是壓力 ...
四少想結婚成家立室,對方卻恐懼婚姻的枷鎖嗎???
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-16 22:20:08 |顯示全部樓層
去愛, 要用對方的方法去愛, 而不是用自己歡喜的方法去愛.
好似父母教仔女一樣, 也要想想對方所需, 互相配合, 互相支持, 人有腦有口, 溝通最重要, 那就不會變成攻城一樣, 帶來壓力.
回復

irishuen 發表於 2009-5-16 23:19:06 |顯示全部樓層
水母, 節哀呀,
我相信d 人做得衰野多會有報應, 只是時晨未到, 放長雙眼睇佢既下場!
小時候我的父母也是常常吵吵鬧鬧, 仲會"打來打去"添,
現在人大了, 明白婚姻係應該要尊重, 不是兒戲, 應該要考慮清楚, 決定了就應該要下定決心!
仲有萬大事都唔好自殺, 應要活得比他好
回復

四少 發表於 2009-5-17 00:09:06 |顯示全部樓層
所以愛是支持 ,也是壓力 ...
四少想結婚成家立室,對方卻恐懼婚姻的枷鎖嗎???
江江 發表於 2009-5-16 21:51

"恐懼婚姻的枷鎖" 個果係我 ...
知否有個名詞叫 "同居" 又或者 "愛巢" ...
前者長住埋一齊, 後者係每星期數日 ...
回復

四少 發表於 2009-5-17 00:15:53 |顯示全部樓層
水母, 節哀呀,
我相信d 人做得衰野多會有報應, 只是時晨未到, 放長雙眼睇佢既下場!
小時候我的父母也是常常吵吵鬧鬧, 仲會"打來打去"添,
現在人大了, 明白婚姻係應該要尊重, 不是兒戲, 應該要考慮清楚, 決定了就應 ...
irishuen 發表於 2009-5-16 23:19

婚姻係應該要尊重, 不是兒戲, 應該要考慮清楚, 決定了就應該要下定決心! - 呢樣真係 .. 唉 ..
仲有萬大事都唔好自殺, 應要活得比他好 - "活得比他/她好" 担白講, 我由希望大家都活得好活得精彩, 因為我愛我所愛過的人, 不過唔會再見面 ... 傷口會痛
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-17 01:19:27 |顯示全部樓層
"恐懼婚姻的枷鎖" 個果係我 ...
知否有個名詞叫 "同居" 又或者 "愛巢" ...
前者長住埋一齊, 後者係每星期數日 ...
四少 發表於 2009-5-17 00:09

x2~
不過自從媽媽過身後, 的確攺觀了, 都開始想有頭家...
回復

四少 發表於 2009-5-17 01:28:55 |顯示全部樓層
x2~
不過自從媽媽過身後, 的確攺觀了, 都開始想有頭家...
jellyfishy 發表於 2009-5-17 01:19

有個家又唔想有張紙, 有張紙時又唔想有細路, 有細路時又唔想有負擔 ....
女性的選擇又可以唔同男性 ...

carol 講的我以前個女同學都係咁, 勁早結婚生仔, 據我所知屋企人唔好, 想要 $$ 唔要女 ...
佢 F.5 畢業就要出去做野, 好似一夠 18 歲佢就即刻嫁為的係離開屋企
佢嫁比個大佢廿幾年的老闆, D 人問佢中意咩, 佢只回答一句 "佢對我唔好我都唔會嫁比佢", 跟手就三年抱倆, 但係因為有 $$ 就越大越靘, 佢又講笑咁講過, 老左佢的生活會好好, 佢老公一定死先過佢
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-17 07:15:39 |顯示全部樓層
有個家又唔想有張紙, 有張紙時又唔想有細路, 有細路時又唔想有負擔 ....
女性的選擇又可以唔同男性 ...

carol 講的我以前個女同學都係咁, 勁早結婚生仔, 據我所知屋企人唔好, 想要 $$ 唔要女 ...
佢 F. ...
四少 發表於 2009-5-17 01:28

這是知足啊~ 又夠樂觀~ 
咁講啦,又要對方愛自己,有身家,專一,靚仔/女,....邊有咁著數架~ 
回復

carlo 發表於 2009-5-17 07:47:36 |顯示全部樓層
咁講啦,又要對方愛自己,有身家,專一,靚仔/女,....邊有咁著數架~ 
jellyfishy 發表於 2009-5-17 07:15

咁都好幸福呀 !
回復

irishuen 發表於 2009-5-17 11:23:38 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2009-5-17 07:15

咁既人世間難求呀~
最近我的好朋友和朋友有了新的男朋友, 有幾個都是搵一d 大佢成7年的男朋友
現在同年紀的男性.....都很不成熟呢...
回復

江江 發表於 2009-5-17 11:47:37 |顯示全部樓層
咁既人世間難求呀~
最近我的好朋友和朋友有了新的男朋友, 有幾個都是搵一d 大佢成7年的男朋友
現在同年紀的男性.....都很不成熟呢...
irishuen 發表於 2009-5-17 11:23

現在同年紀的男性.....都很不成熟呢
好似 (幫人地 )阿媽揍仔咁 Lu..
回復

四少 發表於 2009-5-17 12:25:09 |顯示全部樓層
現在同年紀的男性.....都很不成熟呢
好似 (幫人地 )阿媽揍仔咁 Lu..
江江 發表於 2009-5-17 11:47

係咪又可以倒轉來講, 依家 d 女仔心態太老 ...

講真 "家" 呢樣野, 真係要有好的心理質素先可接受, 某程度上又要睇返個人本身係什麼的環境 & 教育
我有個女同學結左婚, 其實拍左10幾年拖離離合合, 不過奇怪係突然結婚約一年唔夠仔都有埋 (我猜係奉子結婚), 重點係, 佢同我講生仔時自己都未有經驗, 穿左羊水佢仲慢慢洗頭打扮好先去生, 生左之後佢仲好似發緊夢突然間生活style要完完全全的改變, 我就真係難以想像 ... 相對另一個女同學未婚, 一個人住 800 幾尺 (自購居屋), 時不時約朋友唱 k 打邊爐打馬吊 ... 自由自在 ...
回復

江江 發表於 2009-5-17 12:50:21 |顯示全部樓層
;P 係咪又可以倒轉來講, 依家 d 女仔心態太老 ...

講真 "家" 呢樣野, 真係要有好的心理質素先可接受, 某程度上又要睇返個人本身係什麼的環境 & 教育
我有個女同學結左婚, 其實拍左10幾年拖離離合合, 不過奇怪係 ...
四少 發表於 2009-5-17 12:25

對呀 (過去,現在,將來有遠見的女仔)
女仔一鎖定佢終身的目標(丈夫)就要边迫边氹男方~要開個双人户口齊齊儲錢向目標出發喇
呢個 project唔嘢少,閒閒地要你節衣縮食綁你5~8年 係咪個個肯受,就見人見智了
回復

江江 發表於 2009-5-17 13:07:51 |顯示全部樓層
男人嘅嘢真係話唔埋。
有啲佬咗仲變咗鍾意男人添!
八王爺 發表於 2009-5-16 14:16

真的嗎???
我淨係知愛一個人~~就係要俾佢自由~讓佢自已選擇佢自已的生活方式..(種花,養魚,貓,狗,旅行,行街,扮靚,打麻雀....等)
回復

ht333147 發表於 2009-5-17 13:56:36 |顯示全部樓層
98# 江江
是否包括唱 K 飲酒, 鬆骨, ''見識, 威威''?
回復

江江 發表於 2009-5-17 14:01:34 |顯示全部樓層
98# 江江
是否包括唱 K 飲酒, 鬆骨, ''見識, 威威''?
ht333147 發表於 2009-5-17 13:56

係呀..
祇要唔好太沉迷就 o.k.喇
Lisa姐都俾家英哥揼骨啦..(問過佢先喎)
回復