人在做天在看

作者: jellyfishy 发表于 2009-5-13 17:42:20
11592 149
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12739904

2009年05月11日

【蘋果報導】一名女子疑與丈夫因感情問題吵架後不開心,在大角嘴君匯港寓所留下遺書後燒炭自殺昏迷。昨午其丈夫返家時始揭發報警,救護員到場證實她已死亡。
女事主姓杜( 33歲)與同齡姓吳丈夫,居於深旺道奧運站君匯港第 6座一單位。據悉,杜婦近日與丈夫有感情問題。昨日下午 2時許,吳自外返抵寓所,開門時聞到陣陣燒炭味,入睡房時赫然發現妻子倒卧床上昏迷,床邊有一盆燒炭遂報警。救護員到場證實女事主已死亡。
警員在現場調查,撿獲女事主的一封遺書,內容透露因感情問題不開心萌死,調查後認為案件無可疑,召仵工將屍體移送殮房,待稍後法醫官剖驗屍體確定死因。

點解我要post 呢件事,因為我信人在做天在看.
水母認識死者和佢老公多年,他們由大學相識,拍拖十多年,一向沒有爭吵,很恩愛,女的很開朗又好心地,男的從來都很照顧她.我們都視他們是天生一對.

上年結婚後,出現第三者,那個第三者好衰,令到我兩個好朋友好戀人結婚不到幾個月就鬧離婚.
那個第三者成日當面做d野出來刺激死者.試過專登uploadd親蜜相俾全世界睇,又試過去死者舊居罵死者,甚至罵死者唔肯放手阻住地球轉...
死者已經失去了至愛,那個第三者還要向死者落井下石,踐踏她的尊嚴,向她加壓,我朋友唔痴線就奇啦!
死者曾經在舊居自殺,佢老公救過一次...
佢老公當日原來都在舊居的,見到死者一個人回家,他就離開,仲要話自己出去玩喇!
係人都知死者有機會自殺架! 佢老公居然為個第三者要佢快d走而唔理佢老婆.佢地真係好自私好無人性~

雖然我唔信佛,但我信因果報應.
cotychan 發表於 2009-5-13 17:59:50 |顯示全部樓層
好自私,而家害到人地自殺,嗰倆個狗男女,仲可以安心過日子咩?
jellyfishy 發表於 2009-5-13 18:04:23 |顯示全部樓層
好自私,而家害到人地自殺,嗰倆個狗男女,仲可以安心過日子咩?
cotychan 發表於 2009-5-13 17:59

個男人:唔知
個女人:開心~ 個女人之前咁不擇手段,為左乜呀?!
那個news留言的人,好幾個都是我的朋友,死者老公都有留言.聽說那個第三者都有留言,你估下係邊個啦.
cotychan 發表於 2009-5-13 18:11:55 |顯示全部樓層
那個news留言的人,好幾個都是我的朋友,死者老公都有留言.聽說那個第三者都有留言,你估下係邊個啦. ...
jellyfishy 發表於 2009-5-13 18:04

唉,我細佬又係因為佢有第三者同佢老婆離婚,而家仲要個囝都唔要,我好嬲囉,我連我細佬都唔啋,佢而家女朋友,我見到佢都會黑口黑面對住佢!
prodorothyhkg 發表於 2009-5-13 18:13:19 |顯示全部樓層
水母終於忍唔住啦
jellyfishy 發表於 2009-5-13 18:15:57 |顯示全部樓層
唉,我細佬又係因為佢有第三者同佢老婆離婚,而家仲要個囝都唔要,我好嬲囉,我連我細佬都唔啋,佢而家女朋友,我見到佢都會黑口黑面對住佢!
cotychan 發表於 2009-5-13 18:11

感情的事,變左心番唔到轉頭,已成事實,沒得怪誰.
但係男方無好好處理問題,還讓第三者牽著鼻子走,那就令人髮指!
cotychan 發表於 2009-5-13 18:23:50 |顯示全部樓層
但係明知另一方有太太或者老公,仲要插隻腳埋去!!!咁做人就好有問題囉!
jellyfishy 發表於 2009-5-13 18:27:03 |顯示全部樓層
但係明知另一方有太太或者老公,仲要插隻腳埋去!!!咁做人就好有問題囉!
cotychan 發表於 2009-5-13 18:23

有d人自私.... 唉... 唔想講落去,好嬲~
alice 發表於 2009-5-13 18:39:18 |顯示全部樓層
那個news留言的人,好幾個都是我的朋友,死者老公都有留言.聽說那個第三者都有留言,你估下係邊個啦. ...
jellyfishy 發表於 2009-5-13 18:04

個女人開心只會係一段時間~個男人係佢不擇手段得返黎~即係話個男人容易受到引誘,只要第二個用同樣的手段或比佢更有手段就成功~
sisterpig 發表於 2009-5-13 21:09:39 |顯示全部樓層
唔知點解而家 d 人道德觀很低, 公司都唔止一對有婚外情, d 女仔明知人地有老婆, 有小朋仔, 都中個頭埋去, d 第三者仲話, happy 就得, 又冇要求對方離婚, 在一起己足夠, 就算衰都不是第三者衰, 是已婚那個衰d, d 第三者想法講到自己一d責任都冇的, 巧得人驚的思想 @ o @
其實大家覺得那個衰 d 呢???????第三者 or 已婚那個??????
alansing 發表於 2009-5-13 21:25:42 |顯示全部樓層
請問係咪話個男人同個情人去泰國玩個單?
wendy_choy_hk 發表於 2009-5-13 21:28:15 |顯示全部樓層
好多謝你的post,其實我都想講一件事.我上星期六同一個男友吹水,佢第一件就話佢會同太太離婚,因為頂佢唔順.我咪問佢你d仔女跟那人,佢話會比佢太太因為怕太太接受唔到甘多打擊.

其實那個男人識左一個大陸女仔和佢開始左冇一年,而家還在shenzhen同居.

以前既佢好愛家庭,除左返工便會回家照顧小孩子.

我真係唔明,半年感情可以破壞over 15年的感情. 我到而家都諗唔到點解,我好唔開心.因為我覺得小朋友好可憐.
kong 發表於 2009-5-13 21:37:43 |顯示全部樓層
唉! 每個人對感情事都應睇得豁達,情已生變已經唔可以挽留,唔應該以傷害自己生命去懲罰對方,真係好惷,諗下媽媽養大我地投放幾多愛比我地,為左人生唔知有幾多項嘅其中一項挫折就去死,對得住父母嗎? 諗下佢媽媽有幾難受!
不過我信因果報應,害人嘅人最終難逃惡果,我眼見唔少啦!
alansing 發表於 2009-5-13 21:49:31 |顯示全部樓層
個第三者...好似係一個專講去泰國玩既討論網人....
如我無記錯....
如果我無記錯, 果時(2008-10)好多討論區都批評個男&第三者~
而當時杜太個情緒已經唔係太好~
wendy_choy_hk 發表於 2009-5-13 21:53:28 |顯示全部樓層
當人好down時,好多事會轉左牛角尖.
八王爺 發表於 2009-5-13 21:59:48 |顯示全部樓層
水母竟然識得當事人,真係好傷。
尤其事未婚女仕,看到這樣的新聞,又知道內情,對感情怎會再有信心?
以下純屬個人睇法:
1. 那個第三者好利害!
2. 死者太死心眼,離婚都可以搵過第二個。又唔係七老八十!
3. 男~很有吸引力嗎? 那個第三者找不到更好的男人嗎? 這個男人下次又會鍾意邊個第四者? 強中自有強中手,若這男人這樣好,怎會離婚,請三思。
jellyfishy 發表於 2009-5-14 00:49:58 |顯示全部樓層
唉! 每個人對感情事都應睇得豁達,情已生變已經唔可以挽留,唔應該以傷害自己生命去懲罰對方,真係好惷,諗下媽媽養大我地投放幾多愛比我地,為左人生唔知有幾多項嘅其中一項挫折就去死,對得住父母嗎? 諗下佢媽媽有幾難受 ...
kong 發表於 2009-5-13 21:37

朋友留下的遺書,叫我地和她父母唔好怪佢老公,佢話係佢唔夠好,做唔到老公心目中的理想女人...
根本係佢老公同個第三者迫到死者鑽了牛角.佢老公識左第二個之後,就同我地講,話佢老婆悶,話佢老婆成日好夜放工,話佢老婆..... 

他盡找理由借口... 好想打佢!!!!
jellyfishy 發表於 2009-5-14 01:00:11 |顯示全部樓層
水母竟然識得當事人,真係好傷。
尤其事未婚女仕,看到這樣的新聞,又知道內情,對感情怎會再有信心?
以下純屬個人睇法:
1. 那個第三者好利害!
2. 死者太死心眼,離婚都可以搵過第二個。又唔係七老八十!
3. 男~ ...
八王爺 發表於 2009-5-13 21:59

你都講得好啱架. 死者係好死心眼,她常說他以前對她好好架,他們才新婚,無可能架... 無論朋友勸了多久,她都面對唔到事實...加上佢老公變心後,成日話死者呢樣唔好個樣唔好,搞到個死者以為自己做好d會有彎轉.

想起兒時媽媽有個最知心的女性朋友,識左我媽一個月就好friend, 我媽當正佢係姊妹,但不久... 個女人做左老豆個二奶. 媽當時好難受,個女人同媽講:唔同你熟,點接近你老公呀?要同你熟,先知點樣取代到你....

利害又壞心腸的女人,乜野時代都有. 所以無綫劇情十年如一日都仲可以咁深入民心.
carlo 發表於 2009-5-14 09:17:47 |顯示全部樓層
男人話變就變 , 我真係見好多 ,  呢 D 咁無責任既人 , 早分手 , 早從新 , 唔值得為呢 D 人死 !
ht333147 發表於 2009-5-14 12:02:56 |顯示全部樓層

6# jellyfishy
1. 非常同意'' 情感情的事,變左心番唔到轉頭,已成事實,沒得怪誰''
女主角的执着, ( 是男主角的多年来的照顾与迁就做成 ) 与其痛苦活下去, 来个解脱, 对她来说, 未尝不是好事, 至少, 我们已看不到女主角再可以折磨自已了, 这也是现实, 请楼主也要放下, 需知忧怒伤身呢.
2. ''係男方無好好處理問題,還讓第三者牽著鼻子走,那就令人髮指!'' 其实一开始已是男方有问题, 且是他主导的:他没有讯息, 第三者不会觉得有机会,
他不豉历, 第三者不会得寸进尺.
他不够狠心, 第三者不能再落井下石, 赶尽杀绝,
不过费解的是, 10多年感情一下子可以改变? 这人也太无原则, 就算祝他以後快快乐乐也是枉然.
其实自已都是男人, 如要变, 通街都是第三者, 俗语所说, 牛唔饮水, 不按得牛头底, 这是绝对的, 有时候听到一个废话理由, 拒人千里, 太绝情, 到後来拒另一半於千里就不绝情了?
3. 第三者也太无自信, 已争赢了, 又怕男主角回心转意, 所以要想法将对手切底消灭, 但她怱略了:
1. 男方的善变不会因少了一个对手而改变, 她从始要不断找出对手并纤灭她,
2. 自已太无自信, 又会认为男方太好, 会不断有第三者埋身, 所以要加强检疫与防疫, 若有疑似个案, 都要有杀错, 不放过.
其实, 相信不相信报应, 後果都几乎呼之欲出,
今天较闷, 发翕疯, 楼主不要见怪