人在做天在看

作者: jellyfishy 發表于 2009-5-13 17:42:20
11629 149
SUM 發表於 2009-5-17 14:22:11 |顯示全部樓層
係咪又可以倒轉來講, 依家 d 女仔心態太老 ...

講真 "家" 呢樣野, 真係要有好的心理質素先可接受, 某程度上又要睇返個人本身係什麼的環境 & 教育
我有個女同學結左婚, 其實拍左10幾年拖離離合合, 不過奇怪係 ...
四少 發表於 2009-5-17 12:25

呢D就係生活體驗啦!
回復

SUM 發表於 2009-5-17 14:24:54 |顯示全部樓層
對呀 (過去,現在,將來有遠見的女仔)
女仔一鎖定佢終身的目標(丈夫)就要边迫边氹男方~要開個双人户口齊齊儲錢向目標出發喇
呢個 project唔嘢少,閒閒地要你節衣縮食綁你5~8年 係咪個個肯受,就見人見 ...
江江 發表於 2009-5-17 12:50

使乜開人戶口呀,擺係我度一個a/c,容易處理!
回復

ht333147 發表於 2009-5-17 14:29:46 |顯示全部樓層
100# 江江
約束較少, 相對自由度大, 大家開心, 定必和諧.
女仕有此胸襟並不太多, 好彩我都有一個.
回復

江江 發表於 2009-5-17 16:09:47 |顯示全部樓層

今天見明報~林超榮寫下列感想:

愛情貴乎浪漫含蓄 , 隱而不見 , 似有若無....所以暗戀~特別永恆
地下情因為兩人有情 , 這不可告之人之情 , (要在地下發生,一見光,就泡湯,地下情變成姦情) 大家埋藏心底 , 沒必要破壞對方的家庭和清白..
不過,現實可沒有戲劇的浪漫愛情 , 為了一千億的高回報 , 不惜出賣愛人的一切 , 連家人也在法庭上舉證驚世矚目的姦情 , 一張由小鳥依人的温馨玉照,很快就到玉帛相見的艷照了
每個人都有一個價 , 每一段情都有一個價 , 愛情誠可貴 , 遺產價更高。
回復

江江 發表於 2009-5-17 16:20:53 |顯示全部樓層
使乜開人戶口呀,擺係我度一個a/c,容易處理!
SUM 發表於 2009-5-17 14:24

雷曼愛情基金
回復

江江 發表於 2009-5-17 16:31:43 |顯示全部樓層
100# 江江
約束較少, 相對自由度大, 大家開心, 定必和諧.
女仕有此胸襟並不太多, 好彩我都有一個.
ht333147 發表於 2009-5-17 14:29

不過間唔中我都會多口問一問:
「你明天去边度 wet ,講低吓好啲喎 , 如果有乜山高水低 , 我都識揾個西瓜定拎件衫..叫你返來...」
回復

四少 發表於 2009-5-17 17:45:52 |顯示全部樓層
對呀 (過去,現在,將來有遠見的女仔)
女仔一鎖定佢終身的目標(丈夫)就要边迫边氹男方~要開個双人户口齊齊儲錢向目標出發喇
呢個 project唔嘢少,閒閒地要你節衣縮食綁你5~8年 係咪個個肯受,就見人見 ...
江江 發表於 2009-5-17 12:50

煩死, 我老媽又係咁, 如果又多一個聯名戶口仲邊有 $$
佢地 "女" 又自己收埋收埋 d 私已 $$ 好似天公地義咁, 好似我 d 家姐個個都有個老公唔知的戶口, 張單當然寄發外家 ... 通常都係跟我媽聯名, 所以就係衰左都可以話係比我老媽儲下的生活費 ...
我 d 朋友都話, 唔知點解佢老母 d $$ 好似無底深潭, 而佢老豆就兩袖清風, 另一個朋友又話有次發現佢條女張 statement 碌左 2 萬幾蚊, 平時見佢上銀行網, 一被發現都立即 log out ... 而我朋友就一直還供樓 $$ 儲 $$ 比家用 ....  
回復

江江 發表於 2009-5-17 18:02:31 |顯示全部樓層
佢地 "女" 又自己收埋收埋 d 私已 $$ 好似天公地義咁, 好似我 d 家姐個個都有個老公唔知的戶口, 張單當然寄發外家 ... 通常都係跟我媽聯名, 所以就係衰左都可 ...
四少 發表於 2009-5-17 17:45

世代智慧相傳的 「女人安全感特高指定户口」
其實係我地啲唔聰明的女人指定小小動作來之嘛..男人們不必介懷 ,全為你好
女人知省識儉都係為頭家姐 , 好似螞蟻般儲糧~~户口一定係有入無出....
回復

江江 發表於 2009-5-17 18:08:08 |顯示全部樓層
佢地 "女" 又自己收埋收埋 d 私已 $$ 好似天公地義咁, 好似我 d 家姐個個都有個老公唔知的戶口, 張單當然寄發外家 ... 通常都係跟我媽聯名, 所以就係衰左都可 ...

你老媽又係咁~~佢幫你儲錢娶老婆姐....
回復

mcyan 發表於 2009-5-17 18:49:52 |顯示全部樓層
真係一門好高深的學問
回復

irishuen 發表於 2009-5-17 19:47:11 |顯示全部樓層

話唔係咁講呀, 女人有私己錢係好事...
講真我識d 人男人洗腳唔抹腳, 係要洗到淨返1毫字先安樂,全無saving!
有咩事起上黎點算?? 唔通問大耳"loan"借咩, 到最後咪又係女人拎d 私己出黎
我覺得女人係識理財多過男人
回復

八王爺 發表於 2009-5-17 20:21:49 |顯示全部樓層
哈 ... 咁我真係好另类。

1. 兩人戶口獨立,自己顧自己,有開銷大家分。
2. 連我外婆所有养老金都係我戶口。
回復

ht333147 發表於 2009-5-17 23:04:18 |顯示全部樓層
106# 江江
唔怕失體, 我有很多很多的自由, 但未用過.
回復

江江 發表於 2009-5-18 09:38:44 |顯示全部樓層
話唔係咁講呀, 女人有私己錢係好事...
講真我識d 人男人洗腳唔抹腳, 係要洗到淨返1毫字先安樂,全無saving!
有咩事起上黎點算?? 唔通問大耳"loan"借咩, 到最後咪又係女人拎d 私己出黎
我覺得女人係識理財多過男人 ...
irishuen 發表於 2009-5-17 19:47

完全同意...
我有个朋友剛結婚的幾年無乜點睇佢丈夫的(政府糧單)收支..家用咪由丈夫定額俾吓 lu
誰知有一天她無意發現, 多年來佢丈夫差不多每个月都有一筆O.T.錢收入的(約人工的3-5%)
但審核只佬全無 SAVING私已錢,也不見他有什麼電音器材的收藏品, 問他咩,他祇懂笑嘻嘻不回答任何$$$$去向...
回復

江江 發表於 2009-5-18 09:40:18 |顯示全部樓層

八王爺 發表於 2009-5-17 20:21

呵呵..
你太太是個聰明的女人
回復

江江 發表於 2009-5-18 09:41:52 |顯示全部樓層
106# 江江
唔怕失體, 我有很多很多的自由, 但未用過.
ht333147 發表於 2009-5-17 23:04

留着慢慢享用....
回復

irishuen 發表於 2009-5-18 10:06:01 |顯示全部樓層
完全同意...
我有个朋友剛結婚的幾年無乜點睇佢丈夫的(政府糧單)收支..家用咪由丈夫定額俾吓 lu
誰知有一天她無意發現, 多年來佢丈夫差不多每个月都有一筆O.T.錢收入的(約人工的3-5%)
但審核只佬全無 SAVING私已錢, ...
江江 發表於 2009-5-18 09:38

好在唔多0者, 多既話, 就好"值得"懷疑!

江江你都幾"放仲"你男朋友/老公喎, 不過我都係, 俾d 私人空間對方麻, 玩還玩(不是搞女人), 點都要有交帶
回復

江江 發表於 2009-5-18 10:28:02 |顯示全部樓層
好在唔多0者, 多既話, 就好"值得"懷疑!

江江你都幾"放仲"你男朋友/老公喎, 不過我都係, 俾d 私人空間對方麻, 玩還玩(不是搞女人), 點都要有交帶
irishuen 發表於 2009-5-18 10:06

人生忽怱數十載 , 難得幾回真糊塗...
很多時「機關算盡」又如何...徒悲傷
回復

prodorothyhkg 發表於 2009-5-18 10:35:03 |顯示全部樓層

八王爺 發表於 2009-5-17 20:21

x 2,我2個完全分開,你唔好問我點用錢,我亦話知你點使~
回復

ht333147 發表於 2009-5-18 10:47:16 |顯示全部樓層
人生忽怱數十載 , 難得幾回真糊塗...
很多時「機關算盡」又如何...徒悲傷
江江 發表於 2009-5-18 10:28

願各位看官共勉
回復