人在做天在看

作者: jellyfishy 發表于 2009-5-13 17:42:20
11628 149
jellyfishy 發表於 2009-5-14 12:39:05 |顯示全部樓層
"拒人千里, 太绝情, 到後来拒另一半於千里就不绝情了?"

啊~ 很有警惕性!!
回復

maggielawkm 發表於 2009-5-14 15:19:51 |顯示全部樓層
唔知點解而家 d 人道德觀很低, 公司都唔止一對有婚外情, d 女仔明知人地有老婆, 有小朋仔, 都中個頭埋去, d 第三者仲話, happy 就得, 又冇要求對方離婚, 在一起己足夠, 就算衰都不是第三者衰, 是已婚那個衰d, d 第三 ...
sisterpig 發表於 13-5-2009 21:09

一樣咁衰~~€
回復

比得大帝 發表於 2009-5-14 15:37:42 |顯示全部樓層

有個第三者女友, 我認為是男人的問題, 女人感感覺唔到哩個男人有機會, 唔會鐘個頭埋去
所以話作為第三者女人衰, 作為第一者男人同樣衰

早十幾年剛去大陸做野, 有兩個已婚男同事都搞婚外情, 搞到要離婚, 其中一個重係我個director.  佢老婆打咗幾次電話問我佢應該點做, 搞到我做咗婚姻顧問.

有一日我打趣地問大陸的老總: 我也想搞搞婚外情, 為甚麼好像很困難的, 總是沒女人找上門來, 自問我學歷比他們高, 身材樣貌都比他們好, 又比他們年青, 真的想不通.

老總說: 你兩公婆感情好, 全公司都知, 她們知道沒結果, , 她們不會去釣一條釣不到的魚的.

聽了這番話, 我明白到要保護婚姻, 相方都要負責.
回復

貓后 發表於 2009-5-14 16:07:28 |顯示全部樓層
有個第三者女友, 我認為是男人的問題, 女人感感覺唔到哩個男人有機會, 唔會鐘個頭埋去
所以話作為第三者女人衰, 作為第一者男人同樣衰

早十幾年剛去大陸做野, 有兩個已婚男同事都搞婚外情, 搞到要離婚, 其中一個重 ...
Peter 發表於 2009-5-14 15:37

無錯,相方都專重婚姻,自然不會比其它人去攪破環的
回復

ht333147 發表於 2009-5-14 16:56:53 |顯示全部樓層
24# 貓后
其實, 男, 女都是一樣, 他/她若沒有發出訊息, 跟本第三者不可能有機會.
有時候反而有點體諒第三者, 它只是追求自身的幸福, 並未犯法, 有何不可?
只是它沒有考慮清楚吧, 這樣爭回來的 B 貨, 好極有限.
回復

cotychan 發表於 2009-5-14 17:06:13 |顯示全部樓層
24# 貓后
其實, 男, 女都是一樣, 他/她若沒有發出訊息, 跟本第三者不可能有機會.
有時候反而有點體諒第三者, 它只是追求自身的幸福, 並未犯法, 有何不可?
只是它沒有考慮清楚吧, 這樣爭回來的 B 貨, 好極有限. ...
ht333147 發表於 2009-5-14 16:56

我好唔認同你既睇法,既然人地已經有佢既另一半配偶,你仲去插隻腳入去,仲認為自己只係追求幸福???或者真係,但亦同樣破壞梗人地既幸福!!!犯法無錯喺法律上係無,但道德同良心上有!
回復

貓后 發表於 2009-5-14 17:09:15 |顯示全部樓層
我好唔認同你既睇法,既然人地已經有佢既另一半配偶,你仲去插隻腳入去,仲認為自己只係追求幸福???或者真係,但亦同樣破壞梗人地既幸福!!!犯法無錯喺法律上係無,但道德同良心上有! ...
cotychan 發表於 2009-5-14 17:06

但對人太熱情都會容易令人誤會的(係會有而d人)
回復

cotychan 發表於 2009-5-14 17:19:01 |顯示全部樓層
但對人太熱情都會容易令人誤會的(係會有而d人)
貓后 發表於 2009-5-14 17:09

熱情令人誤會係一樣嘢,但係開唔開始段感情又係另一樣嘢.因為見到某君同佢老婆(或者老公)好幸福,而想得到同樣既幸福,就去搶人地番嚟,我覺得咁樣做人好有問題.
回復

ht333147 發表於 2009-5-14 17:29:08 |顯示全部樓層
第三者是外在的, 不可能杜絕, 也不知何時出現, 或初時第三者不知道自已是第三者, 後來知道, 但已開始, 基於自身幸福, 好勝心, 自專心, 唯有爭下去.
所以, 個人意見仍是發出訊息的始作俑者須負全責, 若以種花來比喻, 有可變的種子在, 當遇上適合環境便會滋長了, 你能改變環境嗎?
回復

八王爺 發表於 2009-5-14 17:30:52 |顯示全部樓層
熱情令人誤會係一樣嘢,但係開唔開始段感情又係另一樣嘢.因為見到某君同佢老婆(或者老公)好幸福,而想得到同樣既幸福,就去搶人地番嚟,我覺得咁樣做人好有問題. ...
cotychan 發表於 2009-5-14 10:19

係呀!
真係好有問題,第一個問題就係俾你搶到,咁有保證下次唔俾人搶番咩?!
回復

八王爺 發表於 2009-5-14 17:32:28 |顯示全部樓層
第三者是外在的, 不可能杜絕, 也不知何時出現, 或初時第三者不知道自已是第三者, 後來知道, 但已開始, 基於自身幸福, 好勝心, 自專心, 唯有爭下去.
所以, 個人意見仍是發出訊息的始作俑者須負全責, 若以種花來比喻,  ...
ht333147 發表於 2009-5-14 10:29

嘩! 你咁講 所有男人都被你打了一棍!

邊個男人唔花心?唔望吓靚女?
回復

jellyfishy 發表於 2009-5-14 17:34:19 |顯示全部樓層
咁講啦, 男未婚女未嫁, 就算有第三者, 要分手, 都係同自己交代, 乃是一個人的事.
但結婚, 已經唔係單純愛情的事, 因為想成家, 才會有婚姻 (我的睇法, 唔好打頭). 為了個家, 双方都要努力堅守承諾.
已婚的人, 發生情變的話, 就不再是一個人的事, 要跟自己的家, 自己父母, 配偶父母, total 三個家庭交代 (諗起都驚~), 很大的影響!!
若第三者明知對方有大好家庭, 她/他還要搶的話, 點都係覺得佢好有問題, 好自私.
唉~ 就算當個被誘者(假設是男方) 無對佢老婆唔住, 如果個第三者係都要攪住晒, 一日到黑做d野出來威脅個太太, 呢個家庭實會受到影響的~

講到尾, 第三者和個男的都無人性! 隨欲望而傷害了別人, 不要得!!!
回復

cotychan 發表於 2009-5-14 17:38:30 |顯示全部樓層
所以, 個人意見仍是發出訊息的始作俑者須負全責, 若以種花來比喻,  ...
ht333147 發表於 2009-5-14 17:29

如果開始唔知,後來知咗,跟住好似你咁講既原因而要錯落去,咁樣做人未免太自私吧!你雖知,一段感情中,有多過兩個人,痛苦既唔係被人入侵嗰個,而家三個一齊都會好辛苦!
回復

ht333147 發表於 2009-5-14 17:53:21 |顯示全部樓層
嘩! 你咁講 所有男人都被你打了一棍!

邊個男人唔花心?唔望吓靚女?
八王爺 發表於 2009-5-14 17:32

說實在的, 逢場作慶, 一時好奇, 不是罪大惡極, 變心與花心是兩回事, 只要另一半可以體諒, 並不會注成大錯,
當然了, 前題是並未變心!
養花養魚養寵物, 可以接受, 都是要花很多心思與資源的, 現在改為養一隻人形的寵物, 不要將問題放到無限大.
''你咁講 所有男人都被你打了一棍!'' 養寵物並不是男人專利!
如果當大部份人都這樣看, 有誰喜歡label 自已是一隻寵物?
回復

cotychan 發表於 2009-5-14 20:11:57 |顯示全部樓層
說實在的, 逢場作慶, 一時好奇, 不是罪大惡極, 變心與花心是兩回事, 只要另一半可以體諒, 並不會注成大錯,
當然了, 前題是並未變心!
養花養魚養寵物, 可以接受, 都是要花很多心思與資源的, 現在改為養一隻人形的 ...
ht333147 發表於 2009-5-14 17:53

我對你既想法不敢苟同,當你係一個入侵者(或背叛者)既時候,你可能會想好多好多既理由嚟令自己所做既都係理所當然.但當你係俾人入侵/背叛嗰個人時,你會點??我係一個人版,我老公就係用呢嗰個所謂逢場作慶既心態嚟背叛咗我地既七年婚姻!留底個囝俾我呢個學識唔高,本身無經濟能力既人去面對!如果我唔係因為個囝,我當年亦都可能會好似水母個朋友咁,選擇逃避自己既人生嚟面對!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-5-14 20:48:31 |顯示全部樓層
望吓靚女 >>可接受
逢場作慶 >>絕對反對
回復

貓后 發表於 2009-5-14 20:53:08 |顯示全部樓層
逢場作慶,是不可以的
回復

cotychan 發表於 2009-5-14 21:00:27 |顯示全部樓層
望吓靚女 >>可接受
逢場作慶 >>絕對反對
wendy_choy_hk 發表於 2009-5-14 20:48

嘻嘻,唔好話望吓靚女丫,我見到靚仔我都會去望,但唔係代表鐘意就要去拎番屋企丫o麻!
回復

kong 發表於 2009-5-14 21:14:24 |顯示全部樓層
說實在的, 逢場作慶, 一時好奇, 不是罪大惡極, 變心與花心是兩回事, 只要另一半可以體諒, 並不會注成大錯,  當然了, 前題是並未變心!
養花養魚養寵物, 可以接受, 都是要花很多心思與資源的, 現在改為養一隻人形的 ...
ht333147 發表於 2009-5-14 17:53

呢d 說話係好唔負責任嘅人講嘅,希望你唔係講緊自己嘅為人啦! 做人不要自私,要負責,要承擔,要公平,更要有愛心(並唔係花心,希望唔洗我講兩者嘅分別),對感情不負責任,說自己逄場作興,一時好奇,望對方可以體諒,你病就話體諒姐,mud 不負責任,花心,自私都有得體諒咩??

某某己婚卻不斷發展婚外情,對另一半及子女構成重大心理傷害,某某全無悔意,卻對家人說"你地當我養一隻人形寵物咪得囉!啊仔你都有寵物啦!你都種花啦!我點解我唔嫖得人形寵物唧!"此乃對家庭沒承擔,對家人不公平,傷害至親亳無愛心!講明白d 就是無恥!
回復

wendy_choy_hk 發表於 2009-5-14 21:20:50 |顯示全部樓層
某某己婚卻不斷發展婚外情,對另一半及子女構成重大心理傷害 >>同意!
我就是單身家庭長大,你知唔知我地都好苦.
你知唔知好多學壞的小朋友係來自單身家庭.
回復