水種風信子發咗癲呀~~

作者: trust_fl 發表于 2007-11-3 18:19:01
23168 120
tata 發表於 2007-11-5 10:43:33 |顯示全部樓層
第一盆中間嗰個叫咩名呀?
回復

屠子步 發表於 2007-11-5 10:47:33 |顯示全部樓層
如果中間的是番紅花/珊瑚蘭,就應該要泥蓋過球根。
回復

trust_fl 發表於 2007-11-5 10:49:58 |顯示全部樓層
哎呀~~ thanks ar~~
我連名都唔記得咗呀~~ haha~

咁係咪蓋到見唔到成個球根呀??
回復

屠子步 發表於 2007-11-5 12:50:42 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2007-11-5 10:49 發表
哎呀~~ thanks ar~~
我連名都唔記得咗呀~~ haha~

咁係咪蓋到見唔到成個球根呀??

番紅花就埋1-2吋深,每粒都要分開2吋。

我自己今年第一次種,以上是funfun的資料。
回復

trust_fl 發表於 2007-11-5 14:33:37 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-11-5 12:50 發表

番紅花就埋1-2吋深,每粒都要分開2吋。

我自己今年第一次種,以上是funfun的資料。

我無記錯好似係珊瑚蘭~~
咁係咪都係1-2 吋深?? 凸返個頭出黎呀??
thanks~~
回復

屠子步 發表於 2007-11-5 19:01:32 |顯示全部樓層
唔係,埋晒下泥見唔到的。

但我的都埋左1星期多,仲未有野睇,你信唔信得過就你自己想。

回復

loklok 發表於 2007-11-5 19:04:34 |顯示全部樓層
右邊的風信子最好固定一下,否則一出根,出根的反作用力會把球體拱起(當泥土較硬時)
到時重種就困難,因易弄斷根系
回復

trust_fl 發表於 2007-11-5 23:37:44 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-11-5 19:01 發表
唔係,埋晒下泥見唔到的。

但我的都埋左1星期多,仲未有野睇,你信唔信得過就你自己想。

哦~~ 原來係咁~~
我買o個陣唔記得咗問呀~~

um.... 我諗我得既~~ (希望得啦~~ )

o個個亞姐話珊瑚蘭個樣係好似迷理牌既鬱金香架~~ 但就雜色咁賣呀~~
好想見下佢個真身同埋想知咩色呀~ heehee~~  

多謝晒你呀~~

回復

trust_fl 發表於 2007-11-5 23:41:21 |顯示全部樓層
原帖由 loklok 於 2007-11-5 19:04 發表
右邊的風信子最好固定一下,否則一出根,出根的反作用力會把球體拱起(當泥土較硬時)
到時重種就困難,因易弄斷根系

哦?? 點固定呀?? 係咪要個球根要落深d 呀??
回復

trust_fl 發表於 2007-11-10 20:35:57 |顯示全部樓層

水種風信子發咗癲呀~~

嘩~~~ 好驚呀~~~ 一個禮拜d 根生到咁呀~~~

回復

trust_fl 發表於 2007-11-10 20:41:29 |顯示全部樓層
仲出埋牙仔添呀~~~
回復

trust_fl 發表於 2007-11-10 20:43:16 |顯示全部樓層
重新種過既風信子同埋珊瑚蘭~~~
回復

tata 發表於 2007-11-10 21:56:02 |顯示全部樓層
泥種嗰個出芽未呀?
回復

trust_fl 發表於 2007-11-10 23:10:51 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-11-10 21:56 發表
泥種嗰個出芽未呀?

我頭先再整過o個陣見到佢出咗少少咋~~
回復

jade_a 發表於 2007-11-11 08:20:39 |顯示全部樓層
風信子盆係唔係細咗啲?
回復

trust_fl 發表於 2007-11-11 21:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-11-11 08:20 發表
風信子盆係唔係細咗啲?

吓~~ 係呀~~~ 我見以前係繽x 買o個d 個盆鬼同個球根咁大都種到呀~~
以為呢個已經夠大添~~~~ 等我再幫佢物識吓間大屋先~~~~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-22 21:58:09 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

請問你個三盆花花有冇曬太陽?我星期日都係funfun買左三粒百合二粒風信子,百合落泥種風信子入雪櫃,好緊張呀!唔知會唔會開花呢!又心思思想出去買多幾粒反屋企學你水種!
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 10:17:59 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-22 21:58 發表
請問你個三盆花花有冇曬太陽?我星期日都係funfun買左三粒百合二粒風信子,百合落泥種風信子入雪櫃,好緊張呀!唔知會唔會開花呢!又心思思想出去買多幾粒反屋企學你水種! ...

兩盆風信子都無晒太陽呀~~ 好似話未出芽唔好晒呀ma~
24 小時放係室內~~ 橫豎未出葉佢都未做到枼綠素呀ma~ 咪諗住等佢出葉先出去晒law~

而家兩個風信子都出芽仔啦~~ 水種o個個真係快好多~ 但換水o個陣要好小心law~~
泥種o個個隻牙就裝到小小咋~~ 但珊瑚蘭就...... 就未見到有咩氣息..... 唔通佢已經......

我一買返屋企就種啦~ 無雪過佢地呀~~ 因為亞媽唔俾呀~~

上年我係紛紛到買咗一棵出晒葉o個d 返去種呀~~ 今年第一次由球根種起呀~~ 希望佢會開花啦~~~~
回復

JenniferC 發表於 2007-11-23 11:42:55 |顯示全部樓層
若果你的風信子只打算一次性觀花而不打算養球的話,你這個盆就可以的了,未出芽的可以考慮"關黑房",出芽後亦要留意夾箭的問題。

多手又貼一下以前在舊版發過的…
http://hkplants.com/old/old_view_detail.php?id=7&root=4215
==============================
根據內地花友教路,以球種起的,選”健康肥球”,栽種前以多菌靈/百菌清先浸泡消毒球根半小時,風乾後栽種,栽種的最好用已消毒新土,較疏水偏鹼的土為佳,磷鉀作基肥,因為風信子的根部發達,根在地栽時可長至深60cm或以上,所以盆栽的話盡量選大深盆土培栽種,留起碼30cm給種球長根,種球深埋覆土5cm,放在通風的地方養植。
(盆大養得壯點)
普通沒冷藏處理的10-11月栽種或不出土的冬天長根(6-15度),明年2月左右會出芽開花;而冷藏處理過(冷藏5度50日)的在15度左右催花60天左右就開花的了。
種下後切忌弄斷根部,澆水時小心別樣葉心及盆土積水免得球根腐爛,花前以磷肥及少量氮肥為主,花期時不施肥,花後重點是磷鉀肥,15度以上時可以一星期施肥兩次。
花枯只剪去花莖(不要剪得太盡),這就是養球的時期,球在花枯時看起來會變細了,不過之後會開始成長慢慢肥漲起來的,盡量延長花後至葉子枯黃的養球時間,令球盡量長大儲夠足夠養份,25度以上時(天熱時)就要放到較涼的地方,在葉片枯黃(約6月左右)就延長澆水間隔開始漸進式至完全斷水,葉片枯乾後就可以將球掘出來,這時根亦近乎枯乾的了,清理乾淨枯葉和根,以多菌靈/百菌清浸泡消毒球根半小時後,切底風乾球根,用報紙之類的包好放在陰涼乾爽的地方儲存,待年尾再種。
養球時間充足,消毒夠嚴,收藏得好的話,可以維持種3-4年開花的,不過因為養球始終不能像原產地般養得那麼肥及球根退化的問題,花是會一年比一年細、少及疏的,不過同時在這3-4年會得到小子球就是了。
================================
若果真的不能提供合適溫度的環境去養球至下年5-6月,並在下年養球後重種前又不能放入雪櫃低溫處理的話,就不用考慮養球種幾年了,平平地一次性觀花較好,香港平常的溫度…養不來的(對風信子來說凍唔夠凍、時間又短),除非…長開冷氣(好貴 ),但最終…冷凍處理是必須的。

回復