呢隻叫咩花?

作者: trust_fl 发表于 2008-2-22 12:28:31
2638 18
請問佢叫咩名呀?? thanks~
空手道道人 發表於 2008-2-22 13:40:49 |顯示全部樓層
報歲蘭或墨蘭
trust_fl 發表於 2008-2-22 13:42:31 |顯示全部樓層
哦~~ thanks ar~~   我好鍾意呢隻花既淡淡香味呀~~
空手道道人 發表於 2008-2-22 13:49:02 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-2-22 13:42 發表
哦~~ thanks ar~~   我好鍾意呢隻花既淡淡香味呀~~

甘你一定是女士
trust_fl 發表於 2008-2-22 13:55:44 |顯示全部樓層
  乜關事既咩??
空手道道人 發表於 2008-2-22 13:59:38 |顯示全部樓層
因為報歲蘭一般女士好易聞到香味,
男士就八成聞唔到
我就聞唔到
trust_fl 發表於 2008-2-22 14:08:37 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2008-2-22 13:59 發表
男士就八成聞唔到
我就聞唔到

唔怪之得亞爸聞唔到呀~~ 我同佢講佢唔信~ 仲要搵埋家姐做試驗先至信呀~
魚人 發表於 2008-2-22 14:10:04 |顯示全部樓層
會這樣嗎?這麼說女士的嗅覺比男士的靈敏
trust_fl 發表於 2008-2-22 14:15:01 |顯示全部樓層
原帖由 魚人 於 2008-2-22 14:10 發表
會這樣嗎?這麼說女士的嗅覺比男士的靈敏

會唔會剩係呢種花係咁咋~~ 等我今晚搵埋細路試吓~ 睇吓佢聞唔聞到先~
orchids 發表於 2008-2-22 14:39:41 |顯示全部樓層
我覺得國蘭好有性格,佢D香味唔係經常可聞到.有時一陣風吹過會聞,但有時擺朵花响鼻度都聞唔到.
我以前D達摩D花香淡D,但很清香,現在棵富貴金龍冠D香味濃D經常可聞到,但香味編向香甜.
有人話四季香過報歲,但唔知點解我D四季唔多香.
trust_fl 發表於 2008-2-22 14:56:03 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-2-22 14:39 發表
我覺得國蘭好有性格,佢D香味唔係經常可聞到.有時一陣風吹過會聞,但有時擺朵花响鼻度都聞唔到.
我以前D達摩D花香淡D,但很清香,現在棵富貴金龍冠D香味濃D經常可聞到,但香味編向香甜.
有人話四季香過報歲,但唔知點解我D ...

係呀~ 係呀~ 真係一時時聞到呀~~ 有風或者郁到盆花就會聞到有香味啦~~
空手道道人 發表於 2008-2-22 18:13:09 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-2-22 14:39 發表
有人話四季香過報歲,但唔知點解我D ...

最香是春蘭,除左日本春蘭及湖北春蘭
四季蘭就一定有香味及人人聞到,
但瓶苖好多都唔香
國蘭的香氣是散發的,要有氣流,
所以刻意去聞,就未必聞得到
orchids 發表於 2008-2-22 18:29:44 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2008-2-22 18:13 發表

最香是春蘭,除左日本春蘭及湖北春蘭
四季蘭就一定有香味及人人聞到,
但瓶苖好多都唔香
國蘭的香氣是散發的,要有氣流,
所以刻意去聞,就未必聞得到 ...

我D四季同D達摩D香味真係差不多淡,好多時都聞唔香味,但唔識分瓶苗定你分生苗.
小子 發表於 2008-2-22 19:58:34 |顯示全部樓層
very good flower !
清補涼 發表於 2008-2-22 20:15:40 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2008-2-22 13:59 發表
男士就八成聞唔到
我就聞唔到

不是巴 我都係聞到喎 ..... 會唔會你成日去道堂聞得'煙'味多所以聞唔到炸
trust_fl 發表於 2008-2-22 23:38:10 |顯示全部樓層
原帖由 清補涼 於 2008-2-22 20:15 發表

不是巴 我都係聞到喎 ..... 會唔會你成日去道堂聞得'煙'味多所以聞唔到炸

其實我諗係留意唔到啫~~ 我亞爸聽完我地講專登留意佢既花味~ 都依稀聞到呀~
trust_fl 發表於 2008-2-22 23:38:30 |顯示全部樓層
原帖由 小子 於 2008-2-22 19:58 發表
very good flower !

thanks~~
空手道道人 發表於 2008-2-24 21:32:30 |顯示全部樓層
原帖由 清補涼 於 2008-2-22 20:15 發表

請閣下不要誤會,首先這個是小人的網名,
而你亦可看清楚全個網名.並不是甚麼道術,
空手道是一種運動,道人如果與空手道連一起,
意思是學習空手道的學生,
我亦相信我重未與閣下有任何過節,
如閣對小人有任何不滿,或不喜歡在此處出現,請明言,
請見諒
八妹仔 發表於 2008-3-18 09:44:22 |顯示全部樓層