水種風信子發咗癲呀~~

作者: trust_fl 發表于 2007-11-3 18:19:01
23315 120
CiCiKwok 發表於 2007-12-18 17:31:45 |顯示全部樓層
唔知點解生得禁慢

11月23日種到現在可能快出芽啦掛!

11月23日種到現在可能快出芽啦掛!

11月29日到現在剛係邊邊出dd芽仔!

11月29日到現在剛係邊邊出dd芽仔!
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-18 17:35:29 |顯示全部樓層
trust fl 同風信子影張沙龍給我看看得嗎?她點爆嫁?
回復

trust_fl 發表於 2007-12-18 17:47:31 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-18 17:31 發表
唔知點解生得禁慢

咦~ 你有無日日換水呀??
d 人話日日換水佢會生得快d 同好d 喎~

你兩個球一齊放,佢會唔會唔夠位生呀??
佢地好似要有d 空間俾佢先會生長呀~
回復

trust_fl 發表於 2007-12-18 17:49:33 |顯示全部樓層
同埋你d 珠珠會唔會整到佢d 根呀???
不如你用屈銀紙個水樽種啦~ 我都係用屈銀紙水樽咋~~
cut 到掠到個球根咁咪得law~~
回復

trust_fl 發表於 2007-12-18 17:50:28 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-18 17:35 發表
trust fl 同風信子影張沙龍給我看看得嗎?她點爆嫁?

好~ 等我今晚幫佢影張相先~~ 再post 俾你睇~~ heehee~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-18 18:57:07 |顯示全部樓層
我每朝同它回房時都換一次水!夜晚得閒就換多次!
珠珠好似叫水晶泥,我見出售版有得賣,話可以種球根,它係淋的,可能唔會傷根掛!放左好耐啦!都有生長,希望得啦!
兩舊一齊放在這裡,都應該係紮左d,但…係…靚d嗎!
好心急看爆球呀!好似等看新生bb一樣!
回復

JenniferC 發表於 2007-12-18 20:00:18 |顯示全部樓層
爆球與超級夾箭

這是我2006年1月拍的…自上盆起就晒太陽,又熱又光…
爆球就十成不用花後養球的了,花後就丟左佢,唔好浪費資源、心機及時間了。
…當時救得一球,另外兩球救唔返…
回復

trust_fl 發表於 2007-12-18 21:48:43 |顯示全部樓層
大獲啦
咁佢地係咪即係夾箭呀??????
回復

trust_fl 發表於 2007-12-18 21:51:03 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-18 18:57 發表
我每朝同它回房時都換一次水!夜晚得閒就換多次!
珠珠好似叫水晶泥,我見出售版有得賣,話可以種球根,它係淋的,可能唔會傷根掛!放左好耐啦!都有生長,希望得啦!
兩舊一齊放在這裡,都應該係紮左d,但…係…靚d嗎!
好心急看爆球 ...

咁好既~~ 軟林林~ 咁咪好得意law~~
開花o個陣一定會好靚呀~ 兩個一齊開~

回復

trust_fl 發表於 2007-12-18 22:00:21 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-12-18 20:00 發表
爆球與超級夾箭

這是我2006年1月拍的…自上盆起就晒太陽,又熱又光…
爆球就十成不用花後養球的了,花後就丟左佢,唔好浪費資源、心機及時間了。
...

我家姐話見到夾箭o個d 花好似腫瘤咁呀~
好驚呀~~

我都諗我應該唔會養球啦~ 媽咪話如果我放親個球入雪櫃就手都斬斷我呀~ haha~ 所以無雪櫃收留佢~ 養唔到~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-19 10:17:40 |顯示全部樓層
我泥種的兩個用保鮮袋入往再用密實袋入往,表面睇都唔知係咩。水種的都冇入雪櫃,因為我見你都冇雪嗎!你的風信子係唔係去曬太陽所以這樣的?定係正常的?這樣係唔係JenniferC講的爆球?現在點攪好呢?應該點救它?唔好放棄它好可惜!
回復

trust_fl 發表於 2007-12-19 12:33:00 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-19 10:17 發表
我泥種的兩個用保鮮袋入往再用密實袋入往,表面睇都唔知係咩。水種的都冇入雪櫃,因為我見你都冇雪嗎!你的風信子係唔係去曬太陽所以這樣的?定係正常的?這樣係唔係JenniferC講的爆球?現在點攪好呢?應該點救它?唔好放棄它好可惜! ...

佢兩個都無去晒太陽架~ 但都唔知點解會咁~
我諗佢係JenniferC所講既爆球啦掛  希望佢開花o個陣正常啦~
咁我都唔會放棄佢既~ 等佢順其自然啦~~
回復

JenniferC 發表於 2007-12-19 13:51:29 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2007-12-19 12:33 發表
佢兩個都無去晒太陽架~ 但都唔知點解會咁~
我諗佢係JenniferC所講既爆球啦掛  希望佢開花o個陣正常啦~
咁我都唔會放棄佢既~ 等佢順其自然啦~~ ...

我諗…你果D要入黑房令佢適度地徒長了,另外要注意溫度,盡量放係涼冷的位置,
不過仍然要記住>>通風

回復

trust_fl 發表於 2007-12-19 15:05:48 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-12-19 13:51 發表

我諗…你果D要入黑房令佢適度地徒長了,另外要注意溫度,盡量放係涼冷的位置,
不過仍然要記住>>通風

呀~~~~~~
咁搵個黑盒入住佢地~ 但拮好多窿係到,再放出去窗台咁係咪得呀??
但如果真係無地黑房俾到佢地~ 放返係原位,咁佢係咪一定會夾箭呀??
回復

JenniferC 發表於 2007-12-19 18:21:55 |顯示全部樓層
我照片中的都只是用高身的厚身紙袋倒蓋著,向上的開洞,位置是放在原位的窗外花槽,但可能是每天上午都紙袋直照著陽光,溫度偏暖,加上太遲救,當時有兩球救唔返。

你照片中的…我不能肯定是否夾箭,花苞係臨開花前一兩日才開始由頂端花開始變色,夾箭與否就要留意下了。
回復

trust_fl 發表於 2007-12-19 20:41:38 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-12-19 18:21 發表
我照片中的都只是用高身的厚身紙袋倒蓋著,向上的開洞,位置是放在原位的窗外花槽,但可能是每天上午都紙袋直照著陽光,溫度偏暖,加上太遲救,當時有兩球救唔返。

你照片中的…我不能肯定是否夾箭,花苞係臨開花前一兩日才開始由 ...

但其實d 葉要生到幾高先知佢係正常呀?
回復

JenniferC 發表於 2007-12-19 22:25:54 |顯示全部樓層
花莖大約10cm左右花苞都未變色較穩陣…
只要花莖夠高,底部的花開時唔比葉夾住就ok了。
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-20 12:20:47 |顯示全部樓層
我現在放在櫃頂之餘,昨日再加聖誕咭圍往佢,但冇蓋頂得唔得呢?
回復

trust_fl 發表於 2007-12-20 14:12:33 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-12-19 22:25 發表
花莖大約10cm左右花苞都未變色較穩陣…
只要花莖夠高,底部的花開時唔比葉夾住就ok了。

咁我而家生緊o個d 係葉黎呀ma~~ right? 仲未到莖??
回復

trust_fl 發表於 2007-12-20 14:15:02 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-20 12:20 發表
我現在放在櫃頂之餘,昨日再加聖誕咭圍往佢,但冇蓋頂得唔得呢?

係喎~~ 點解我無諗過用聖誕咭圍住佢呢~
回復