水種風信子發咗癲呀~~

作者: trust_fl 發表于 2007-11-3 18:19:01
23314 120
xchoix 發表於 2007-11-23 12:18:19 |顯示全部樓層
如果現在開始雪球, 50日+60日也都已經是三月了, 那麼豈不是現在雪不雪球也差不多?
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 12:25:12 |顯示全部樓層
哦~~~~~

簡單d 黎講~~
係咪即係如果我今次成功開花之後~ 等d 葉同d 根慢慢枯~~
然後將球根整理到好似啱啱買返黎o個陣咁~~~
再放入雪櫃雪到下一個冬天呀??
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 12:27:14 |顯示全部樓層
原帖由 xchoix 於 2007-11-23 12:18 發表
如果現在開始雪球, 50日+60日也都已經是三月了, 那麼豈不是現在雪不雪球也差不多?

雪到三月開始熱啦喎~~~
會唔會唔識開花架??
回復

xchoix 發表於 2007-11-23 12:48:18 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2007-11-23 12:27 發表

雪到三月開始熱啦喎~~~
會唔會唔識開花架??

原本我也有個風信子球根在雪櫃雪了兩星期, 那麼現在似乎不雪就種也可以吧?
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 16:17:26 |顯示全部樓層
原帖由 xchoix 於 2007-11-23 12:48 發表

原本我也有個風信子球根在雪櫃雪了兩星期, 那麼現在似乎不雪就種也可以吧?

之前o個個日無叫我雪~ 話就咁種就得呀~ 25 度以下隨時種得~~
所以我估而家呢d 溫度係咪唔駛雪都得呀嘛~~
回復

tata 發表於 2007-11-23 16:26:04 |顯示全部樓層
原帖由 xchoix 於 2007-11-23 12:18 發表

應該係雪50日至60日喎
回復

tata 發表於 2007-11-23 16:41:59 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-23 11:42 發表
若果你的風信子只打算一次性觀花而不打算養球的話,你這個盆就可以的了,未出芽的可以考慮"關黑房",出芽後亦要留意夾箭的問題。

多手又貼一下以前在舊版發過的…
http://hkplants.com/old/old_view_detail.php?id=7&root ...

好詳細呀~咁其他球根係咪都係咁處理呀? 我買咗鬱金香, 雪咗兩個星期~
回復

JenniferC 發表於 2007-11-23 16:51:37 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2007-11-23 12:25 發表
哦~~~~~

簡單d 黎講~~
係咪即係如果我今次成功開花之後~ 等d 葉同d 根慢慢枯~~
然後將球根整理到好似啱啱買返黎o個陣咁~~~
再放入雪櫃雪到下一個冬天呀?? ...

若真的想養球來年重種,現在用的盆太細了,盡快找個深盆換吧,風信子一但出根就出得好快,遲點兒再換就麻煩了,風信子的根易斷,而且我記得生長中斷了的根是不再長的。

簡單來說--
花後剪掉花莖(不要剪得太盡),千萬別剪葉,種球照日常管理,以施磷鉀肥為主,天冷時甚至可一星期施兩次,留意天氣回暖時放在涼的地方,並要空氣流通及別讓葉心、盆土積水引至爛球;
花後你會明顯發現種球縮小的,因為開花用掉不少養份,花後主要係養返肥個種球,天氣開始熱時(25度以上)葉就就開始發黃,這時就要開始慢慢斷水直到完全斷水,風信子亦開始夏眠了,若果夏眠時種球養唔肥的話,就最好別要了。
斷水後掘起種球清走枯葉枯根,最好先用農藥消毒浸泡半小時後風乾(唔消毒好易有病/蟲害),小心別弄傷種球,風乾後可以用報紙之類的包起收藏在陰涼乾爽的地方儲存,到年底時計好時間冷凍處理後重新上盆。

(若文中有錯請花友們務必通知更正)

回復

JenniferC 發表於 2007-11-23 17:02:21 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-11-23 16:26 發表

是的,因為風信子需要春化催生花苞,而原產地春化可是下雪的,香港哪來這個溫度,唔熱死就已經好好了。

原帖由 krista 於 2007-11-23 16:41 發表

好詳細呀~咁其他球根係咪都係咁處理呀? 我買咗鬱金香, 雪咗兩個星期~

以我所知鬱金香大至處理方法差不多,不過鬱金香比風信子更怕熱,要求更高的。
(這個我唔熟,要問其他花友了)
另外,並不是所有球根植物都需要這樣處理的。

========

基本上種植方法,問賣的店員…可信性唔高的。

回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 17:10:30 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-11-23 16:41 發表

e~~ 係喎~~ 你個鬱金香而家咩環境呀?? 仲係雪房?
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 17:15:42 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-23 16:51 發表

若真的想養球來年重種,現在用的盆太細了,盡快找個深盆換吧,風信子一但出根就出得好快,遲點兒再換就麻煩了,風信子的根易斷,而且我記得生長中斷了的根是不再長的。

簡單來說--
花後剪掉花莖(不要剪得太盡),千萬別剪葉,種球 ...

哦~~~~

我都物色緊新屋俾佢呀~ 但好似睇極都唔啱呀~~ 咁我要快d 再搵經紀去睇屋啦~~

真係好多學問呀~~~ 我諗佢未到夏眠可能就會......
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 17:20:19 |顯示全部樓層

風信子竟然係雪中植物~~~~

嘩~~ 諗吓開咗花既風信子~~ 係雪地上面......

吓~~ 原來賣花d 人都唔係好識呀~

回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 17:25:00 |顯示全部樓層

成長過程

水種風信子~~~
回復

JenniferC 發表於 2007-11-23 17:30:49 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2007-11-23 17:15 發表

哦~~~~

我都物色緊新屋俾佢呀~ 但好似睇極都唔啱呀~~ 咁我要快d 再搵經紀去睇屋啦~~

真係好多學問呀~~~ 我諗佢未到夏眠可能就會......

我的種法是…帶返公司比佢嘆冷氣(返正我唔關冷氣的 ),係時候夠高再帶返屋企。kakaka~
所以反正風信子球幾蚊粒,若不是少見的種,一次性觀花就算了,鍾意的話,下次再選購肥球種。
(我人就是懶嘛~ )

原帖由 trust_fl 於 2007-11-23 17:20 發表

風信子竟然係雪中植物~~~~

嘩~~ 諗吓開咗花既風信子~~ 係雪地上面......

吓~~ 原來賣花d 人都唔係好識呀~

不是雪中植物,只是風信子"訓"醒就是融了雪春天了,不過人家春天與香港春天的溫度差得遠了。

回復

tata 發表於 2007-11-23 17:42:17 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-23 17:30 發表

我的種法是…帶返公司比佢嘆冷氣(返正我唔關冷氣的 ),係時候夠高再帶返屋企。kakaka~
所以反正風信子球幾蚊粒,若不是少見的種,一次性觀花就算了,鍾意的話,下次再選購肥球種。
(我人就是懶嘛~ )

不是雪中 ...

佢哋係鬼佬
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 17:48:13 |顯示全部樓層
泥種~~ (未搬屋)
條根出到黎啦~~~
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 17:49:48 |顯示全部樓層
呀~~ 我都諗住種到咁上下大就搬佢地返公司呀~~
咁我而家就搬佢返去lu~~
到開花先拎返屋企睇~~
回復

JenniferC 發表於 2007-11-23 18:10:47 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-11-23 16:26 發表

噢噢噢~睇漏眼,xchoix在說的50+60是50>>雪的時間 + 60>>上盆催到開花的時間

是的,是差不多2月尾3月頭才開花了,開完如果唔放冷氣房就養唔切球的了。
回復

trust_fl 發表於 2007-11-23 19:35:18 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-23 18:10 發表

噢噢噢~睇漏眼,xchoix在說的50+60是50>>雪的時間 + 60>>上盆催到開花的時間

是的,是差不多2月尾3月頭才開花了,開完如果唔放冷氣房就養唔切球的了。 ...

咁就實行開完花先拎返公司養呀~~ haha~
新年有棵風信子係到好意頭呀~ haha
回復

小閒 發表於 2007-11-24 23:25:59 |顯示全部樓層
死啦!我粒風信子買返黎時種左成個星期都無返應,
上星期先入雪櫃,咁係咪最快都要出年二月先種得?
仲有,睇完樓主個post,似乎水種好d
回復