水種風信子發咗癲呀~~

作者: trust_fl 發表于 2007-11-3 18:19:01
23173 120
cvcvcv6 發表於 2007-11-25 10:04:15 |顯示全部樓層
我既風信子都出左根
不過點解佢既芽過左咁耐都係得的屎咁多多既
都過左個幾兩個星期
幾時先識生高?

回復

JenniferC 發表於 2007-11-25 18:02:26 |顯示全部樓層
原帖由 cvcvcv6 於 2007-11-25 10:04 發表
我既風信子都出左根
不過點解佢既芽過左咁耐都係得的屎咁多多既
都過左個幾兩個星期
幾時先識生高?

?t=1195956133 ...

冇記錯的話,風信子多數是先出根,冇咁快長高的,再耐心等等吧,值得你等的。
不過千萬別想令它快長高就比佢晒咁多太陽,這樣容易導致夾箭的。
回復

cvcvcv6 發表於 2007-11-25 18:17:27 |顯示全部樓層
夾箭?               
回復

JenniferC 發表於 2007-11-26 09:22:06 |顯示全部樓層
原帖由 cvcvcv6 於 2007-11-25 18:17 發表
夾箭?               

就是開花時長得不夠高,葉子未完全"打開"就開始開花,嚴重的夾箭甚至會只長到甚至未夠一吋高就開花,觀不了花之餘還迫爆個種球,連個球都唔要得。

所以建議葉子未夠10cm高的都放在較陰暗的地方,甚至未夠10cm高會唔比佢見光,之後才慢慢逐步給它移到光處。
回復

cvcvcv6 發表於 2007-11-27 13:07:46 |顯示全部樓層
原來係咁,,,
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-27 22:34:36 |顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

想請問磷肥及少量氮肥等於係咩肥呀?我有籣花用個D、種菜用個D、花寶五號,如果三樣都唔可以我應該買邊隻好呢?
水種的話應該幾時轉泥種?定係唔洗轉一直水種呢?
我有一個水種(一星期左右)佢最外件衫己除了,有少少根,這是正常嗎?
另有倆個雪了只有10日,現在的天氣,我可以拿出來種嗎?
回復

trust_fl 發表於 2007-11-28 10:13:44 |顯示全部樓層
原帖由 小閒 於 2007-11-24 23:25 發表
死啦!我粒風信子買返黎時種左成個星期都無返應,
上星期先入雪櫃,咁係咪最快都要出年二月先種得?
仲有,睇完樓主個post,似乎水種好d

水種真係快好多呀~~ 隻牙都生得快d 呀~ heehee~
但要小心個球根潛水呀~~

我噚日放工返屋企見到佢潛咗水~ 真係心都up 埋呀~~ 好彩今日無事咋~
回復

trust_fl 發表於 2007-11-28 10:16:15 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-26 09:22 發表

就是開花時長得不夠高,葉子未完全"打開"就開始開花,嚴重的夾箭甚至會只長到甚至未夠一吋高就開花,觀不了花之餘還迫爆個種球,連個球都唔要得。

所以建議葉子未夠10cm高的都放在較陰暗的地方,甚至未夠10cm高會唔比佢見 ...

但我而家放佢係窗邊會唔會都會有夾箭o架??
同埋... 話放佢係陰暗位... 咁唔通風佢怕唔怕架?
回復

trust_fl 發表於 2007-11-28 10:32:08 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-27 22:34 發表
想請問磷肥及少量氮肥等於係咩肥呀?我有籣花用個D、種菜用個D、花寶五號,如果三樣都唔可以我應該買邊隻好呢?
我有一個水種(一星期左右)佢最外件衫己 ...

我都係初種呀~ 落肥o個d 真係要向JenniferC 請教請教至得呀~

d 人話風信子d 根易斷呀~~ 種種吓水落泥會唔會好易整到佢??
其實我見有d 到花墟有間野有個玻璃樽 + 風信子球咁賣呀~ 睇圖話水種都會開花呀~ 咪照牌煮碗咁搵個水樽試吓水種呀~ 又真係得喎~ 但水種初期就要日日換水law~~ 我朝朝牙都未擦就即刻幫佢換水呀~~ 但要好小心d 根呀~~ 我已經唔小心整斷咗一條啦~~

我水種o個個件衫仲係到呀~~ 你刴佢衫定係佢自己甩架?? 無咗件衫會唔會有咩問題呀??
回復

JenniferC 發表於 2007-11-28 15:35:40 |顯示全部樓層
有關種風信子,這邊有個內地高手的帖子可以看看,方法我是在這學的,不過有幾百層樓了,比心機爬文吧~!
這個>>>>莎啦啦花談-關於風信子種植經驗的討論

原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-27 22:34 發表
我有一個水種(一星期左右)佢最外件衫己 ...

蘭花用肥及花寶五號都是遍重氮,不太適合,種菜用的…我不太清楚成份…
一般市面上的開花肥都是遍重磷及鉀,有些包裝上都有列明成份比率的作為參考。

風信子的根易斷,而在生長期的根一斷掉就長不長的了,而那條斷了會自己枯掉,一開始出根,你會發覺佢d根生得很快,除了在確保不傷到根、弄斷根的情況,一般種落一段時間的都不建議換盆的,而且你的種球是水種,適應了水種的根又沒泥土護著,若根只有像41樓圖中種球的情況還可以考慮馬上轉泥種,根已長不少的我覺得就別換較好。
一般上盆前的消毒浸泡都要先晾乾才放心上盆,在用水種的種球這樣轉泥種會增加爛球的可能。
一次性觀花的話就別換了

種球外面已枯乾的是已用掉養份的層,(我忘記了這些一層層的叫什麼了…)
掉了也不要緊,不過我覺得保留這些在某程度上有保護種球的作用。

只雪了有10日是不夠的,要有50日左右5度以下的環境給她花芽分化,香港對她來說太暖了。

原帖由 trust_fl 於 2007-11-28 10:16 發表
但我而家放佢係窗邊會唔會都會有夾箭o架??
同埋... 話放佢係陰暗位... 咁唔通風佢怕唔怕架?

水種球不通風的話,好大機會爛球的。
正常來說有葉芽就給她見太陽伯伯的,但現在的常溫太暖迫著她未長高就夾箭開花,放在陰暗位令她稍微徒長生高點可盡量減低夾箭的可能。
(我年頭種的三球,發現夾箭發現得太遲,只能以限制光照利用植物的趨光性救回一球正常開花,另外兩球…夾箭夾得離譜 )

原帖由 trust_fl 於 2007-11-28 10:32 發表
‥‥
d 人話風信子d 根易斷呀~~ 種種嚇水落泥會唔會好易整到佢??
其實我見有d 到花墟有間野有個玻璃樽 + 風信子球咁賣呀~ 睇圖話水種都會開花呀~ ...

種種嚇水落泥會唔會好易整到佢??<<<會

花墟在賣的那種玻璃樽 + 風信子球,我覺得是好東西來的,見森XX開了盒給客人看,種球很肥呢,用的又是專門用來水種的樽,一次性觀花+觀根的好選擇。
如果不打算養球下次再種,無所謂的。

=============================================
(E.  &  O.  E.)<<<我懶得打了…

回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-28 21:25:37 |顯示全部樓層
trust fl 我個風信子係自已除衫的,最外面個件,可能佢想性感d掛!俾佢個樣大家看看,這樣正常嗎?我放得ok嗎?
jennifer C 請問我在雪櫃的風信子是否真的要等多50日呀?
照片 011.jpg
回復

JenniferC 發表於 2007-11-29 09:38:30 |顯示全部樓層
我沒看錯吧?你是將大半個球浸著麼?

未有根的水位只需去到接觸出根面或多少少,
有根時就像41樓圖中的,水位離開球位(1cm左近吧,自己因一因),球底根座長期浸泡水中,好易爛球的,根落到水就可以了。
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-29 09:46:40 |顯示全部樓層
唔係我只浸地部,可能剛換水,又黑汶汶,轉頭影多張!
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-29 10:06:18 |顯示全部樓層
日頭可能清楚點,但都係檬查查! 這個水位可以嗎?多謝指教!
照片 015.jpg
照片 016.jpg
回復

JenniferC 發表於 2007-11-29 13:28:42 |顯示全部樓層
見了,見到有些少根。
在根再生多d及生長了時就可以再少些水了(不接觸球底)

另外記住通風啊~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-29 14:01:44 |顯示全部樓層
啊!知道了!不過我今朝換水時,俾個仔搶走左個球,正掉了倆條根呀!
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 20:17:39 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2007-11-28 15:35 發表
有關種風信子,這邊有個內地高手的帖子可以看看,方法我是在這學的,不過有幾百層樓了,比心機爬文吧~!
這個>>>>莎啦啦花談-關於風信子種植經驗的討論

蘭花用肥及花寶五號都是遍重氮,不太適合,種菜用的…我不太清楚成份…
...

我媽媽都話一次過就算喎~~ 叫我唔好攪咁多野~~
不過都要睇吓佢開完花點樣先呀~~ 我唔會咁易放棄佢架~~
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 20:21:25 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-28 21:25 發表
trust fl 我個風信子係自已除衫的,最外面個件,可能佢想性感d掛!俾佢個樣大家看看,這樣正常嗎?我放得ok嗎?
jennifer C 請問我在雪櫃的風信子是否真的要等多50日呀? ...

CiCiKwok, hahah~ 佢可能見天氣熱呀~~ 所以除衫抖下涼呀~   香港對佢黎講太熱啦~
但又真係性感過頭啦~~ 睇到眼定定呀~
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 20:23:12 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-29 10:06 發表
日頭可能清楚點,但都係檬查查! 這個水位可以嗎?多謝指教!

你個樽成個包住佢~~ 會唔會唔通風呀??
怕唔怕個球根會霉呀?
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 20:25:06 |顯示全部樓層
搬咗新屋~~ haha~ 好似個獎杯咁呀~ hahah~
回復