水種風信子發咗癲呀~~

作者: trust_fl 發表于 2007-11-3 18:19:01
23172 120
trust_fl 發表於 2007-11-30 20:26:34 |顯示全部樓層
泥種o個個得"丁丁" 咁多牙呀~~
仲未搵到屋呀~~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-30 22:32:45 |顯示全部樓層
trust fl 我都怕她唔通風嫁,不過我己搵晒全屋,這個係最好的,我己打開房窗,等佢吹多d北風嫁啦!(我家d窗只有一隻唔係向北)希望佢開心點啦!等我再續個杯巧究下先!
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-30 22:42:48 |顯示全部樓層
trust fl 不如你試下去吉之島睇下樓又或者宜家呀!(吉之島好多嫁!我都係花友講先知!)我個樽都係去年係宜家買,雖然現在用係風信子到唔多合適(因唔通風),但宜家有其它的!
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 22:50:12 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-30 22:32 發表
trust fl 我都怕她唔通風嫁,不過我己搵晒全屋,這個係最好的,我己打開房窗,等佢吹多d北風嫁啦!(我家d窗只有一隻唔係向北)希望佢開心點啦!等我再續個杯巧究下先! ...

咁佢即係"一路向北"~ haha~ 會唔會生生吓"飄移"呀??
我o個棵都已經"飄"咗啦~~ 隻牙生到"咩"晒~
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 22:52:30 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-30 22:42 發表
trust fl 不如你試下去吉之島睇下樓又或者宜家呀!(吉之島好多嫁!我都係花友講先知!)我個樽都係去年係宜家買,雖然現在用係風信子到唔多合適(因唔通風),但宜家有其它的! ...

哦~~ 咁我又無去睇過呀~~
我諗住搵個又大又高既器皿俾佢呀~~
諗住間房大d~ 佢會長肉d 呀ma~ haha
搵日去睇睇先~~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-11-30 23:06:47 |顯示全部樓層
咁又真係要合眼緣,又要大少合適,又要樣靚(起碼要嚫),正所為平靚整,聽我這個師奶講,吉之島啦!
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 23:38:18 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-11-30 23:06 發表
咁又真係要合眼緣,又要大少合適,又要樣靚(起碼要嚫),正所為平靚整,聽我這個師奶講,吉之島啦!

hahah~ 有高人教路~~ 我實聽~ haha~
但邊間甩之島呀?? 藍田o個間無呀~~ 我成日行呀~~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-1 13:12:13 |顯示全部樓層
我唔係高人,我都係聽花友講,我係師奶仔喳,我係旺角個間,因有時去開花墟順便去看看,再係樓下搭巴士反屋企!
回復

小閒 發表於 2007-12-1 15:03:15 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-1 13:12 發表
我唔係高人,我都係聽花友講,我係師奶仔喳,我係旺角個間,因有時去開花墟順便去看看,再係樓下搭巴士反屋企!

創興個間嗎?
回復

trust_fl 發表於 2007-12-1 17:18:08 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-1 13:12 發表

HAHA~ 講到買野"師奶仔" 一係係高人呀~
旺角邊到有吉之島???
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-2 16:24:29 |顯示全部樓層
冇法啦!我老公一個養四個!(我加倆個仔)個座大廈好似係創興掛!冇為以喎!
回復

trust_fl 發表於 2007-12-4 20:44:15 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-2 16:24 發表
冇法啦!我老公一個養四個!(我加倆個仔)個座大廈好似係創興掛!冇為以喎!

等我搵日去睇睇先~~
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-5 17:00:33 |顯示全部樓層
請問我這樣升高她可以通風嗎?
照片 021.jpg
回復

JenniferC 發表於 2007-12-5 17:41:04 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-5 17:00 發表

這個…太危險了…
襯d根唔算多仲可以換容器,快找個可以座好個種球的樽…甚至可以找個專門用來水種風信子的樽更好,
你在用的容器不是通風的問題了,這個支持不到株身的,一來風信子根系發達,二來風信子種球以上比種球重,到開花時可能會"訓"係度…

回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-5 21:28:36 |顯示全部樓層
我有高身的花樽,但我想問在樽底可唔可以放石仔,因我家除有倆個百厭星外,還有倆隻貓,放石仔感覺底部重d,冇禁易打反。加上trust fl 之前話我唔通風(可能貼玻璃)所以我搵野頂高佢囉!JenniferC、trust fl請問我點好呀?請俾點意見?
回復

JenniferC 發表於 2007-12-5 22:33:26 |顯示全部樓層
根部較脆,維持這樣…再成長後怕根支持不了…怕會壓斷…
不過我唔太肯定,因為我個人較笨手笨腳,怕會打反,所以未試過水種…
若果你唔想用專用樽,可以去家品店看看那些小玻璃花樽,或者會找到更合適的。

有貓貓的話就要小心了,牠們會不會去咬植物?風信子的葉好好水的,怕貓地玩時誤服…唔知對貓地有無害…

風信子的香味唔細,並且可以傳好遠的,唔知貓地長時間嗅著這香味會否喜歡?顏色越深味越濃,以我感覺…越遍紅的味越甜,不過你的種球是白色的,應該是較淡香味的淡色花風信子,是嗎?

另外建議你別將開著花的風信子放在睡房,不少人(包括我在內)長時間待在她的香氣中會頭"尺"頭痛(我對的是白色的風信子White Pearl ),不過當然有人冇事。
建議你將她放在窗邊,一來通風,二來風可以帶風信子香味入屋

好矛盾…雖然某程度上我受不了她的香氣 ,但她最吸引的就是她的香味

回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-5 22:53:27 |顯示全部樓層
我往年種又唔多覺佢地(貓貓)唔鐘意,佢地又冇食喎!不過我當通常只種兩個在鞋櫃頂,加上又有泥佢地都撥唔到(玩唔到),這是我第一次用水養球根,現在六點左右我就搬佢入房,食晚飯就放佢出花槽(泥種風信子、鬱金香都一齊出去),等佢地吹下北風!這樣可以嗎?
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-5 22:55:11 |顯示全部樓層
補充:六點係朝早
回復

JenniferC 發表於 2007-12-6 13:00:44 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-5 22:53 發表
我往年種又唔多覺佢地(貓貓)唔鐘意,佢地又冇食喎!不過我當通常只種兩個在鞋櫃頂,加上又有泥佢地都撥唔到(玩唔到),這是我第一次用水養球根,現在六點左右我就搬佢入房,食晚飯就放佢出花槽(泥種風信子、鬱金香都一齊出去),等佢地吹下 ...

當然冇問題~
最緊要留意溫度及夾箭問題就可以了。
回復

trust_fl 發表於 2007-12-17 21:37:29 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-5 17:00 發表

HIHI~ CiCiKwok~~
好耐無上過fourm 添~~   miss 咗咁多野~
你o個風信子換咗樽未呀??
我用水種o個棵個球根開始自我爆裂呀~ 所以我諗你要搵個器皿架起個球根而又唔可以困住佢呀~
唔係會迫到個球根生長唔到呀~ 我怕~~~
回復