水養風信子

作者: evita_kkk 發表于 2008-12-26 00:24:43
2708 2
昨天在花墟買了這個風信子球來試種....[img][/img]

指示話, 放水到近根球的地方, 放在陰涼和黑暗處 (10-12 星期), 等根生到8 CM 長就可以見光....
我屋企最陰涼處只有洗手間, 但好緊張呀...唔知會種唔種得成.....其實都幾擔心因為現在都幾熱不利她生長....
請問大家有無試過?? 可不可以分享一下經驗??
tsoiyiu1009 發表於 2008-12-26 00:51:04 |顯示全部樓層
昨天在花墟買了這個風信子球來試種....

指示話, 放水到近根球的地方, 放在陰涼和黑暗處 (10-12 星期), 等根生到8 CM 長就可以見光....
我屋企最陰涼處 ...
evita_kkk 發表於 2008-12-26 00:24

最陰涼又黑暗之處首選梗係雪櫃啦~add6icon
一來可以春化催花芽,二來唔驚會熱~add4icon
我幫我媽咪整左個水培風信子,
都係d水岩岩掂到生根位置,咩都唔洗加落d水度~
你可以參考下我果個成果~add10icon
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=23857&extra=page%3D1
回復

evita_kkk 發表於 2008-12-26 10:21:48 |顯示全部樓層
2# tsoiyiu1009
hihi!!
tsoiyui1009!! 好彩你提一提我...等我即刻拎風信子入雪櫃先!! 唔該晒!!
回復