積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38603 351
jeffiau 發表於 2010-8-10 01:34:04 |顯示全部樓層
先講下用珍珠岩+水呢杯先~~~
唔一定用珍珠岩架, 好多版友仔都會用河沙 / 淡水沙去代替, 作用都係一樣, 唔 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-10 00:19

積積媽你好, 不好意思啊我有D問題想問

1. D白色粒粒, 你是點固定它的?

2. 另外想問下呢, 點樣用迷迭香醃雞呀? 和醃雞後點整呀?
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 01:48:01 |顯示全部樓層
積積媽你好, 不好意思啊我有D問題想問

1. D白色粒粒, 你是點固定它的?

2. 另外想問下呢, 點樣用迷迭香 ...
jeffiau 發表於 2010-8-10 01:34

果D係珍珠岩,浮水架
回復

jeffiau 發表於 2010-8-10 01:54:12 |顯示全部樓層
回復 324# fnv234

謝謝回覆.
其實用塘泥插枝是不是易D?
回復

fnv234 發表於 2010-8-10 02:02:36 |顯示全部樓層
回復  fnv234

謝謝回覆.
其實用塘泥插枝是不是易D?
jeffiau 發表於 2010-8-10 01:54

我未試過用塘泥喎
不過應該難D,因為塘泥唔夠透氣,濕咗水會變泥漿
除咗種水生植物,一般用塘泥都係同其它泥混合
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-10 09:25:17 |顯示全部樓層
珍珠岩係唔使固定架, 加左水, 佢就會浮起. 你睇下第一張未加水, 同之後呢張加左水0既有乜野分別?
回復

cklife 發表於 2010-8-10 09:30:37 |顯示全部樓層
多謝積媽分享......迷迭香係令我最沮喪既香草,插枝唔生根,買盆番黎成日死。

無事時都好似塑膠盆栽咁...唔識大....

見到你都種到老技條有芽根......令我又想試下種....請問咩季節佢生長最好架...我想選生長好D季節先浸枝條喔....
回復

muitau 發表於 2010-8-10 09:53:15 |顯示全部樓層
先講下用珍珠岩+水呢杯先~~~
唔一定用珍珠岩架, 好多版友仔都會用河沙 / 淡水沙去代替, 作用都係一樣, 唔 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-10 00:19

早晨積媽,
真係唔該晒你呀!! 直頭係衝著我而來   對大家都好有用!!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-10 10:01:32 |顯示全部樓層
回復 323# jeffiau

我煮野通常係無譜架.....呢D落D ....0個D又落D ..... 夾到自己中意0既口味就算數架喇.... .
通常我D雞會用白胡椒粉同切碎左迷迭香醃一夜, 第二日放工響雪櫃拎出來 , 加D橄欖油就入焗爐焗黎食.
我又食得淡口,所以鹽都好少落...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-10 10:11:48 |顯示全部樓層
妹頭, CK 請收PM ~
回復

jeffiau 發表於 2010-8-10 12:10:22 |顯示全部樓層
多謝積媽分享......迷迭香係令我最沮喪既香草,插枝唔生根,買盆番黎成日死。

無事時都好似塑膠盆栽咁... ...
cklife 發表於 2010-8-10 09:30

無錯啊CK,
迷迭香我每天都會用, 但一直以來我也未成功種過...
不論成盆買回家還是插枝!
我都好希望過著自給自足的生活...唉!
回復

gtrnismo 發表於 2010-8-11 01:29:59 |顯示全部樓層
無錯啊CK,
迷迭香我每天都會用, 但一直以來我也未成功種過...
不論成盆買回家還是插枝!
我都好希望過著自 ...
jeffiau 發表於 2010-8-10 12:10

我發覺下次我等出左根先分享, 我太懶
因為住的地方不同, 地區不同而影響插支(泡根)成功率
回復

gtrnismo 發表於 2010-8-11 01:30:56 |顯示全部樓層
回復  jeffiau

我煮野通常係無譜架.....呢D落D ....0個D又落D ..... 夾到自己中意0既口味就算數架喇....  ...
JicJicmom 發表於 2010-8-10 10:01

值得參考

我都好少落鹽

但香草同海鹽係好朋友wor JIC媽媽
回復

jeffiau 發表於 2010-8-11 01:57:05 |顯示全部樓層
我發覺下次我等出左根先分享, 我太懶
因為住的地方不同, 地區不同而影響插支(泡根)成功率 ...
gtrnismo 發表於 2010-8-11 01:29

哈~其實我都應同架!
我媽媽常說笑,
[屋企風水不好, 人都成日病啦! 唔好話種死草!!! 草唔舒服不識出聲架!]
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-13 14:18:56 |顯示全部樓層
UPDATE 一下 ~~
3日前我浸水0既老枝 ( 即係有小氣根0既 B ) 尋晚發現已經開始見到白色小根出來.
不過, 我想最重要係用左珍珠岩0既A杯, 佢出到根至係最開心的.
下星期會做一個實驗: 因為部份傾開計0既版友仔, 好多時響陽光/ 採光方面會有問題, 我想試下, 如果放響一個無天然光0既環境會點樣 , 下星期一又試下先~~~ ^^
回復

cklife 發表於 2010-8-13 14:27:40 |顯示全部樓層
3日前我浸水0既老枝 ( 即係有小氣根0既 B ) 尋晚發現已經開始見到白色小根出來.
不過, 我 ...
JicJicmom 發表於 2010-8-13 14:18

多謝你既實驗精神,真係做福大眾呀...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-13 14:30:10 |顯示全部樓層
回復 337# cklife
CK 你咪咁講喇 ~~~ 叫做大家分享交流下0者, 我都要幫我棵野留後呀 ~~~ XDDDDDD
回復

cklife 發表於 2010-8-13 15:15:11 |顯示全部樓層
佢都好多後代喇...流到過黎我到囉...
回復

JicJicmom 發表於 2010-8-15 10:51:02 |顯示全部樓層
5日前浸水0既B杯, 白色小根出黎喇 ~
R1023677 (Large).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2010-8-15 10:57:02 |顯示全部樓層
不過, 我想最重要係用左珍珠岩0既A杯, 佢出到根至係最開心的.
下星期會做一個實驗: 因為部份傾開計0既版友仔, 好多時響陽光/ 採光方面會有問題, 我想試下, 如果放響一個無天然光0既環境會點樣 , 下星期一又試下先~~~ ^^
JicJicmom 發表於 2010-8-13 14:18

多謝分享呀~你真係好有心啊~謝謝~
回復

cklife 發表於 2010-8-15 14:58:19 |顯示全部樓層
5日前浸水0既B杯, 白色小根出黎喇 ~
JicJicmom 發表於 2010-8-15 10:51

你比我果枝剩話去睇都開始有白色芽點啦...雖然等DD咁多...但滿懷希望呢... 真係多謝晒
回復