積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38556 351

我又黎~~~~
倒手香
P1140885 (Small).JPG
P1140888 (Small).JPG
我的薄荷閣 ~~
P1120541 (Small).JPG
P1110836 (Small).JPG

評分

查看全部評分

BanbieChan 發表於 2009-3-27 15:12:24 |顯示全部樓層

救命呀~

葡萄柚薄荷今朝變成咁樣樣~

回復

paulpaul 發表於 2009-3-27 15:13:30 |顯示全部樓層
太濕 ???
回復

月光光 發表於 2009-3-27 15:15:34 |顯示全部樓層
JJM嚟我又撐場,成個香草區咁o
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-27 15:22:22 |顯示全部樓層

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(77).gif救命呀~

葡萄柚薄荷今朝變成咁樣樣~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/ ...
BanbieChan 發表於 2009-3-27 15:12

你 .....落過肥比佢呀 ?
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-27 15:24:32 |顯示全部樓層
太濕 ???
paulpaul 發表於 2009-3-27 15:13

這個有可能~

你 .....落過肥比佢呀 ?
JicJicmom 發表於 2009-3-27 15:22

淨係基肥咋~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-27 15:28:07 |顯示全部樓層
其實我d薄荷呢 ,  好少下肥 , 基肥都無 .
係轉盤時會撈少少豐收一號 , 之後就由佢自生自滅喇 ~ 你試一下轉泥 砂同泥份量係 7:3 ( 最近我會咁撈法, 因為雨水太多)
唔好比佢直接淋雨 ( 我d薄荷放響花棚下 , 上面有摺左 3 重0既黑色尼龍遮光網 ~ 方向係向南. )
回復

BanbieChan 發表於 2009-3-27 15:31:36 |顯示全部樓層
其實我d薄荷呢 ,  好少下肥 , 基肥都無 .
係轉盤時會撈少少豐收一號 , 之後就由佢自生自滅喇 ~ 你試一下轉泥 砂同泥份量係 7:3 ( 最近我會咁撈法, 因為雨水太多)
唔好比佢直接淋雨 ( 我d薄荷放響花棚下 , 上面有摺 ...
JicJicmom 發表於 2009-3-27 15:28

今晚即刻搞至得~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-27 15:55:50 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(57).gif今晚即刻搞至得~
BanbieChan 發表於 2009-3-27 15:31

你剪左D壞葉去先喇 ~~ 怕佢爛左再UP 一UP 傷根又壞莖.
唔得0既 , 同佢剪到光頭仔等佢再出葉 ,
再唔得0既我再比新0既你呀 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-27 16:24:40 |顯示全部樓層
JJM嚟我又撐場,成個香草區咁o
月光光 發表於 2009-3-27 15:15

呢d係舊相來喇 ~~ 有d update d 0既響屋企部腦度呀~ ^^
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-27 18:39:14 |顯示全部樓層
D架好靚

我都要買翻D架變靚D喇
回復

花草之家 發表於 2009-3-27 18:47:33 |顯示全部樓層
積積媽,開多個香草區,分得咁散,咪要走黎走去。
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-27 23:49:09 |顯示全部樓層
積媽同斑比都係香草o既新晉大戶~
加埋草民兄&GTR,呢度會開始越來越熱鬧~
回復

gtrnismo 發表於 2009-3-28 00:00:01 |顯示全部樓層
13# ChrisTsui

點解唔count你自己架
回復

ChrisTsui 發表於 2009-3-28 01:16:09 |顯示全部樓層
13# ChrisTsui

點解唔count你自己架
gtrnismo 發表於 2009-3-28 00:00

嘻嘻~我偷懶o左幾個月,依家得番好少香草咋,數埋唔夠十種,大部份係積媽&草民兄o既禮物~
回復

JicJicmom 發表於 2009-3-28 10:06:06 |顯示全部樓層
今早爬上天台影左d相 ~~~
P1140942 (Small).JPG
將舊年種0既老檸檬羅勒 , 剪左上面0既枝條再插枝 ~~
P1140909 (Small).JPG
紫羅勒 , 都老架喇 , 又會再辦煮碗 ~
P1140915 (Small).JPG
紫蘇 ~ ( 無花老師0個種咁紫呀.....)
P1140910 (Small).JPG
百里香
P1140911 (Small).JPG
鼠尾草
P1140916 (Small).JPG
薄荷閣
P1140917 (Small).JPG
P1140943 (Small).JPG
P1140944 (Small).JPG
P1140945 (Small).JPG
金錢薄荷  ( 未食早餐血醣低手震震係咁上下 )
P1140924 (Small).JPG
斑葉金錢薄荷
P1140925 (Small).JPG
香花薄荷
P1140926 (Small).JPG
柚子薄荷
P1140920 (Small).JPG
綠薄荷
P1140919 (Small).JPG
檸檬香蜂草
P1140918 (Small).JPG
朱古力薄荷
P1140929 (Small).JPG
斑葉萍果薄荷
P1140927 (Small).JPG
萍果薄荷
P1140921 (Small).JPG
葡萄柚薄荷
P1140922 (Small).JPG

妤壯觀的天台!!~~~  發表於 2011-10-24 17:16
回復

paulpaul 發表於 2009-3-28 10:26:19 |顯示全部樓層
16# JicJicmom
陣容好頂盛!
回復

曇花一現 發表於 2009-3-29 23:47:49 |顯示全部樓層
好犀利 ... 大開眼界
回復

阿忻 發表於 2009-3-29 23:57:20 |顯示全部樓層
好大陣象@@" 我以前住村屋... 有天台都無種過野T____T
可能o個陣仲細個啦... 依家大左想種野又無位種! 真係激死人
回復

nuage 發表於 2009-3-30 08:30:28 |顯示全部樓層
我又黎~~~~
倒手香
我的薄荷閣 ~~
JicJicmom 發表於 2009-3-27 15:09

add6icon 祝JICJICMON嘅香草角越種越多﹗越種越靚﹗
回復