積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38621 351
JicJicmom 發表於 2009-7-21 23:59:27 |顯示全部樓層
238# momoko1128

我d朱古力薄荷響粉嶺香薰園買架~最近太熱, 我d薄荷都 cc 下咁呀 ~~~ 未見得人住.....
回復

BBBQQ 發表於 2009-7-22 20:04:05 |顯示全部樓層
因為想縮細d長形花盤, 等花架可以放多2盤植物, 所以積媽開始轉盤大計 ~~~ 順便修枝 /杆插 ~
今日主腳係齒葉薰衣草 ( 賓賓係咁寫0既 ). 係上年大約十月時響賓賓買 ~ 佢枝葉好多好長, 但唔健康, 一來當日積媽唔識轉盤  ...
JicJicmom 發表於 2009-7-15 22:10

上年賓賓有賣2隻薰衣草, 其中一隻係齒葉薰衣草, 另一隻賓賓冇寫. 其實之前有網上搜尋過.
起同香港差不多天氣既台灣, 成功越夏其中一隻就係齒葉薰衣草, 於是..見到...梗係即時買.

齒葉薰衣草真係幾好種, 不過我就種唔到好多花開, 而開出黎既花顏色亦好淡.
不過...算啦....到今日甘熱重捱到....

我很早就扦插過, 俾d信心大家..99.9%成功.....
睇黎都唔洗多照顧....

今年會俾多d肥..希望d花多d靚d
回復

may.sun 發表於 2009-7-22 22:44:04 |顯示全部樓層
咩0者 ~~ 返黎囉咪 ......
淨話九龍城落狗 c 呀 ~~ 唉 ~
JicJicmom 發表於 2009-7-21 23:36

唉,而家好早就眼訓 等5到你
回復

momoko1128 發表於 2009-7-22 23:20:16 |顯示全部樓層
粉嶺我咁大個女都係去過1次咋..
JJM 我想要你既  葡萄柚薄荷,斑葉金錢薄荷 ,柚子薄荷 ,綠薄荷 , 萍果薄荷 ,朱古力薄荷add7icon 好貪心丫..唔知我有無呢個榮幸得到JJM既分享呢 add3icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-23 00:41:54 |顯示全部樓層
246# momoko1128
MOMOKO1128 ~ 如果想分享而家唔係時候呀 ~ 天氣太熱我大部份薄荷都係死死下咁0既樣. 我剛剪哂枝等佢地重新再生過, 所以而家真係分享唔到比你.
過多2個月喇, 天氣涼番d , 我杆插再比你都易d生呀 ~
回復

草民 發表於 2009-7-23 00:45:47 |顯示全部樓層
積媽,斑鳳薄荷現正開花,你D有花未呀?
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-23 10:57:02 |顯示全部樓層
248# 草民
草民兄早晨呀 ~~~
唔好話開花 ..... 家下半生不死咁葉都唔多塊 ....... 無眼睇呀我 ~
回復

momoko1128 發表於 2009-7-23 11:23:05 |顯示全部樓層
247# JicJicmom

好丫..多謝JJM 期待中...add6icon
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-26 23:59:45 |顯示全部樓層
你地話喇 .....算點呀佢地???!!!
P1170162 (Small).JPG
P1170161 (Small).JPG

其他如鼠尾草, 百里香呢d , 我都未得閒泡制佢地呀 ...... 唉 ~~
回復

momoko1128 發表於 2009-7-27 00:50:57 |顯示全部樓層
慢慢俾d時間佢地..唔好勞氣..
仔女仲會有唔生性既一日既..只要教得好..佢地又會係叻仔叻女既啦..
JJM 咁多愛心..佢地一定聽聽話話..好快快高長大既
回復

zero_hi_chan 發表於 2009-7-27 07:33:31 |顯示全部樓層
Hi!積積媽,
your香草竇 so nice.i am inerest to fram any 香草.
i just had one薄荷,but it so thin.how can take good care for it?
would you mind teach me fram  香草 n share any 香草 with me?
Thank very much first!!
zero
回復

gtrnismo 發表於 2009-7-27 22:16:50 |顯示全部樓層

其他如鼠尾草, 百里香呢d , 我都未得閒泡制佢地呀 ...... 唉 ~~
JicJicmom 發表於 2009-7-26 23:59

我D分衣草都變左香草luu

而且重香左成個月添
回復

may.sun 發表於 2009-7-27 22:54:22 |顯示全部樓層

JicJicmom 發表於 2009-7-26 23:59

成個災區咁~~
回復

jack872184 發表於 2009-8-9 15:27:50 |顯示全部樓層
我D分衣草都變左香草luu

而且重香左成個月添
gtrnismo 發表於 2009-7-27 22:16

香左成個月?add3icon =釘(死)左成個月?
回復

gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:32:19 |顯示全部樓層
香左成個月?add3icon =釘(死)左成個月?
jack872184 發表於 2009-8-9 15:27

無敵死光

無晒
回復

jack872184 發表於 2009-8-12 16:55:00 |顯示全部樓層
無敵死光

無晒
gtrnismo 發表於 2009-8-10 14:32

無敵死光

無晒
YOU ARE SO FUNNY~!XDadd4icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-5 14:10:31 |顯示全部樓層

下左D香草種子 ( Fennal  , Purple basil, opal purple basil , cat mint , true lavender , drawf lavender , marjoram , oregano, sage , 2 款西洋芫茜) , 家下生死未卜~~ 小芽出左喇~ 幾時都係創業容易守業難, 養得大佢至算喇.......

最近買0既薰衣草, 一返來我就剪2枝仔出來插泥/珍珠岩, 睇下邊個快出根~
母株, @$28.00@心記

用左個以為係廢盤黎種 , 點知原來有料的 ....無記錯應該係一隻五色彩椒 ( HOT MIX FIVE ) 的小苗.....
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-6 11:05:06 |顯示全部樓層
昨天香草小芽情況
茴香 ( Fennel )

MARJORAM

OREGANO

TRUE LAVENDER

CAT MINT

積媽對佢地都不太樂觀 , 始終好似唔係太0岩時候咁..... 都係順其自然喇~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-7 10:59:07 |顯示全部樓層
昨日發現, 水浸同泥種0既齒葉薰衣草插枝, 都出哂根了~~~
大家平分春色~ YEAH ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-7 10:59:08 |顯示全部樓層
昨日發現, 水浸同泥種0既齒葉薰衣草插枝, 都出哂根了~~~
大家平分春色~ YEAH ~~~
回復