積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38618 351
Jennie 發表於 2009-6-3 23:07:24 |顯示全部樓層
但要翻工翻學....頹\爆
gtrnismo 發表於 2009-6-3 22:54

之D吖,咁又唔洗咁頹喎,下次有局實預你喎!重有你女友呀! 教瓌你哋先得! (做購物狂呀!)
回復

may.sun 發表於 2009-6-3 23:10:52 |顯示全部樓層
之D吖,咁又唔洗咁頹喎,下次有局實預你喎!重有你女友呀!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(85).gif 教瓌你哋先得!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(46) ...
Jennie 發表於 2009-6-3 23:07

jennie 晚安 今日我又食,撈意粉,食一次讚一次
回復

Jennie 發表於 2009-6-4 01:33:27 |顯示全部樓層
jennie 晚安 今日我又食,撈意粉,食一次讚一次
may.sun 發表於 2009-6-3 23:10

哎呀!到而家先見到!多謝你讚賞,都係亞實種得好!
回復

亞實 發表於 2009-6-5 08:04:14 |顯示全部樓層
哎呀!到而家先見到!多謝你讚賞,都係亞實種得好!
Jennie 發表於 2009-6-4 01:33

但係我未食過jennie 整的好味醬呢!!!
回復

BanbieChan 發表於 2009-6-5 08:06:09 |顯示全部樓層
但係我未食過jennie 整的好味醬呢!!!
sifenamok 發表於 2009-6-5 08:04

x2
回復

Jennie 發表於 2009-6-5 12:41:42 |顯示全部樓層
咁你哋幾時要想食咪出聲囉!早兩個星期棵羅勒比我剪到七七八八嚟整呢個醬,今日又靚仔哂!D醬又可以復產喇!
回復

亞實 發表於 2009-6-5 13:16:39 |顯示全部樓層
咁你哋幾時要想食咪出聲囉!早兩個星期棵羅勒比我剪到七七八八嚟整呢個醬,今日又靚仔哂!D醬又可以復產喇!
Jennie 發表於 2009-6-5 12:41

jennie
我一早就想食
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-15 22:10:30 |顯示全部樓層

因為想縮細d長形花盤, 等花架可以放多2盤植物, 所以積媽開始轉盤大計 ~~~ 順便修枝 /杆插 ~
今日主腳係齒葉薰衣草 ( 賓賓係咁寫0既 ). 係上年大約十月時響賓賓買 ~ 佢枝葉好多好長, 但唔健康, 一來當日積媽唔識轉盤 , 亦唔知咩叫溝泥 , 所以只係就咁將植株脫盤 , 放入比佢大少少0既盤再加泥就算 . 加上年頭佢開左好多花, 植株唔多唔少都有d老化.
積媽響剪枝時 , 發現佢地0既生長形態好得意 , 所以就剪左好多仲算健壯0既枝條落黎杆插 .
因為都係第一次咁試法 , 所以如果係做錯左 , 敬請指教 ~~ 積媽感激不盡 ~~~
新0既小枝葉好似可以長成植株咁架 .....
P1170011 (Small).JPG
一截截咁剪落黎
P1170012 (Small).JPG
P1170014 (Small).JPG
出面落雨 , d泥響天台出面 , 棵蓆被迫中斷 ....用水浸住先 ~
P1170016 (Small).JPG .

.........再續
回復

草民 發表於 2009-7-15 23:02:28 |顯示全部樓層
落雨才是移植、扦插既好時機!
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-15 23:21:49 |顯示全部樓層
231# 草民

此話當真 ??!!! 咁我又要上去攪攪佢喇 .....
唔該哂草民兄呀 ~~ ^^
回復

farfeifar 發表於 2009-7-16 00:13:57 |顯示全部樓層
jm記得著雨褸呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
回復

gtrnismo 發表於 2009-7-16 00:17:01 |顯示全部樓層
231# 草民

落雨前真係最好timing﹗

我頭先先插完尼, 之後就落雨

得﹗

齒葉薰衣草都插得真係厲害
古唔倒
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-16 00:51:20 |顯示全部樓層
234# gtrnismo

喂~ 我唔知得唔得架~ 你見我之後提都唔提下就大家心照喇0下~~
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
回復

may.sun 發表於 2009-7-16 18:47:49 |顯示全部樓層
落雨才是移植、扦插既好時機!
草民 發表於 2009-7-15 23:02

yes~~我的c哂 jjma, help me
回復

gtrnismo 發表於 2009-7-16 23:20:35 |顯示全部樓層
yes~~我的c哂 jjma, help me
may.sun 發表於 2009-7-16 18:47

我的也香了
回復

momoko1128 發表於 2009-7-20 22:51:20 |顯示全部樓層

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(77).gif救命呀~

葡萄柚薄荷今朝變成咁樣樣~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/ ...
BanbieChan 發表於 2009-3-27 15:12

add2icon  岩岩個星期六打完風..我d檸檬香草同你d相一樣..d葉都黑晒..我真係好擔心..又唔知點算好..睇到jjm d香草..真係引死人..
jjm d朱古力香草係邊買既呢..我想買返盆add9icon
回復

小寶 發表於 2009-7-21 21:35:19 |顯示全部樓層
我的都插扞不成做左香香公主囉.
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-21 22:35:34 |顯示全部樓層
家下忙緊, 晏少少我逐個覆呀0下 ~~ 等等我呀 ~
回復

may.sun 發表於 2009-7-21 23:20:42 |顯示全部樓層
家下忙緊, 晏少少我逐個覆呀0下 ~~ 等等我呀 ~
JicJicmom 發表於 2009-7-21 22:35

晏到幾時先~
回復

JicJicmom 發表於 2009-7-21 23:36:53 |顯示全部樓層
咩0者 ~~ 返黎囉咪 ......
淨話九龍城落狗 c 呀 ~~ 唉 ~
回復