積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38619 351
小寶 發表於 2010-1-14 17:35:34 |顯示全部樓層
回復  小寶

相響屋企度~~~ 要返去搵一下.
個包裝袋寫住: 美國土主人陶粒, 都係十幾廿蚊一包架咋~ ...
JicJicmom 發表於 2010-1-7 02:11 PM

我去左睇喇, 真係好靚的粒粒, 但唔係十幾廿蚊囉
回復

nuage 發表於 2010-1-14 19:49:25 |顯示全部樓層

回復 281# 小寶

三興多咗二、三種新貨﹗
回復

小寶 發表於 2010-1-14 22:07:30 |顯示全部樓層
回復 284# nuage

因為d貨俾我地買哂吖嘛,於是咪入番d新貨囉~
回復

nuage 發表於 2010-1-15 00:00:24 |顯示全部樓層
回復 285# 小寶

我好耐先入一次貨,你係大地主,梗係入咗人哋好多貨,所以佢無哂貨﹗
回復

小寶 發表於 2010-1-15 00:57:19 |顯示全部樓層
回復  小寶

我好耐先入一次貨,你係大地主,梗係入咗人哋好多貨,所以佢無哂貨﹗ ...
nuage 發表於 2010-1-15 12:00 AM

我唔係大地主,我只係一名小小的, 普通的租客咋...大戶是其他千千萬萬的農友呀~~~
回復

gtrnismo 發表於 2010-1-17 11:24:01 |顯示全部樓層
回復  gtrnismo
GTR ~~ 新年快樂呀 ~~~
大唔大得成都未知~~ 即管試下喇~
但我覺得春播0既成功率會高好多 ...
JicJicmom 發表於 2010-1-9 10:30

我覺得所有野都生得好慢

除左臭草
回復

gtrnismo 發表於 2010-1-17 13:51:08 |顯示全部樓層
下左D香草種子 ( Fennal  , Purple basil, opal purple basil , cat mint , true lavender , drawf lavende ...
JicJicmom 發表於 2010-1-5 14:10

opal purple是否ruffle?
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-21 14:11:38 |顯示全部樓層
回復 289# gtrnismo

唔知噃 ...返去影個種子袋你睇下~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-25 00:22:08 |顯示全部樓層
下左種子0既2款紫羅勒 :
basil - purple

basil - Dark opal purple

全部種子都下哂盤, 發芽率都ok 的~
回復

corina 發表於 2010-1-25 09:57:57 |顯示全部樓層
回復 291# JicJicmom
JicJicmom,會唔會春天種basil合適D?add3icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-25 11:03:21 |顯示全部樓層
回復 292# corina
Corina , 其實我覺得basil 好粗生....一年四季都會生的.....
在我天台,basil已經變成野草..... ( 一開花D種子就周圍彈, 四處都有....)

評分

查看全部評分

回復

corina 發表於 2010-1-25 22:21:23 |顯示全部樓層
回復 293# JicJicmom
啊!我明白,唔該哂!add6icon
回復

御.十二妹 發表於 2010-1-29 00:12:26 |顯示全部樓層
wa~~!!  積媽我當你是神add6icon
我新手果時以為花感難種 草應該粗生d buy左盆檸檬薄荷 一到夏天 回歸天家add12icon
e家我種左盆葉香萬壽菊 但佢d葉又唔知冰度野左d白色卵 (頭皮發麻)
我挑走哂 再用左指天椒攪爛開水噴 感救唔救到佢gaadd3icon
因為食得ga野我唔想用化學藥 我連肥都無用 只用洗米水咋...
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-29 13:49:19 |顯示全部樓層
回復 295# 御.十二妹
首先, 我想講, 我係人唔係神.
有關種食用植物香草, 各有所需 ( 人同植物都係) , 各施各法. 無話邊個種到就叻 , 種唔到就唔叻. 我相信論壇上面大部份版友都係樂意響度分享大家0既經驗 ( 失敗同成功都係.) .
如果你想知多D種植方面知識, 睇多D帖, 爬多D文會好有用.
至於你0既植物有虫, 呢度又係香草版, 你可以影左相之後試下去虫害版0個度問一下, 因為我都唔係太識.
唔該哂~~~
回復

蕙蕙 發表於 2010-1-29 19:21:07 |顯示全部樓層
積媽, 我最近至開始種香草, 想知如果用科學泥種, 冇落過其他肥, 咁d香草可唔可以食架?
如果落肥, 又想冇咁惹蟲, 用開稀洗米水得唔得呀?
謝謝賜教
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-30 11:42:49 |顯示全部樓層
回復 297# 蕙蕙

蕙蕙, 其實我都係用科學泥黎種, 佢都係泥黎架咋, 不過用左科學D0既方法用人手加入不同介質 ( 珍珠岩/ 沙/ 椰棕) 去令D泥適合種植咁解0者 (我係咁去理解 , 有錯請指正) .
有版友都好中意用一隻翠筠靚土的, 我未試過, 所以比唔到意見你.
反而一D講明係花泥 ( 種花用泥) 就要小心D, 因為有D會落左D化肥響入面, 食落肚就唔係太好囉~~
其他肥料, 就要靠自己去加 / 組合囉~
我覺得種香草要睇下響乜野地方種先~ 露台/ 窗台/天台都唔同架 . 空氣流通地方空曠, 用麩水當然無問題. 但響窗台種, 呢D咁大味0既肥料就要避免. 我自己本身係響天台種, 所以乜都落一餐. 香草主要係食葉/ 枝, 即係以氮肥為主 , 所以我都係落開麩水(好臭....) . 陽光方向都好影響香草生長 , 呢樣又要留意~
所以, 先了解種植環境再去搵資料, 會比較易DD架~ 希望幫到你喇~
回復

gtrnismo 發表於 2010-1-30 13:13:24 |顯示全部樓層
下左種子0既2款紫羅勒 :
basil - purple

basil - Dark opal purple

全部種子都下哂盤, 發芽率都ok  ...
JicJicmom 發表於 2010-1-25 00:22

第1隻寫就ruffle, 顏色都係但圖就有少少出入

第2隻應該係opal, 我都有種

正wor
回復

raymond17 發表於 2010-1-31 22:14:01 |顯示全部樓層
積媽妳好,我剛剛開始學種菜同香草,第一次用種子種香草就全軍覆沒,不過就剩低左兩條唔知係唔係香草的物體,想妳幫我睇下究竟係mud!

可能係百里香或蝦夷蔥的其中一種。

20100131 005.jpg

20100131 006.jpg
回復

JicJicmom 發表於 2010-1-31 22:23:16 |顯示全部樓層
回復 300# raymond17
raymond ~ 好似係百里香~~~
一路種落去睇下囉 ~~ ^^
回復

蕙蕙 發表於 2010-2-1 13:18:43 |顯示全部樓層
回復 298# JicJicmom

多謝你既詳細解釋  
由於我在露臺種, 所以都唔可以落d大味既肥,或者我即管試下米水既成效先啦
回復