積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38544 351
JicJicmom 發表於 2009-5-27 13:24:15 |顯示全部樓層
積媽的薄荷閣要閉關喇 ~~~~
唉 ~~~~~ 不日重開呀0下 ~~~
P1150957 (Small).JPG

咁0既樣有幾個原因的 :
1. 太大雨 , 本來都幾弱雞的萍果薄荷頂唔住 , 爛腳了 ~
2. 有虫爬左去朱古力薄荷度 , 食左一大忽 .....
3. 柚子薄荷D葉愈來愈細
4. 萊姆薄荷愈黎愈奀
以上呢D薄荷 , 積媽都一直有 KEEP 住留後 / 枝條杆插 , 以防有乜野意外 , 仲有一條半條可以繼續種落去.
所以, 大刀一剪之後, 再響呢幾日換埋D泥, 過一輪至可以有薄荷睇喇 ~~
回復

may.sun 發表於 2009-5-27 14:15:47 |顯示全部樓層
積媽don't worry ar..我d香花菜同你d一樣勁樣衰又生虫,頭先哂米又插過lor,又黎過
回復

cobie 發表於 2009-5-29 02:06:19 |顯示全部樓層
積媽,你送的臭草生得好好,出新芽呀.係天台倖存嘅其中一棵.
回復

Jennie 發表於 2009-5-29 10:46:43 |顯示全部樓層
積媽, 講開薄荷,我有好多問題呀!
1.我D綠薄荷,生得太高,又多蟲蟲,我果日挖咗好多出嚟分盆比人。但係响個箱裏面果D呢,就比我搞到好肉酸!我想全部剪哂佢,因為佢哋太高,如果淨係剪淨只有大約2吋高既莖,冇葉淨,仲會唔會生呢?
IMG_5101.JPG IMG_5103.JPG

2. 你比我既葡萄柚薄荷,生得好靚,上次分咗D比妺頭。但係响上面貌睇就好靚,下面一睇,我又覺得佢太長,剪唔剪得短呢?
IMG_5104.JPG IMG_5105.JPG

3. 到手香, 本來好地地架噃,呢兩日出現咗呢D”隆隆”搵又搵唔到蟲,知唔知係咪嚟?

最後就俾番D靚靚你睇,你送既班葉金錢好靚呀!

仲有萊姆薄荷住咗大屋!希望佢快高長大啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-29 10:55:44 |顯示全部樓層
cobie ~~~~ 弓起你呀 ~~ 臭草長種長有呀 ~~ ^^
jennie ~~~ 薄荷唔順眼就剪左佢喇 ~~ 好快又生出來 , 唔生0既, 我再比你喇 ~~~
葡萄柚薄荷可以加多少少泥 , 咁近泥面0既芽就會變成新枝 , 好快又密質質架喇 ~~
倒手香試下拎去有遮蓋地方, 唔好比佢太濕, 睇下好無d ? 佢話哂係厚葉野 , 太多水其實唔係太好 , 一爛開 , 就爛得好快.
回復

Jennie 發表於 2009-5-29 11:03:42 |顯示全部樓層
唔該哂呀積媽,睇完你個日誌,番嚟咁快你就答我,你真勁!
回復

may.sun 發表於 2009-5-29 17:38:43 |顯示全部樓層
唔該哂呀積媽,睇完你個日誌,番嚟咁快你就答我,你真勁!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gif
Jennie 發表於 2009-5-29 11:03

係好彩至真......5係要等到凌晨12點先reply你
回復

Jennie 發表於 2009-5-29 19:24:19 |顯示全部樓層
係好彩至真......5係要等到凌晨12點先reply你
may.sun 發表於 2009-5-29 17:38

凌晨12點幾冇問題吖,我都未瞓,好彩唔洗作詩咋!
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-29 23:00:38 |顯示全部樓層
積媽, 講開薄荷,我有好多問題呀!
1.我D綠薄荷,生得太高,又多蟲蟲,我果日挖咗好多出嚟分盆比人。但係响個箱裏面果D呢,就比我搞到好肉酸!我想全部剪哂佢,因為佢哋太高,如果淨係剪淨只有大約2吋高既莖,冇葉淨,仲 ...
Jennie 發表於 2009-5-29 10:46

隻鞋究竟係邊個架....
回復

Jennie 發表於 2009-5-30 01:14:26 |顯示全部樓層
隻鞋究竟係邊個架....
gtrnismo 發表於 2009-5-29 23:00

我諗你都係着唔落架喇!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-30 01:17:54 |顯示全部樓層
我都想買番隻呢d鞋呀 ~~ ^^
回復

Jennie 發表於 2009-5-30 01:19:52 |顯示全部樓層
我都想買番隻呢d鞋呀 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-5-30 01:17

積媽,你咪已經攞咗回鄉咭囉!幾時得閒呀?上去掃佢一個痛快!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-30 01:23:46 |顯示全部樓層
XD 下星期搵一日喇 ~~ 閒日 12點後 , 我只係想去你地買陶盤0個間 ~~ ^^ 可以嘛  ?
回復

Jennie 發表於 2009-5-30 01:34:34 |顯示全部樓層
梗可以啦!我要買好多好多盆呀!(咁即係要買好多好多泥啦!
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-30 01:41:40 |顯示全部樓層
星期2 - 4 是但一日呀 ~~
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-30 07:25:11 |顯示全部樓層
星期2 - 4 是但一日呀 ~~
JicJicmom 發表於 2009-5-30 01:41

不如星期 3 吖~

我又去
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-30 10:11:49 |顯示全部樓層
暫時都 OK , 星期一作實好唔好 ?
回復

BanbieChan 發表於 2009-5-30 10:42:57 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2009-5-30 10:11

好~
回復

may.sun 發表於 2009-5-30 11:31:07 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2009-5-30 10:11

我又去~
回復

亞實 發表於 2009-5-30 19:49:17 |顯示全部樓層
你地又去, 好衰GA !! 我又想去, 但我又要返工
回復