積積媽的香草竇 ~~~(浸水待出根迷迭香 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-3-27 15:09:11
38550 351
JicJicmom 發表於 2009-4-23 10:24:03 |顯示全部樓層
gtr 早晨呀 ~~~ ^^
你如果種響地 , 點野草feel 都可以好自然.
但我種盤+天台就唔係喇 .... 所以成日剪出黎杆插送比朋友 ~~ ^^
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-23 23:57:39 |顯示全部樓層
gtr 早晨呀 ~~~ ^^
你如果種響地 , 點野草feel 都可以好自然.
但我種盤+天台就唔係喇 .... 所以成日剪出黎杆插送比朋友 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-4-23 10:24

最慘我盆種都好....嘔心

因為我成日崇尚有機無公害, 盆種多蟲到嘔 K

加上我好鐘意做實驗, 亂過行山山邊果D

加上未買花架, 有機會你尼下就知道咩叫嚇死人
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-25 23:51:33 |顯示全部樓層
今日發現水浸斑葉百里香出左根喇 ~~~~ ^^
P1150524 (Small).JPG
P1150522 (Small).JPG
見到白色一條野嘛 ?
P1150521 (Small).JPG
生到好核突的薰衣草 及貓薄荷 -___-""
P1150525 (Small).JPG
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-26 00:16:55 |顯示全部樓層
最慘我盆種都好....嘔心

因為我成日崇尚有機無公害, 盆種多蟲到嘔 K

加上我好鐘意做實驗, 亂過行山山邊果D

加上未買花架, 有機會你尼下就知道咩叫嚇死人 ...
gtrnismo 發表於 2009-4-23 23:57

你咁多 "加上" , 理據十足喇 ~~~ 有機會我要跟貓貓黎搶野呀 ~~~
回復

may.sun 發表於 2009-4-26 10:43:20 |顯示全部樓層
今日發現水浸斑葉百里香出左根喇 ~~~~ ^^
見到白色一條野嘛 ?
生到好核突的薰衣草 及貓薄荷 -___-""
JicJicmom 發表於 2009-4-25 23:51

有積媽,點會冇後呢~~
回復

Jennie 發表於 2009-4-26 11:35:31 |顯示全部樓層
係咪我哋就快有禮物收?
積鎷,你比我果棵polo mint係咪即係綠薄荷?
回復

gtrnismo 發表於 2009-4-26 11:57:53 |顯示全部樓層
polomint?是什麼呢?

係. 貓貓係個好幫手

有機會最好一齊出尼喇
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-26 14:35:54 |顯示全部樓層
polo mint 應該係綠薄荷喇, 阿 monse 都話係 "好普通0既薄荷" 佢又比左一棵我 , 我拎番去同自己d綠薄荷對一對 , 又真係一樣喎 ......
回復

Monse 發表於 2009-4-26 15:10:47 |顯示全部樓層
polo mint 應該係綠薄荷喇, 阿 monse 都話係 "好普通0既薄荷" 佢又比左一棵我 , 我拎番去同自己d綠薄荷對一對 , 又真係一樣喎 ......
JicJicmom 發表於 2009-4-26 14:35

用黎炒雞蛋好好味果隻最普遍既薄荷吖,好鬼粗生,生到一大堆剩係觀葉都覺得好美麗。
回復

Jennie 發表於 2009-4-26 15:11:27 |顯示全部樓層
唔該哂,等我將佢同我D綠薄荷拼埋先!
你比我果D班葉金錢薄荷我比咗隻鞋佢呀!
回復

Monse 發表於 2009-4-26 15:15:11 |顯示全部樓層

Jennie 發表於 2009-4-26 15:11

Jennie
班葉金錢薄荷種左落隻鞋到好靚啊,佢又搵到人個好主人喇!
回復

Jennie 發表於 2009-4-26 15:16:25 |顯示全部樓層
153# Monse

有一少舊係你比架!
回復

fianfumy 發表於 2009-4-26 21:25:27 |顯示全部樓層

Jennie 發表於 2009-4-26 15:11

隻鞋好靚喎
回復

Jennie 發表於 2009-4-26 22:24:34 |顯示全部樓層
155# fianfumy

仲有一隻呀!
回復

may.sun 發表於 2009-4-26 23:03:22 |顯示全部樓層
有地方可以買多多正野,羨慕又妒嫉....
回復

小寶 發表於 2009-4-27 00:19:30 |顯示全部樓層
有地方可以買多多正野,羨慕又妒嫉....http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(97).gif
may.sun 發表於 2009-4-26 11:03 PM

我就妒忌多喇
回復

may.sun 發表於 2009-4-27 01:09:17 |顯示全部樓層
我就妒忌多喇
小寶 發表於 2009-4-27 00:19

你有田喇~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-5-15 10:00:52 |顯示全部樓層

好耐無 update 過呢度喇 ......
我有0既迷迭香
呢盤種左一年
P1150730 (Small).JPG
左手邊呢盤老爺種左 3 年之後比左我 , 右邊呢盤種左 3個月
P1150731 (Small).JPG
呢盤大得好快 , 我最中意呢一盤 ~
P1150732 (Small).JPG
水浸百里香出左好多根呀 ~
P1150748 (Small).JPG
P1150750 (Small).JPG
臭草係 chris 送我架 ~ 因為生左好多黃葉 , 所以我將芽頂剪哂落黎杆插 , 母株就睇下會唔會再生 , 好似而家都叫生得幾好 ~
P1150728 (Small) (2).JPG
nuage 送我0既潮州 "樹仔菜" , 手癢癢去浸下佢 ,出左好多根呀 ~
P1150754 (Small).JPG
P1150755 (Small).JPG
回復

nuage 發表於 2009-5-15 13:07:48 |顯示全部樓層
好耐無 update 過呢度喇 ......
我有0既迷迭香
呢盤種左一年
左手邊呢盤老爺種左 3 年之後比左我 , 右邊呢盤種左 3個月
呢盤大得好快 , 我最中意呢一盤 ~
水浸百里香出左好多根呀 ~
123323 ...
JicJicmom 發表於 2009-5-15 10:00

add6icon 好叻咁快出咗根﹗遲少少可以摘嫩芽食﹗好好味﹗ 叫做樹仔菜﹗
等佢大咗可以食 嫩芽真係好好味配公仔麵好好﹗
注意,唔可以食用太多,間唔中食無問題﹗
http://203.68.20.65/science/content/1995/00100310/0012.htm
http://mydevilpanda.blogspot.com/2008/05/blog-post_28.html
回復

muitau 發表於 2009-5-15 17:44:44 |顯示全部樓層
積媽,
而家有炎夏感喇,杆插會唔會無咁易出根呢?
早幾日我杆插甜羅勒,尋日已經枯了.....
回復