當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50354 635
donaldyh 發表於 2009-3-26 14:13:37 |顯示全部樓層
經花園仔老師及各位花友教我之後,尋晚再次救回青瓜6兄弟了。各位睇睇相先啦!
先黎1.5"泥開底先
骨粉+花生麩+泥溝勻
骨粉 花生麩 泥溝勻.jpg
溝勻中
然後將已加溝好的骨粉+花生麩+泥冚上面(依家就係=3"高度了)
加吋半骨粉 花生麩 泥溝勻冚面.jpg
完成了,再次將青瓜6兄弟移植。
另外同場加映,再溝定好的骨粉+花生麩+泥,放埋一邊牛佢幾星期再用啦!
已溝骨粉 花生麩 泥.jpg

係度要多謝您們指引我,如果唔係我又邊識得去咁樣做呢?謝謝~
回復

donaldyh 發表於 2009-3-26 14:25:30 |顯示全部樓層

於24號晚將白菜仔移盆之後,我將有淨的白菜仔苗洗乾淨後放回雪柜,尋晚將佢地同公仔麵一齊整黎食,原來係咁好味既,好似食緊芽菜仔咁樣囉!呢d係唔係叫做食得唔好晒呀!哈哈~
第一次食自己種既野,原來好開心架!我會繼續努力的。
回復

llaus 發表於 2009-3-26 14:37:44 |顯示全部樓層
當然食完第一次之後
你就會發狂,中毒更深啦
歡迎加入進深中毒行列
回復

donaldyh 發表於 2009-3-26 14:45:08 |顯示全部樓層
我今早去左大埔寶x街市度買靚土呀!仲平過出面花墟買架!買完之後仲有人同我推車仔去我車尾度搬上車添,真係要讚下佢地既服務態度喇!佢都sale 我買d大棵d既樹,我同佢講我都想買d番去種下但要係種左出黎食得果d啦!原來佢都有芒果樹(4-5呎高)桑子樹(5-6呎高)龍眼樹(5-6呎高)價錢方面都係講緊佰幾蚊喎!唔知低唔低買呢?芒果樹都仲有d果仔出緊,桑子樹都有d果實出左架!比我簡的話我都想要芒果樹或者桑子樹架!
回復

月光光 發表於 2009-3-26 15:05:21 |顯示全部樓層
我舊年買左棵蘋果芒都係百幾蚊有2個果果,食家開左好多花花,希望結到果啦o
DSC06892_調整大小 .JPG
回復

donaldyh 發表於 2009-3-26 16:30:36 |顯示全部樓層
llaus:係越踩越深,隻腳比野捉住左唔放果隻呀!哈哈~
月光光:咁您有冇加肥呀!因為開花盆野須要好多養份的,仲有要關住埋佢地授唔授到粉喎!如果援到粉之後就會出果了,到時佢就要多d肥幫補下營養先得喇!
回復

月光光 發表於 2009-3-26 16:43:18 |顯示全部樓層
我有落肥架,不過唔知點解d花花有烏英嬲,知唔知可唔可以噴農藥啊?
回復

maymay靚 發表於 2009-3-26 16:49:41 |顯示全部樓層
當勞 - 你是否在 (x田園) 買靘土呀. 26L $45/包 ???
回復

小寶 發表於 2009-3-26 20:44:24 |顯示全部樓層
經花園仔老師及各位花友教我之後,尋晚再次救回青瓜6兄弟了。各位睇睇相先啦!
先黎1.5"泥開底先
骨粉+花生麩+泥溝勻
溝勻中
然後將已加溝好的骨粉+花生麩+泥冚上面(依家就係=3"高度了)
107611 ...
donaldyh 發表於 2009-3-26 02:13 PM

吽泥要加水才可以吽得成的, 所以你要加水, 封左個面佢咁就可免蒼蠅產卵.
回復

donaldyh 發表於 2009-3-26 21:08:19 |顯示全部樓層
maymay靚:R頭添,我冇睇到佢舖頭叫咩名添,只係知道係0係寶湖花園街市電梯位置果間囉!我話要80升靚土,佢竟然羅左另一包70升既土比我,我話唔要,佢地就話冇80升靚喎!不如買3包25升咪等於75升囉!價錢方面佢話計平D比我$120(3包)喇!我係花墟買80升都要$140~160呀!以後都係大埔買好D,佢地果度D盆都好平架!或者有時間的話我都會上大陸買的。大陸平過香港好多,聽花友講咋!
小寶:我都有落少少水落去牛架!都唔係好多咋!我都攪到佢地一舊舊架!唔知咁樣得唔得呢?
回復

小寶 發表於 2009-3-26 21:11:37 |顯示全部樓層
最好搞到佢地吸哂水咁就至正喇~
回復

花園仔 發表於 2009-3-26 21:31:00 |顯示全部樓層

吽定D基肥泥擺體度咪隨時種乜都得啦!

發酵完成嘅基肥泥運用係好機動性架, 唔同植物有唔同嘅配置.
例如種菠菜莧菜咁, 可以體基肥泥面冚上1吋普通泥, 然後灑上種籽就OK啦!
其他唔同品種植物咪睇吓佢嘅特性黎對應囉!

(睇相時對住張圖按一下清楚好多架!)
回復

mono 發表於 2009-3-27 00:17:03 |顯示全部樓層
老師啲圖好清楚!add7icon
如果我都可以向天台種野就好囉!add13icon
回復

donaldyh 發表於 2009-3-27 12:14:35 |顯示全部樓層
多謝花園仔老師您呀!您既圖解真係學到好多野呀!真係感激不盡,謝謝~
回復

donaldyh 發表於 2009-3-27 12:15:38 |顯示全部樓層
小寶:等我今晚返去再攪攪果盆基肥先,多謝您既見意。
回復

donaldyh 發表於 2009-3-27 15:40:28 |顯示全部樓層

今朝早上左天台睇一睇好多盆蕃茄都好緊花花喇!係度諗如果全結晒果的話,真係有排摘同食了。
但我果盆通菜有好多都唔知係唔係比雀仔食左喇!今次種通菜都係試下,下次就知道點樣種喇!
下一樣出場就係王芽白,但唔知點解6格入面得3格有野睇,仲有都唔知點解每一格入面我都係放左一粒種子,佢竟然一格入面有兩株既,我冇睇錯呀!生長得好慢喎!
白菜仔疏左苗之後暫時都未有野住,好彩
呢兩柸仔都係諗住羅番公司咋!
芥蘭我要再搬d大盆返屋企移植先得喇!佢地太迫了。或者等埋牛緊d基肥先再移植會好d喇!
青瓜6兄弟大致上都未有什麼
前日25/3 剛落迷你茄子種子種呀,好期待...
今日睇住咁多先,謝謝各位。
回復

donaldyh 發表於 2009-3-27 16:42:36 |顯示全部樓層
想請問各位有冇人知道草木灰係咩黎架!係點樣用架!有咩用途呀!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-27 17:24:28 |顯示全部樓層
草木灰, 自己執d枯葉, 草, 枝燒成灰咪草木灰law~
含豐富鉀肥~hehe~
有助開花結果~
同埋好似可以改善土質tim!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-28 04:57:31 |顯示全部樓層
farfeifar:多謝您既意見
回復

llaus 發表於 2009-3-28 05:22:38 |顯示全部樓層
但唔環保wow!
回復