當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50342 635
花園仔 發表於 2009-3-29 20:39:41 |顯示全部樓層

139# alilovebyj

老師,櫻桃蘿蔔d泥要求咁淺就得,好,下季種……
=================================

我都係預算秋凉至種....

分享一下心得: (記住體張圖度按一下呀!)
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-29 20:58:41 |顯示全部樓層
資料遲d下青萈正好用得著!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-29 23:36:27 |顯示全部樓層
唉。唔好意思呢兩日我病左,都未有心機理過地,頭先上左去睇睇佢地,都好彩冇咩特別,我只係整左兩張捕蠅貼係菜及青瓜6兄弟度咋!最慘就係唔知點解我d通菜竟然好多都訓晒係度,有d就斷埋添,見冇咩雨落我係冇咩力情況底下將佢地由廚房搬番出去出面(有蓋天台)啦!點知竟然又落番毛毛雨,之後我都冇咩力了。希望聽日唔好落咁大雨啦!明天會更好。
回復

donaldyh 發表於 2009-3-29 23:37:33 |顯示全部樓層
141# 花園仔
係度真係要多謝老師有咁詳盡既圖解,學生一定盡我所能既。
回復

donaldyh 發表於 2009-3-29 23:42:16 |顯示全部樓層
133# farfeifar
我已經係黃衫兄度買左防虫網喇!但到依家我都未去攪呢?
日日都落雨,晚晚我都係度捉虫虫,我又唔可以話比我老婆知有虫,佢會好驚架!所以我都係我自己攪掂佢地咋!
剛剛整左兩張捕蠅貼咋!等個好天好番d我先去度尺整防虫網啦!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-29 23:44:42 |顯示全部樓層
137# may.sun
係啦d泥用得超快呀!剛剛前日先買多3包靚土25升果隻喇!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-29 23:49:13 |顯示全部樓層
139# alilovebyj
其實我都唔知架!有d咩種子我就種咩架喇!乜都種下架!有左經驗之後咪識得要點種囉!我都係學野當中咋!
唔好見怪
回復

donaldyh 發表於 2009-3-29 23:51:00 |顯示全部樓層
櫻桃蘿蔔今日有粒種子已經出芽了!
等我想日個人好d,我會將佢地移盆種架喇!
回復

花園仔 發表於 2009-3-29 23:51:01 |顯示全部樓層

種嘢乾淨企理都得格, 體你有冇做好計劃及準備工作嘅啫!

提供用軟膠盆仔育苗移種方法:
(記住體張圖度按一下呀!)

軟膠盆仔育苗

軟膠盆仔育苗
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-29 23:53:51 |顯示全部樓層
「唔好見怪」,別這樣說啦!
不過,我覺得你種得都幾辛苦,成日都做到深夜,咁樣唔係好健康!
成為城巿農夫,主要目的是做點有益身心的活動,現在你這樣,太勞累了!要作適當調節呢!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-29 23:55:58 |顯示全部樓層
141# 花園仔
老師想問一問基肥泥幾耐先係發酵完成呀!如果計一計我用發泡膠箱黎做基肥泥的話要用幾多花生麩比幾多骨粉比幾多加埋水黎溝勻呢?
回復

donaldyh 發表於 2009-3-29 23:59:49 |顯示全部樓層
150# alilovebyj
多謝關心,我日頭工作好忙,我都係用種植黎舒緩下自己既其中一個方法,其實就算唔係攪佢地的話我晚晚都好夜先訓,可以用盡d時間嘛!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-30 00:05:07 |顯示全部樓層
149# 花園仔
老師:您果4.5"既發酵完成基肥泥咁駛唔駛用普通泥冚面呀!軟膠盆仔育苗您係咪用d膠柸仔剪出黎架,定還是真係有得買架!
回復

may.sun 發表於 2009-3-30 00:21:13 |顯示全部樓層
人冇病才可照顧植物喎你係主角吖嗎,保重
回復

花園仔 發表於 2009-3-30 11:14:01 |顯示全部樓層

151# donaldyh
老師想問一問基肥泥幾耐先係發酵完成呀!如果計一計我用發泡膠箱黎做基肥泥的話要用幾多花生麩比幾多骨粉比幾多泥加埋水黎溝勻呢?
-------------------------------------------------

153# donaldyh
老師:您果4.5"既發酵完成基肥泥咁駛唔駛用普通泥冚面呀!軟膠盆仔育苗您係咪用d膠柸仔剪出黎架,定還是真係有得買架!
=======================================================

首先要多謝積積媽帮手整理好以前嘅發帖資料, 使我容易揾翻想要嘅嘢出黎, 唔該曬!

老師想問一問基肥泥幾耐先係發酵完成呀!
如果計一計我用發泡膠箱黎做基肥泥的話要用幾多花生麩比幾多骨粉比幾多泥加埋水黎溝勻呢?

#[email protected]
混合咗氮磷鉀肥料嘅泥經淋水又日曬發酵後用黎種嘢嘅稱謂<已發酵基肥泥>
至於<已發酵基肥泥>份量大約20份泥(唔係咁準)+1份花生麩+半份骨粉+半份含鉀嘅肥料係一般菜蔬設定啫,
實際比較複雜, 種根莖葉唔同要求肥份亦有唔同嘅設置架.

體盆將要立刻種嘢嘅普通泥度挖窿, 放上氮磷鉀肥料溝泥撈勻經淋水發酵稱謂<未發酵基肥泥>
再體上面冚翻一層普通泥, 然後體上面種嘢. 咁樣下面基肥泥發緊酵上面苗苗生長緊,
等苗苗嘅根伸入下邊嘅基肥泥時佢地已經發酵咗囉!
至於<未發酵基肥泥>位置因為比較集中及體積唔大,
我通常份量大約1份花生麩+半份骨粉+半份含鉀嘅肥料用2份泥(唔係咁準)黎溝勻作為後置基肥用.

混合咗氮磷鉀肥料嘅泥淋水揾個厚膠袋或有密封盖嘅桶放曬落去吽囉, 不過間中要揭開個口通吓氣啵! 吽幾耐至得?
當然時間梗要長D啦! 大約10日-20日度啦, 長D添仲好放體各落又唔阻地方嘅!
點先知佢已經發咗酵? 揾膠袋焗住十幾日肥料同泥混埋一齊顏色都差唔多喇--變黑囉!
用個時仲要唔要加普通泥? 隨便你啫, 如果種D柔弱嘅咪再溝少少囉, 如果種D粗壯嘅就唔使溝嘞.
講黎講去都係邏輯, 自己衡量啦, 真正份量都係要靠自己試驗實淺嘅!

想唔想知<根纏土塊>係乜丫?
係用軟膠苗盆黎育苗, 等D根生滿盆泥內然後剝下軟膠盆....咁樣等於無郁過棵苗苗囉!
棵嘢移種後即刻四面八方都係肥沃土壤你話佢會點丫? 咪快高長大啦.

老師:您果4.5"既發酵完成基肥泥咁駛唔駛用普通泥冚面呀!
軟膠盆仔育苗您係咪用d膠柸仔剪出黎架,定還是真係有得買架!

用1吋普通泥冚面梗係好D啦, D種籽灑落泥度加水一淋, 實際入咗普通泥1/4吋架罅.
D種籽生根發芽用嘅係本身養料, 等佢適應外界環境後先至接觸充滿肥沃嘅泥土,
係避免不同種籽對養份不同嘅接受能力, 簡單講係穩陣D避免燒根啫!

邊度買軟膠盆仔:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=24120&extra=page%3D1

<根纏土塊>咪用軟膠盆仔育苗嘅結果囉:
回復

may.sun 發表於 2009-3-30 11:25:30 |顯示全部樓層
[color=Sienna]老師好好人呀~~
回復

cobie 發表於 2009-3-30 23:38:16 |顯示全部樓層
danaldyh,好好保重身體,祝早日康復.
回復

donaldyh 發表於 2009-4-1 12:20:16 |顯示全部樓層
155# 花園仔
多謝花園仔老師,我會比心機種架喇!
回復

donaldyh 發表於 2009-4-1 12:29:01 |顯示全部樓層
大家好我又返黎了。睇左醫生食左藥好番晒了,29/3星期日去拜山出門後行樓梯時一個不慎成個人趺左落地下喎!拜山就要照去啦!拜完之後都唔係好掂都係返屋企休息下先,攪到我星期一二都返唔到工,尋日先去左睇跌打今日先好DD咋!都係睇多次好D。放心我有多D休息既。
回復

farfeifar 發表於 2009-4-1 13:13:17 |顯示全部樓層
咁唯有休耕一陣啦...
叫你老婆代勞先啦!
聽聞今晚又翻風喇, 要做d預備了!
回復