當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50341 635
donaldyh 發表於 2009-3-23 01:51:37 |顯示全部樓層

vicky:咁我諗都要分開晒佢地先得,頭先上去睇既時候比我發現D白菜仔已經出緊第三塊葉了。多謝見意。
回復

lammadick 發表於 2009-3-23 09:51:10 |顯示全部樓層
自己種既白菜仔真係特別好食
昨天我都同我的小朋友剪咗來食喇
我仔仲親自煮比我食呀...
回復

月光光 發表於 2009-3-23 10:03:53 |顯示全部樓層
個天台好企理,仲有大把地方種.....嘢o
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 11:29:01 |顯示全部樓層
lammadick:您真開心喇!我諗我都等多十年個仔/囡先有機會煮比我食喇!依家有老婆煮比我呀!都好想快d見到我種植既成果,我太多白菜仔了。都唔知點分d白菜仔好了。又要去買盆返黎分喇!太多了。如果分得晒的話,我諗到時都有幾斤食掛。哈哈~
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 11:31:54 |顯示全部樓層
月光光:我都想有多d地方種呀!我都係一少位置種野咋!其他地方有用架!
朋友過黎BBQ、浪衫衫、比我D狗狗貓貓癲下等等啦!開親BBQ都成十幾二十人黎呀!
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 11:37:45 |顯示全部樓層
17# donaldyh

花園仔老師:咁點算呀!白粉病有冇得醫架,駛唔駛掉左佢呀!會唔會有傳染病架!
蕃茄個盆仲要換大架!我有個藍色果個盆夠唔夠大呀!如果夠的話咁我不如去吉吉店買個10號盆黎移植啦!定還是要再換個大D呢?請老師賜教!
================================================

白粉病會傳染架.
噴藥囉, 冇機嘅有<百菌清><美的多>有機嘅有<依天得>.
10號得, 12號更好喇(我用緊)
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 11:49:04 |顯示全部樓層
咁苦楝油得唔得架!我尋晚已經比我剪左有白粉病既荷蘭豆了。可唔可以架!
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 11:56:51 |顯示全部樓層
27# donaldyh
咁苦楝油得唔得架!我尋晚已經比我剪左有白粉病既荷蘭豆了。可唔可以架!
======================================

試過佢對白粉病唔係咁得, 比唔上講嗰D!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 11:57:29 |顯示全部樓層
多謝老師指點
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 12:17:06 |顯示全部樓層

我尋日去左到元朗飲茶之後去搵黃衫兄,好彩有個朋友帶我去阜財街53號先搵到咋!原來全名係咁樣既,個掌鬼唔知係咪老闆黎呢?佢個人都幾好傾又教我野喎!我買左好多野呀!係呢度要多謝您們,我都係O係您地既帖入面得知呢間舖頭咋!多謝先~大家睇睇我買左D咩啦!如下:
苦楝油

花生麩&骨粉

種子

防虫網

仲有韭菜種子同埋育苗盆黑色果隻好大個架,我唔記得左影添,大家唔好見怪,我只係用我部手機影相或者會朦朦地。
回復

花園仔 發表於 2009-3-23 12:23:51 |顯示全部樓層
30# donaldyh

琴日我都買咗<三益><綠油油>及一D種籽啵!
回復

crazycat 發表於 2009-3-23 12:43:19 |顯示全部樓層
我見哩...你有野long高d盤...係咪膠卡版?我都想買呀..你係邊度買架?幾大size?我都開始左天台既種植事業啦...不過暫時...只有一盤泥...
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 13:01:15 |顯示全部樓層
尋晚返到屋企都好夜了,攪掂晒自己D貓貓狗狗就即刻上番天台攪我D植物呀!我首次學您地教既方面做基肥但唔知有冇做錯呢?我用係我盆韭菜度呀!先落培養土>落花生麩&骨粉(各一茶匙)>培養土>落花生麩&骨粉(各一茶匙)>培養土>韭菜種子>培養土(蓋少少係面)係唔係咁樣呢?最後我再用BBQ網網蓋頂防止雀仔食左我D種子。
韭菜
呢兩個蒸餾水大樽,我係公司偷,係放左係公司冇用我先羅黎用咋!我要黎浸花生麩&骨粉做肥水呀!唔知要幾多份量再開水浸呢?請問各位可否教一教我呀!

原來潮濕既天氣真係好容易發芽架!您地睇下我D青瓜,大棵果三株係3月6日的,細棵果三株係3月18日落的。

3月21日已經有芽仔出喇!

3月23日就已經有晒葉葉了。依家等緊我換大盆比佢地順利發育。
仲有一樣野呀!我D茄子我用左另一種方法比佢地快快發芽,我見farfeifar係淘寶買左個育苗盒返黎,我用左龜苓膏既盒盒黎度發芽3月21日晚我用蓋蓋好,3月22日晚即尋晚睇睇就已經有小芽出左黎喇!都得喎!大家不防試試啦!

回復

crazycat 發表於 2009-3-23 13:13:30 |顯示全部樓層
我今日食沙律...都留起左個膠兜諗住用黎發芽呀...
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 13:14:37 |顯示全部樓層
crazycat:慢慢您就會感到興趣架喇!我都係由一盆小小既蕃茄種子開始攪到依家咁多野種咋!初初都係我老婆種下玩下,攪攪下先到我感到興趣,之後既事已經無法收拾,我已經仲晒毒了。我果D膠卡板我係0係公司羅的。我做運輸公司呀!多多關照!卡板SIZE我要度度先知,橙色果塊就係四方形的,黑色果塊係一般卡板SIZE黎架!我都係要黎整個大型D既防虫網咋!上個星期先整左四支角鐵咋!尋日先係元朗黃衫兄度買左防虫網,我預計都要幾日時間先可以整理好了。整好左之後再上傅上黎比大家睇睇啦!
回復

crazycat 發表於 2009-3-23 13:18:02 |顯示全部樓層
查實我要運上天台...可能細d會容易拎...有無機會幫手買到呀?因為膠卡板會好d...我想用黎long高d植物...幫幫忙丫...
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 13:22:49 |顯示全部樓層
花園仔老師:請問您買<三益><綠油油>是什麼黎架!有咩用架!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 13:25:08 |顯示全部樓層
crazycat:等我幫您留意下啦!比D時間我喎!
回復

軒軒 發表於 2009-3-23 14:01:48 |顯示全部樓層
你千奇唔好果個水樽浸花生麩,我驚你屋企會發生命案(臭死人事件簿)就唔好啦!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 14:36:13 |顯示全部樓層
軒軒:點會架!應該唔會架唔好嚇我啦!我尋晚聞花生麩係好香花生味,但骨粉就係好嗅既味我自己聞都頂唔順,我果兩個大既蒸餾水樽係有兩個蓋蓋實架!我諗嗅味應該唔會嗅到出黎架!我要用好大力先可以禁番落去蓋實喎!
請問我應該要放幾多花生麩同骨粉既份量,先可以浸晒成支樽黎嘔幾個月做肥水呀!唔該大狐幫幫手解答啦?謝謝~
回復