當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50340 635
farfeifar 發表於 2009-3-23 14:58:42 |顯示全部樓層

呢兩個蒸餾水大樽,我係公司偷,係放左係公司冇用我先羅黎用咋!我要黎浸花生麩&骨粉做肥水呀!唔知要幾多份量再開水浸呢?請問各位可否教一教我呀!
<----d樽唔會冇用架bor?送水來個d人係送幾多支水就收幾多個樽架ma~
冇樽收佢會收按樽$架! 成惠50大元一個呀唔該!
p.s.你都係正經經用d汽水樽浸啦!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 15:54:12 |顯示全部樓層
farfeifar:其實呢兩個樽係我岳父成個水機連埋兩支水比我公司用的,呢兩個樽都擺左好耐了。我公司轉左用為他好幾個月,但果兩個樽都冇人話要收過呀!所以我咪羅黎用囉!如果佢公司有人話要收番我實比番佢架!但又冇人黎收嘛!係我公司決定左轉第二間咋!我貪佢份量大可以裝好多水又可以嘔好多肥水咋!仲有佢個蓋真係可以禁到好實呀!
回復

軒軒 發表於 2009-3-23 15:54:34 |顯示全部樓層
軒軒:點會架!應該唔會架唔好嚇我啦!我尋晚聞花生麩係好香花生味,但骨粉就係好嗅既味我自己聞都頂唔順,我果兩個大既蒸餾水樽係有兩個蓋蓋實架!我諗嗅味應該唔會嗅到出黎架!我要用好大力先可以禁番落去蓋實喎! ...
donaldyh 發表於 2009-3-23 14:36
你要久唔久開個蓋疏氣架!你先用水樽嘔幾日,看看頂唔頂得順先啦!
回復

hellokitty_971 發表於 2009-3-23 15:59:00 |顯示全部樓層
ha ha..你種咁多蕃茄既
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 16:03:44 |顯示全部樓層
軒軒:點解要疏氣既,乜唔係直落到幾個月後先開黎用架!咁如果疏氣的話要疏幾耐架!
hellokitty_971:我初初開始種既就係蕃茄,係我老婆種開先,所以咪種左好多蕃茄囉!依家就見到好多花蕾就開心D喇!
回復

軒軒 發表於 2009-3-23 16:11:11 |顯示全部樓層
因為在分解的過程會釋出氣體,令到個樽膨脹,所以要放氣!
回復

lammadick 發表於 2009-3-23 16:17:35 |顯示全部樓層
lammadick:您真開心喇!我諗我都等多十年個仔/囡先有機會煮比我食喇!依家有老婆煮比我呀!都好想快d見到我種植既成果,我太多白菜仔了。都唔知點分d白菜仔好了。又要去買盆返黎分喇!太多了。如果分得晒的話,我諗 ...
donaldyh 發表於 2009-3-23 11:29

唔駛等十年...我仔四歲之嘛
在我協助下都已經可以喇
回復

亞實 發表於 2009-3-23 16:19:46 |顯示全部樓層
花生麩水好好好臭, 如屎水一樣,
絕無跨張!!!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-23 16:21:00 |顯示全部樓層
因為在分解的過程會釋出氣體,令到個樽膨脹,所以要放氣!
軒軒 發表於 2009-3-23 16:11

我一野就想像到佢會好似開香檳咁...book一聲打開, 人人都想嘔
...仲要蒸餾水咁大樽...
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 16:30:52 |顯示全部樓層
下原來係咁架!多謝大家給意見比我,咁我為有再想辦法睇下點樣用咩浸啦!唔知各位有冇意見呢?等我又學下野先。
回復

亞實 發表於 2009-3-23 16:33:00 |顯示全部樓層
我建議唔好浸, 我浸左都掉左, 唔用
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 16:37:25 |顯示全部樓層
花生麩水好好好臭, 如屎水一樣,
絕無跨張!!!
sifenamok 發表於 2009-3-23 16:19

但點解我尋晚開左花生麩個袋之後我聞左陣都冇您地講果D嗅,係咪即係要浸左水先會發臭架!我聞骨粉就即刻縮喇,真係好臭喎!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 16:38:25 |顯示全部樓層
我建議唔好浸, 我浸左都掉左, 唔用
sifenamok 發表於 2009-3-23 16:33

唔係浸左之後可以當肥水咁淋會好D架!
回復

lammadick 發表於 2009-3-23 16:42:24 |顯示全部樓層
我都有浸來用...真係好臭...但較果幾好
我的浸咗有五個月...
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 16:44:51 |顯示全部樓層
如果唔浸都好既,唔駛咁麻煩,自己做好D基肥就得了。但我諗緊咁我依家種左咁多野,咁我仲駛唔駛同佢做基肥架!如果要的話,咁我應該點做好呢?
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 17:08:57 |顯示全部樓層
lammadick:咁請問您係用咩器皿黎浸架!
回復

月光光 發表於 2009-3-23 17:14:03 |顯示全部樓層
我之前都試過用扭蓋個d大膠樽再用膠代包住,
點知隔左排打開個膠袋臭到暈o
回復

lammadick 發表於 2009-3-23 17:16:46 |顯示全部樓層
56# donaldyh

我用1.5升水樽
回復

donaldyh 發表於 2009-3-23 17:50:47 |顯示全部樓層
多謝各位既意見,等我今晚返去試下先,但係咪將花生麩同骨粉都分開浸架!
回復

kitty 發表於 2009-3-23 18:02:00 |顯示全部樓層
17# donaldyh

你可以找溼紙巾 抹下先, 開始熱天 都不合種荷蘭豆, 不如種豆角 la
回復