當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50355 635
donaldyh 發表於 2009-6-15 16:37:04 |顯示全部樓層
6月12日,仲有一件煩惱既事發生了就係我的迷你茄子,我已經做足基肥泥,佢地都生長得好好,就係唔知點解花開了謝了就落花,唔知會唔會同天氣有關呢?呢排成日落雨大風,我都有防蟲網保護住佢地,最起碼唔會有咁多蟲蟲先,只不過我都係將佢地放左係露天環境生長架!因乜解救會未有果出呢?莫非我擺得太密?又要您們幫我解答了。謝謝~
回復

muitau 發表於 2009-6-15 17:03:10 |顯示全部樓層
donald,
矮瓜甩花應該係唔夠鉀肥呀,啲濕米我無種過,要等其他高人解決!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-15 18:02:14 |顯示全部樓層
621# donaldyh
開得多唔多次呀?
茄子好少可授唔到粉架,
不過近排成日落雨,
我有2粒茄仔都生唔成, 自動跌落街!
回復

bearbear 發表於 2009-6-15 18:35:15 |顯示全部樓層
6月12日,仲有一件煩惱既事發生了就係我的迷你茄子,我已經做足基肥泥,佢地都生長得好好,就係唔知點解花開了謝了就落花,唔知會唔會同天氣有關呢?呢排成日落雨大風,我都有防蟲網保護住佢地,最起碼唔會有咁多蟲 ...
donaldyh 發表於 2009-6-15 16:37

茄子花有分「有效花」同「無效花」,有效花單生,無效花幾朵一堆咁生,通常兩種會同時出現,
但只有有效花才有機會結果,而且若果唔夠肥有效花都可能結唔倒果,
你若發現花既雌蕊(即中間綠色嗰條)短過雄蕊(黃色嗰D)咁就應該冇機.
回復

donaldyh 發表於 2009-6-16 09:39:50 |顯示全部樓層
622# muitau
矮瓜甩花應該係唔夠鉀肥呀,啲濕米我無種過,要等其他高人解決!
======================================
咁係咪即係買支紅牛返黎比佢飲下先得呢?我都係睇到花園仔果帖度咁寫咋!
回復

donaldyh 發表於 2009-6-16 09:41:32 |顯示全部樓層
623# farfeifar
開得多唔多次呀?
茄子好少可授唔到粉架,
不過近排成日落雨,
=====================
我尋晚睇過七盆都有花開了,第一盆開花果盆有就好多花開都係落花呀!
唔知係唔係少左D咩營養呢?
回復

donaldyh 發表於 2009-6-16 09:48:14 |顯示全部樓層
624# bearbear
茄子花有分「有效花」同「無效花」,有效花單生,無效花幾朵一堆咁生,通常兩種會同時出現,
但只有有效花才有機會結果,而且若果唔夠肥有效花都可能結唔倒果,
你若發現花既雌蕊(即中間綠色嗰條)短過雄蕊(黃色嗰D)咁就應該冇機.
======================================================
原來係咁樣分架!但我發現朵朵都係雌蕊(即中間綠色嗰條)長過雄蕊(黃色嗰D)咁係咪即係"有效花"呢?自從識得怎樣做基肥泥之後,我以後都會做好左先定植佢地架!所以我諗都好夠營養架,前幾日先再落粒粒肥我希望可以再比多少營養佢地啦!因呢排大多數都係落雨,我諗過多幾日我會再比多次佢地架!但都係唔知點解會落花呢?
回復

muitau 發表於 2009-6-16 11:30:24 |顯示全部樓層
622# muitau
======================================
咁係咪即係買支紅牛返黎比佢飲下先得呢?我都係睇到花園仔果帖度咁寫咋! ...
donaldyh 發表於 2009-6-16 09:39

紅牛,豐收一號,海藻肥,海鳥肥都得架.
矮瓜好受肥.谷佢啦!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-16 11:40:01 |顯示全部樓層
626# donaldyh
623# farfeifar
開得多唔多次呀?
茄子好少可授唔到粉架,
不過近排成日落雨,
=====================
我尋晚睇過七盆都有花開了,第一盆開花果盆有就好多花開都係落花呀!
唔知係唔係少左D咩營養呢?
你每盆下幾多鉀肥呀?
老師話下得鉀肥過多都會令盆野吸收唔到鈣,
都有機會生唔成架!
老師標準: 8號-10號盆下5克紅牛鉀肥就ok了!
回復

muitau 發表於 2009-6-16 13:36:30 |顯示全部樓層
當奴,
頭先我見老師有講呀:

"茄子落花成因好多!
其一係棵野營養不良(缺鉀), 引至無效花多囉!
乜嘢係有效花呢? -- 花梗夠粗, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)長. -- 容易結果!
乜嘢係無效花呢? -- 花梗幼細, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)短, 甚至冇凸出. -- 甩花跌果! "

http://www.hkplants.com/thread-11235-372-1.html
回復

donaldyh 發表於 2009-6-17 17:22:41 |顯示全部樓層
629# farfeifar
你每盆下幾多鉀肥呀?
老師話下得鉀肥過多都會令盆野吸收唔到鈣,
都有機會生唔成架!
老師標準: 8號-10號盆下5克紅牛鉀肥就ok了!
============================
我未去買紅牛返黎呀!我諗或者真係冇鉀啦!
我尋晚返到去我將防蟲網入面抽起左3大盆出黎露天種呀!
佢地D葉好大塊,所以防蟲網入面唔夠位比佢地生長呀!
咁除左紅牛可以補充到鉀肥之外,仲有冇其他野可以補充到鉀肥呢?
謝謝~
回復

donaldyh 發表於 2009-6-17 17:24:37 |顯示全部樓層
630# muitau
"茄子落花成因好多!
其一係棵野營養不良(缺鉀), 引至無效花多囉!
乜嘢係有效花呢? -- 花梗夠粗, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)長. -- 容易結果!
乜嘢係無效花呢? -- 花梗幼細, 花柱(綠色嗰條凸出雌蕊)短, 甚至冇凸出. -- 甩花跌果! "
===================================================
多謝您先,我都有去睇花園仔個帖,我都冇返去睇番我D迷茄呀!我諗都係同一個問題,都係缺鉀啦!
所以我諗都係買定紅牛好D啦!
謝謝~
回復

bearbear 發表於 2009-6-17 17:57:43 |顯示全部樓層
627# donaldyh
原來係咁樣分架!但我發現朵朵都係雌蕊(即中間綠色嗰條)長過雄蕊(黃色嗰D)咁係咪即係"有效花"呢?自從識得怎樣做基肥泥之後,我以後都會做好左先定植佢地架!所以我諗都好夠營養架,前幾日先再落粒粒肥我希望可以再比多少營養佢地啦!因呢排大多數都係落雨,我諗過多幾日我會再比多次佢地架!但都係唔知點解會落花呢?
==================
咁應該係"有效花"喇.
如果唔係朵花唔夠壯,咁可能都要諗吓授粉問題,
你棵茄子係防蟲網裏面,冇虫幫手咁要靠風力,但早幾日咁濕,
會唔會令花粉難D由雄蕊跌落雌蕊到? 我都係估吓,唔知有冇其他可能...

另外,我上次太心急搞錯咗個名,我所講既"有效花"/"冇效花",應該係"能孕花"/"不孕花",
係喺Vicky嗰post #151 到見倒既:
http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=26860
搞錯咗唔好意思
回復

donaldyh 發表於 2009-6-18 01:11:23 |顯示全部樓層
633# bearbear
謝謝您既意見
回復

donaldfiona 發表於 2009-7-8 17:07:29 |顯示全部樓層
各位好呀~ 好耐無得閒上來~ 今日上來拉下票先~hahahaha

各位農友狗友~ 我Fiona 同我隻性感小狗"sexy" 將會參加依次比賽, 希望各位朋友仔有時間到場支持/影相~ 最緊要係投我地一票啦~ 到時人同狗都有獎架~ 多謝大家支持支持~ 記得投我地一票啦~
資料如下~
如有疑問~ 請與本人聯絡
email / msn : [email protected]

合舉單位:寵滙雜誌、康和中國有限公司
協辦單位:北美洲工作犬會(遠東區)、PetMAX
嗚謝:EMAX、休之貿易公司、UNI-COM、Petslife、PetArtz、等等……
活動日期:7月11日 星期六
活動時間:下午2:00時至下午5時正
活動地址:九龍灣國際展貿中心地下(E-MAX)
評判:康和中國有限公司陸劍文先生、康和中國有限公司胡杏蓮小姐、北美洲工作犬會訓練部部長黃經國先生、PetMAX創辦人張善浩、寵滙雜誌總編輯黃健銘先生、等等……

獎項:最佳模特兒冠亞季軍、最佳狗狗冠亞季軍、最佳模特兒演繹大獎、最上鏡模特兒大獎、最合拍大獎(模特兒及狗主各一)、最佳狗狗服裝演繹大獎、我最喜歡模特兒選舉冠亞季軍、我最喜愛狗狗選舉冠亞季軍
回復

muitau 發表於 2009-7-10 16:59:32 |顯示全部樓層
當奴夫婦,

聽日我有野攪去唔到,不過精神上支持你地
回復