初開始種蕃茄想大家給些意思

作者: donaldyh 發表于 2009-3-6 14:36:35
6952 58
我剛剛開始對種植有興趣,我依家係天台種左好多植物其中係車厘茄。唔知點解盆茄一直都係向上生,又會向周圍生展,但就係冇花開,
我好其待有花開之後就結果既時候。我都係前日先開始知道有呢個網頁,我尋日睇左好幾個鐘了先開始發新話題,我都想知道乜野係潛葉蠅,仲有呀我其實係一個大盆種左五棵蕃茄係度架!唔知咁樣可唔可呢?駛唔駛將佢地分開晒種五盆呢?請指教!
呢盆係大盆種左五棵蕃茄

呢盆係細盆種左五棵蕃茄

呢盆係比我隻雪橇狗咬淨既蕃茄,都唔知仲可唔可生長喇!

麻煩晒各位前輩
alilovebyj 發表於 2009-3-7 00:20:24 |顯示全部樓層
分開啦…太逼啦!
會唔夠營養同位置生長。睇d葉都有d黃啦。咁密真係無乜前景啊!長了花都怕會掉花呢。

不過,你盆野都長得幾大啦…唔知適唔適合換呢…要換就小心d啦!
回復

曇花一現 發表於 2009-3-7 00:52:44 |顯示全部樓層
太密啦 ...
恨心d, 將部份全paul cut左, 等留底既不影響d根
回復

farfeifar 發表於 2009-3-7 11:31:24 |顯示全部樓層
係啦, 揀棵最強o既, 5揀1, 其他冇得留底,
成支係泥面剪o左佢!如果唔係盞攬住一齊屎~
回復

alilovebyj 發表於 2009-3-7 11:33:06 |顯示全部樓層
對…對…對…花說得對,換盆都費事啦…一於out 4 留一!

如果唔係無運行!
回復

llaus 發表於 2009-3-7 11:54:55 |顯示全部樓層
是呀
一定要在泥面CUT 呀
因佢地D根已經打左結呀
回復

貓貓 發表於 2009-3-7 13:59:53 |顯示全部樓層
你想知什麼係潛葉蠅,睇下我d蕃茄咪知law!
我用呢個大盆,都係種左一棵蕃茄咋。
resize P3070002.JPG
放喺旁邊用左一星期的捕蠅貼。
resize P3070003.JPG

http://www.ndny.gov.cn/agri/nyzj/bcfz/20040708093801.html
回復

亞實 發表於 2009-3-7 14:06:45 |顯示全部樓層
你想知什麼係潛葉蠅,睇下我d蕃茄咪知law!
我用呢個大盆,都係種左一棵蕃茄咋。
放喺旁邊用左一星期的捕蠅貼。

http://www.ndny.gov.cn/agri/nyzj/bcfz/20040708093801.html ...
貓貓 發表於 2009-3-7 13:59

貓貓你盆蕃茄真係好多潛葉蠅, 我會剪左D地圖葉
回復

貓貓 發表於 2009-3-7 14:17:08 |顯示全部樓層
貓貓你盆蕃茄真係好多潛葉蠅, 我會剪左D地圖葉
sifenamok 發表於 2009-3-7 14:06

唔剪喇,巳經結緊果,剪晒d葉就唔夠養份俾d蕃茄仔。
我等多一排佢地成熟,咪成棵拔走佢law!
回復

亞實 發表於 2009-3-7 15:15:15 |顯示全部樓層
唔剪喇,巳經結緊果,剪晒d葉就唔夠養份俾d蕃茄仔。
我等多一排佢地成熟,咪成棵拔走佢law!
貓貓 發表於 2009-3-7 14:17

咁又係, 好快有好多蕃茄食!!!
好野
回復

donaldyh 發表於 2009-3-7 19:37:06 |顯示全部樓層
多謝咁多位回覆呀!
我尋日三點幾係公司偷走出去花墟,買左五個盆和底,另買多一個大盆(即我種生菜果隻),我尋晚十一點開始攪,終於將果兩盆蕃茄分開晒佢地了。分別用左買番黎果五個盆仔,另之前果兩個盆,再加一個藍色長方形盆,好開心於尋晚兩點幾先攪掂晒佢地,依家攪到係一盆一棵再加多枝竹放在中間位,再用索帶支撐住,之後再係周圍落肥,完成!
好開心呀!同埋想問聲大家究竟點樣可以係回覆度放相上黎呀!唔該
我影左好多相,唔知點樣放上黎呀!大家幫幫手啦!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-7 19:51:17 |顯示全部樓層

完成,依家係度等出花,好期待!請問大家我D蕃茄仲有冇野須要改善呀!
麻煩大家給些意見啦!
謝謝~
回復

llaus 發表於 2009-3-7 19:57:52 |顯示全部樓層
多謝咁多位回覆呀!
我尋日三點幾係公司偷走出去花墟,買左五個盆和底,另買多一個大盆(即我種生菜果隻),我尋晚十一點開始攪,終於將果兩盆蕃茄分開晒佢地了。分別用左買番黎果五個盆仔,另之前果兩個盆,再加一個 ...
donaldyh 發表於 2009-3-7 19:37

轉用"高級回覆" icon 就得啦
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-7 19:57:58 |顯示全部樓層
多謝咁多位回覆呀!
我尋日三點幾係公司偷走出去花墟,買左五個盆和底,另買多一個大盆(即我種生菜果隻),我尋晚十一點開始攪,終於將果兩盆蕃茄分開晒佢地了。分別用左買番黎果五個盆仔,另之前果兩個盆,再加一個 ...
donaldyh 發表於 2009-3-7 07:37 PM

你分開晒佢地.... 咁勇?
希望無嚴重影響d根啦... good luck~
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-7 19:59:01 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/home/attachment/200903/7/6405_1236426372R1Vb.jpg

http://hkplants.com/home/attachment/200903/7/6405_1236426368z6 ...
donaldyh 發表於 2009-3-7 07:51 PM

你施肥方法係點ga?
回復

kelvinkou 發表於 2009-3-7 19:59:26 |顯示全部樓層
噢, 仲有...
你有無落基肥呀?
回復

llaus 發表於 2009-3-7 20:01:22 |顯示全部樓層
索帶唔好太緊呀
佢地是會大呀
回復

ioksw 發表於 2009-3-7 20:10:15 |顯示全部樓層
你睇下我個盆, 有成十棵倒, 無落基肥, 都有果, 試下日日比米水佢丫
回復

llaus 發表於 2009-3-7 20:16:43 |顯示全部樓層
果就有,不過兩隻手都唔使用齊就計完啦
你過去爬下花老師個 post 呀
老師日日可收到唔停手
果果滿田園呀
你話有乜唔同呢
回復

donaldyh 發表於 2009-3-8 13:25:49 |顯示全部樓層
你分開晒佢地.... 咁勇?
希望無嚴重影響d根啦... good luck~
kelvinkou 發表於 2009-3-7 19:57

我都好努力咁樣分開佢地喇!我又唔想五選一呀!咁樣實在太過慘喇!我都好小心將D根慢慢分開喇!所以攪左成三個幾鐘頭。
回復

123下一頁