當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50632 635
farfeifar 發表於 2009-3-25 13:51:15 |顯示全部樓層
80# donaldyh
搶答!
其實你只要做返種青瓜前個幾個步驟, 但唔種野住,
淋d水, 將佢封頂焗佢一輪
(要焗幾耐真係要視乎你落o左幾多肥同天氣如何了~
你個堆我覺得焗佢半個月都未必用得呢!)
花生麩發酵時係好lim架~lim o左就知佢有發酵了~
唔知岩唔岩得晒, 因為我都係試驗當中hehe~
有唔岩老師補答!
p.s. 你d白菜好迫呢疏o左可以種成塊田了~
回復

月光光 發表於 2009-3-25 14:03:28 |顯示全部樓層
你廚房係天台架,咁咪可以即摘即煮law?
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 15:01:46 |顯示全部樓層
81# farfeifar
咁係即係照花園仔老師教我的頭三行做左先,之後先就淋d水, 將佢封頂焗佢一輪,封頂係咪即係用保鮮紙封好佢,咁封左之後駛唔駛再次淋水呢?
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 15:02:29 |顯示全部樓層
82# 月光光
都係架!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 15:14:20 |顯示全部樓層
我尋晚先將白菜仔移植咋!大家睇睇相先啦!
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 15:15:29 |顯示全部樓層
搶答!
其實你只要做返種青瓜前個幾個步驟, 但唔種野住,
淋d水, 將佢封頂焗佢一輪
(要焗幾耐真係要視乎你落o左幾多肥同天氣如何了~
你個堆我覺得焗佢半個月都未必用得呢!)
花生麩發酵時係好lim架~lim o左就知佢有發酵了~
唔知岩唔岩得晒, 因為我都係試驗當中hehe~
有唔岩老師補答!
==============================

啱丫!
哈! 呢度嘅花花,小寶,積媽,當勞....都係咁聰明嘅, 真係話頭醒尾洛!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 15:20:20 |顯示全部樓層
攪掂左之後竟然比我發現有好多鳥蠅係度飛黎飛去,我有用電蚊指電屎佢地囉!
最驚都係飛落黎d葉葉度攪攪陣。最後我用左防虫網冚番好d白菜仔既盆先架!唔知咁樣又得唔得呢?
白菜仔1 2.jpg
回復

花園仔 發表於 2009-3-25 15:25:07 |顯示全部樓層
87# donaldyh

黑掹掹! 嘩! 你嗰塊似遮陰網多D啵!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 15:37:06 |顯示全部樓層
另有兩個問題想問一問架!藍色呢盆蕃茄係最大棵的,但佢既主莖有好多分支出黎,每支分支依家都有五支以上既分支已經有花蕃了。依家攪到好大盆了,請問咁樣有冇問題呢?
另一盆長方形盆既相中左下角淺色地方,我尋晚挖左4"深將 花生麩 + 骨粉 + 泥 溝勻,之後再將泥蓋面然後淋d水,請問咁樣做正唔正確呢?
我今早行開大埔寶湖街市內有園藝舖,我就入內買了個六呎高既竹棚,諗住可以比青瓜佢地爬咋!唔知可唔可以呢?
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 15:48:57 |顯示全部樓層
另一盆長方形盆既相中左下角淺色地方,我尋晚挖左4"深將 花生麩 + 骨粉 + 泥 溝勻,之後再將泥蓋面然後淋d水,請問咁樣做正唔正確呢?
應該都ok掛?我追骨粉都係咁追的...
不過你預佢有機會會成為烏蠅家族開枝散葉o既地方啊~(因為我都試過)
始終花生麩, 骨粉呢d都係用來打基肥用就最好~
追肥可以學老師用花生麩水或姐用有機粒肥(因為已經發酵o左)
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 15:50:44 |顯示全部樓層
想問下你種茄個藍色盆咩size?
係邊樹買同幾多銀呀?
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 15:53:00 |顯示全部樓層
88# 花園仔
我都係0係園藝舖內買的,佢地話係防虫網喎!
同埋我想問一問我尋晚用〈三益〉開左水出黎,之後成支野變左奶白色,唔知咁樣正唔正確架!我用左〈三益〉個樽蓋裝左2/3既量倒左落一支保廣力既樽入面溝勻再加滿水就變左奶白色喇!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 15:57:44 |顯示全部樓層
83# donaldyh
封頂係咪即係用保鮮紙封好佢,咁封左之後駛唔駛再次淋水呢?
我就直情用個膠袋裝住d泥封口放係晒到o既地方焗,
應該都唔駛再加水, 夠濕夠暖佢就會發酵的了~
但我都因為之前牛落d泥下肥重手得滯, 用o左種咩屎咩,
所以而家都好一大堆廢泥係樹唔知點處置(勁唔想倒o左佢囉)
呢d都係慘痛的教訓~種植呢家野都唔係一朝一直o既事, 都係靠經驗累積先會成功的~
一齊努力啦!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 15:58:23 |顯示全部樓層
91# farfeifar
個藍色長方形盆我都唔知係邊度買架!只係我個客佢話唔要有好多叫我羅去用都得,我先羅左八個番黎屋企用咋!但原來花園仔老師係藍地買果d長方形盆係咁貴要成$120一個架!我羅左番黎之後再用電鑽開窿作疏水用咋!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 16:03:04 |顯示全部樓層
94# donaldyh

wor, 我就係覺得佢個size幾好之嘛, 所以咪問下law~
原來都係唔駛$的~
老師用個隻盆好大架, 不過屋企有位擺都幾好用架!
120蚊係物有所值架!
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 16:30:41 |顯示全部樓層
95# farfeifar
咁又係。我想問咁可唔可以大量牛泥定還是將花生麩 & 骨粉溝勻開水牛好呢?個份量又係幾多呢?我用靚土個袋黎牛的話要點樣攪份量架!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 16:51:21 |顯示全部樓層
通常都係花生麩先會用水牛的~
骨粉發酵得冇花生麩咁勁, 可以就咁追都ok,
花生麩同水用1:5開o左佢用膠樽牛,
唔怕爆蓋or個樽變型就寧實個蓋, 聽聞會牛得好d
要牛起碼2-3個月先用得架~好似釀酒咁, 越耐越好~
用得個屎麩水同水1:7份量當水淋就ok了, 淋完要用清水過一過,
冇咁臭之餘都可以緩和下d麩水冇咁易出事燒根!
靚土袋都有分幾多L bor? 25L定80L?
總之老師話粗略比例係20份泥就1份肥咁law...
但都係個句, 要睇返個個植物本身所需的!
回復

farfeifar 發表於 2009-3-25 16:52:54 |顯示全部樓層
啱丫!
哈! 呢度嘅花花,小寶,積媽,當勞....都係咁聰明嘅, 真係話頭醒尾洛!
花園仔 發表於 2009-3-25 15:15

嘩, 剛剛先睇到, 老師讚我呀
回復

donaldyh 發表於 2009-3-25 17:10:22 |顯示全部樓層
97# farfeifar
謝謝
回復

shing110 發表於 2009-3-25 21:14:44 |顯示全部樓層
危險性高 種野姐 唔好琴出去
回復