當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50544 635
farfeifar 發表於 2009-6-6 01:34:15 |顯示全部樓層
599# donaldyh
未死得晒住!
有得救 有得救!
剪晒d枯葉再搞搞佢就ok架喇!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-6 07:35:50 |顯示全部樓層
6月3日的指天椒有花開喇!原來係白色既花花黎架!慢慢欣賞

donaldyh 發表於 2009/6/5 17:51

睇嚟你今次應該會有好收成呀,我都正在努力緊,而家得d苗苗咋,基肥全部做足晒,唔知到時會唔會有茄食呢
回復

donaldyh 發表於 2009-6-6 11:55:27 |顯示全部樓層
600# AR_MI03
咁就有少少架喇!但我會用基肥泥再種過,我諗到時仲會好過依家添。
回復

donaldyh 發表於 2009-6-6 11:56:56 |顯示全部樓層
601# farfeifar
我已經CUT晒喇!但佢地D莖有好多白色一粒粒又好似係生根又唔係喎!都唔知係乜,咁點樣先可以生到呢?
回復

donaldyh 發表於 2009-6-6 11:59:21 |顯示全部樓層
睇嚟你今次應該會有好收成呀,我都正在努力緊,而家得d苗苗咋,基肥全部做足晒,唔知到時會唔會有茄食呢http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(60).gif ...
cookie20002005 發表於 6/6/2009 07:35

但您都要每3星期落一次粒粒肥架!落左之後過一兩日就有花開,花謝了就有果,到佢由GREEN變RED時須要多D時間比佢地,同埋要控制水份先可以有收成架!
回復

may.sun 發表於 2009-6-6 12:16:36 |顯示全部樓層
唉~慘又黎了,我上星期六(4月30日)日冇返到屋企訓去左岳母屋企過夜,因星期日要開工夜晚先返到屋企,上個天台見到個景象真係嚇親自己,因缺水關係全部蕃茄死晒,D葉葉黃晒死晒。呢個故事教訓我地一定要對D植物負上責 ...
donaldyh 發表於 2009-6-5 18:24

以後要記得,記得,記得,淋水,淋水,淋水喇~~
回復

farfeifar 發表於 2009-6-6 12:59:32 |顯示全部樓層
604# donaldyh
我已經CUT晒喇!但佢地D莖有好多白色一粒粒又好似係生根又唔係喎!都唔知係乜,咁點樣先可以生到呢?

老師話有病喎~我個d都係咁,
不過聽聞冇咩問題, 只係樣衰d law!
回復

donaldyh 發表於 2009-6-6 14:14:36 |顯示全部樓層
607# farfeifar
唔緊要啦!下一次我再種既時間我會做好基肥同埋買個大D既盆黎種就會好過依家架喇!
回復

donaldyh 發表於 2009-6-6 14:15:25 |顯示全部樓層
606# may.sun
經過今次既教訓下次邊敢唔淋水呀!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-6 19:21:38 |顯示全部樓層
但您都要每3星期落一次粒粒肥架!落左之後過一兩日就有花開,花謝了就有果,到佢由GREEN變RED時須要多D時間比佢地,同埋要控制水份先可以有收成架! ...
donaldyh 發表於 2009/6/6 11:59

知道,我會多加留意架
回復

alilovebyj 發表於 2009-6-6 20:03:54 |顯示全部樓層
你要外出,就插定個補水瓶比佢地囉。

我都煩緊啊…遲d可能要出門兩星期,到時都唔知點算!  
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-6 20:15:21 |顯示全部樓層

alilovebyj 發表於 2009/6/6 20:03

兩星期咁耐,可唔可以搵到人幫你淋水呀
回復

miku 發表於 2009-6-6 22:13:15 |顯示全部樓層
609# donaldyh

我係新手, 剛剛尋日睇晒你D POST, 好多謝你D分享, 有相又有教學
我學倒好多好多野. 你要加油呀!
我今晚剛落左FRENCH SALAD MIX 既種子, 我諗住呢D應該係最易種
仲有我想問下你整果個防虫網D料係點KA, 個SIZE會唔會有D似門窗果D防蚊網
我係吉X島見倒有一隻防虫網, 成卷KA, 但係灰色既, 寫住FOR WINDON, 唔知呢隻得唔得
我諗住買來整一個細既FOR 我盤沙律菜. 唔知得唔得.
回復

花園仔 發表於 2009-6-8 09:49:34 |顯示全部樓層
609# donaldyh
經過今次既教訓下次邊敢唔淋水呀!
========================
當勞好!
你地都唔捧吓我場, 咁易做都唔整翻個, 搞到D蕃茄咁淒凉....

http://hkplants.com/thread-15234-1-1.html
回復

donaldyh 發表於 2009-6-8 14:18:38 |顯示全部樓層
614# 花園仔
多謝花園仔,我會參考一下,依家我要自己DIY去做個架柜黎放野,暫時都未須要出外,我會整番個黎比佢地,我仲有留住果兩個大蒸餾水樽都可以用黎儲水一定夠思添!
回復

muitau 發表於 2009-6-8 14:55:23 |顯示全部樓層
咁熱天氣要淋水呢個問題真係好大 , 上去天台淋一陣水都變人乾啦, 唔好話心愛既植物!
回復

muitau 發表於 2009-6-8 14:57:18 |顯示全部樓層

alilovebyj 發表於 2009-6-6 20:03

2個星期?!好多好多個補水樽都唔惦呀,而家晒成咁!
一係買個自動灑水器,一係搵人幫手淋,否則......
回復

donaldyh 發表於 2009-6-9 14:02:08 |顯示全部樓層
617# muitau
自動灑水器有得諗喎!等我搵一搵先。
回復

donaldyh 發表於 2009-6-15 16:17:38 |顯示全部樓層
大家好:我屋企部PC壞了不能用,慘。暫時只可以係公司上網了。又未知幾時整返好添。
小弟有D野唔明白,唔知有冇人可以解答一下呢?關於甜粟米一事,我2盆甜粟米都有好多分叉,但我見人地果D都冇我果D咁樣既,只係一支直上既,我依家數到係一盆入面有5支叉兩盆都是。咁係咪要將分支CUT左去先得呢?我2盆都已經有花花喇!咁點攪好呢?
睇下以下既圖片您地就知了。
120609甜粟米1-1.jpg 120609甜粟米1-2.jpg
120609甜粟米2-1.jpg 120609甜粟米2-2.jpg
唔該晒先...
回復

donaldyh 發表於 2009-6-15 16:29:54 |顯示全部樓層
6月12日:我搵番D相關於紫天椒係幾時開始種既,原來都係三個月前既事了,3月12日開始到依家了,時間過得特別快,咁快就有果喇!大家睇睇都已經好大棵仲係好多花花開添。
回復