當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50540 635
donaldyh 發表於 2009-6-5 16:34:12 |顯示全部樓層
579# llaus
哈哈~點會呢?多謝關心
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 16:37:40 |顯示全部樓層
我兩大盆甜粟米大得很快,但唔知點解一盆一粒種子會攪到有兩株出左黎喎!R頭~~~
究竟係咪有問題呢?我都唔知,請問有冇花友可以幫我解答一下呢?謝謝~
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 16:39:33 |顯示全部樓層
6月1日的節瓜終於有D氣息喇!您地睇下。
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 16:42:55 |顯示全部樓層
6月1日我的蘆薈生左5個BB出黎呀!好多呀!我都冇咩點理佢地架!都係擺埋一邊,有時間的話就比少少水佢地,又冇落粒粒肥比佢地喎!就攪到咁樣喇!
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 16:45:25 |顯示全部樓層
6月1日晚影既青瓜您地睇下佢已經生一到高過我了。
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:07:06 |顯示全部樓層
6月1日晚影受傷的青瓜葉葉呀!唔知點解會攪成咁,經我調查後先知到係D蟲蟲攪成咁,真係可惡呀!
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:15:25 |顯示全部樓層
6月3日凌晨:可以收多一條青瓜喇!
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:24:38 |顯示全部樓層
6月3日迷你茄子總供有七盆其中有一盆現正開花了。全部我都有做基肥泥種既,唔知係唔係有基肥泥所以佢咁矮就有花開了。又再次期望結果喇!依家我都車定好多既不纖布袋出黎呀!

回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:33:43 |顯示全部樓層
6月3日甜粟米真係大得好快,佢地D根都生到出黎好大條架!所以要再將D新泥蓋過佢地喇!

回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:38:30 |顯示全部樓層
呢排D天氣成日都落雨,我既第3輪通菜冇乜幾多咋!少有少食囉!但都到左第3輪喇!
回復

farfeifar 發表於 2009-6-5 17:43:00 |顯示全部樓層
茄子唔笠袋都ok架! 不過要快食,
老得好快架!
又係J字青家o既
d蟲蟲你試下用青源保 or綠油油呀!
好work架!
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:51:37 |顯示全部樓層
6月3日的指天椒有花開喇!原來係白色既花花黎架!慢慢欣賞

回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:52:59 |顯示全部樓層
591# farfeifar
等我買番支綠悠悠先,都好多人用呢隻喎!
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:54:19 |顯示全部樓層
6月3日摘的青瓜 & 蕃茄。
回復

farfeifar 發表於 2009-6-5 17:58:24 |顯示全部樓層
591# farfeifar
等我買番支綠悠悠先,都好多人用呢隻喎!
donaldyh 發表於 2009-6-5 17:52

好大支架, 你買一支用10年...
上次團購過黎,你睇下有冇人有多讓比你啦...
p.s.可以問小寶or公主
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 17:59:43 |顯示全部樓層
6月3日的節瓜:節瓜開始長大了,已經見到鬚鬚,有見及此拿拿聲搵黎幾支竹圍住佢先,再用埋鐵線圍圈,咁樣可以比佢生長。
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 18:00:52 |顯示全部樓層
595# farfeifar
多謝您,等我問問佢地先。
回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 18:04:16 |顯示全部樓層
6月3日的紅蔥頭,生長得比較慢D,但都算健康既。

回復

donaldyh 發表於 2009-6-5 18:24:05 |顯示全部樓層
唉~慘又黎了,我上星期六(4月30日)日冇返到屋企訓去左岳母屋企過夜,因星期日要開工夜晚先返到屋企,上個天台見到個景象真係嚇親自己,因缺水關係全部蕃茄死晒,D葉葉黃晒死晒。呢個故事教訓我地一定要對D植物負上責任先得。不能唔理佢地既。
回復

AR_MI03 發表於 2009-6-5 23:24:24 |顯示全部樓層
唉ya....好慘呀....
全部心機冇晒咁!!!!
回復