當勞詹天台種植

作者: donaldyh 發表于 2009-3-21 17:17:39
50543 635
may.sun 發表於 2009-5-18 23:32:06 |顯示全部樓層
當勞睇完你個post見你而家d菜都種得好靚呀,不過我比你嚇親呀,攪到我而家都唔知吽唔吽此生麩水嚟追肥好,我唔驚佢嗅呀,我驚佢會爆樽咋,到時我真係唔知點好,原來吽麩水個樽會谷住d氣架,我而家先知,我剩係知起初會好嗅, ...
cookie20002005 發表於 2009-5-18 20:01

你驚就米試,除非你記得日日放氣,又要揾個大樽放3/4至安全,等d氣有位走.重要放陰處......未能詳述
回復

小寶 發表於 2009-5-18 23:35:36 |顯示全部樓層
當勞睇完你個post見你而家d菜都種得好靚呀,不過我比你嚇親呀,攪到我而家都唔知吽唔吽此生麩水嚟追肥好,我唔驚佢嗅呀,我驚佢會爆樽咋,到時我真係唔知點好,原來吽麩水個樽會谷住d氣架,我而家先知,我剩係知起初會好嗅, ...
cookie20002005 發表於 2009-5-18 08:01 PM

爆樽係因為佢搞錯左個水和夫水的比例,只要你做岩比例,我通常會按比例再放多D水,咁基本上只會谷住,唔會爆。
回復

Jennie 發表於 2009-5-18 23:36:49 |顯示全部樓層
我又冇日日放氣喎,記得咪放下囉,有時成個星期都唔理佢哋。我用紅酒樽吽架,冇爆過喎。
回復

may.sun 發表於 2009-5-18 23:39:35 |顯示全部樓層
我又冇日日放氣喎,記得咪放下囉,有時成個星期都唔理佢哋。我用紅酒樽吽架,冇爆過喎。
Jennie 發表於 2009-5-18 23:36

玻璃咁沙卜~
回復

may.sun 發表於 2009-5-18 23:40:25 |顯示全部樓層
爆樽係因為佢搞錯左個水和夫水的比例,只要你做岩比例,我通常會按比例再放多D水,咁基本上只會谷住,唔會爆。
小寶 發表於 2009-5-18 23:35

係wor,佢用1:15,是嗎
回復

Jennie 發表於 2009-5-18 23:41:49 |顯示全部樓層
玻璃咁沙卜~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(59).gif
may.sun 發表於 2009-5-18 23:39

我最多就係紅酒樽,最勁一次係個木塞唔知飛咗去邉啫,唔會爆架!
回復

小寶 發表於 2009-5-18 23:43:57 |顯示全部樓層
係wor,佢用1:15,是嗎
may.sun 發表於 2009-5-18 11:40 PM

DONALD開頭係1:5,所以咪爆樽囉~
回復

may.sun 發表於 2009-5-18 23:46:47 |顯示全部樓層
DONALD開頭係1:5,所以咪爆樽囉~
小寶 發表於 2009-5-18 23:43

1:5....
回復

may.sun 發表於 2009-5-18 23:47:46 |顯示全部樓層
我最多就係紅酒樽,最勁一次係個木塞唔知飛咗去邉啫,唔會爆架!
Jennie 發表於 2009-5-18 23:41

下次讓支紅酒我試下歋~
回復

Jennie 發表於 2009-5-18 23:49:48 |顯示全部樓層
大把啦,你聽日嚟我度飲啦!
回復

may.sun 發表於 2009-5-18 23:53:51 |顯示全部樓層
大把啦,你聽日嚟我度飲啦!
Jennie 發表於 2009-5-18 23:49

明天約左人去飲茶~
回復

farfeifar 發表於 2009-5-18 23:58:48 |顯示全部樓層
1:5....http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(59).gif
may.sun 發表於 2009-5-18 23:46

最衰都係我報錯料囉!
回復

Jennie 發表於 2009-5-19 00:01:19 |顯示全部樓層
花花,當勞呢次真係教識咗好多人架!係件好事嚟呀!
回復

may.sun 發表於 2009-5-19 00:07:01 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 2009-5-18 23:58

自"堆"3"權"~
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-19 07:10:58 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2009/5/18 23:35

咁我都係試整少少算啦,成功左先再整多d啦
回復

cookie20002005 發表於 2009-5-19 07:11:52 |顯示全部樓層
Jennie 發表於 2009/5/18 23:41

好得人驚呀
回復

donaldfiona 發表於 2009-5-19 09:48:42 |顯示全部樓層
d 青瓜真係幾神奇~ 真係大得好快~ 點會食唔切呀~ 兩個人食都可以炒兩條啦~ 至於菜式方面~ 下次煮果時比相你地睇啦~ 菜都唔錯呀~ 好快又一餐, 我想叫佢種羅馬生菜整菜沙律呀~ 真係好正架~ donald 都種過~ 不過有次勁風大雨吹死曬~~~  hahaha 種咩都無所謂~ 真係唔好比我見到蟲蟲就得啦~  前幾日比我o係屋企門口見到條yim蛇~ 嚇到我鬼叫咁跑返落樓, donald 以為我見鬼~hahaha
回復

donaldyh 發表於 2009-5-19 10:33:06 |顯示全部樓層
麻煩晒may.sun 小寶 Jennie farfeifar 幫我解cookie20002005 既花生麩水既問題。都係果句啦:乜都要常試下先得架!唔試過又點識得學精左呢?我都係由一個新仔跑帖睇下學下問下咁咪識囉!cookie20002005您亦都可以去我的日誌度參照下啦!我都係做度邊到寫到邊度,衰左咪再黎過囉!液體爆炸又唔係炸彈爆炸咪最多執屋囉!我都會叫您地留意D乜,所以我都係撞撞下先識咋!係度多謝各位花友教識我先係架!
回復

軒軒 發表於 2009-5-19 10:33:23 |顯示全部樓層
哈哈,唔使驚,donald係大廳!
回復

donaldyh 發表於 2009-5-19 10:34:27 |顯示全部樓層
farfeifar 發表於 18/5/2009 23:58

唔緊要啦!當係上左寶貴的一課啦!不用擺係心入面既。仲可以比我學識好多野添,多謝!
回復