積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324370 4062
JicJicmom 發表於 2009-8-19 21:27:31 |顯示全部樓層
1720# 軒軒

唔該軒軒呀 ~ 等我又試下 ~ 一d用白色不織布袋 , 一d用黑袋袋 ....
到時大家再比較下有乜野分別喇 ~
回復

chayote 發表於 2009-8-19 22:06:57 |顯示全部樓層
唔該軒軒呀 ~ 等我又試下 ~ 一d用白色不織布袋 , 一d用黑袋袋 ....
到時大家再比較下有乜野分別喇 ~
是lo!到時大家再比較下有乜野分別喇
你開不開波菜?
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-20 00:09:44 |顯示全部樓層
1723# chayote

即係點呀文哥仔 ?
開唔開波 , 定係種唔種菠菜呀 ?
我唔識踢波又點開波呀 ?
我唔多中意種菜只中意種瓜 ~
回復

fianfumy 發表於 2009-8-20 00:19:14 |顯示全部樓層
嘩 .....種菜都要開波 .....哈哈 ......
回復

chayote 發表於 2009-8-20 00:49:54 |顯示全部樓層
開唔開波
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-20 00:52:44 |顯示全部樓層
1726# chayote
問你又唔正經答 , 想呃分呃 post呀 ?
回復

chayote 發表於 2009-8-20 00:55:02 |顯示全部樓層
即係點呀文哥仔 ?
開唔開波 , 定係種唔種菠菜呀 ?
我唔識踢波又點開波呀 ?
我唔多中意種菜只中意種瓜 ~
==================
吾好意思,我意思是指開唔開波(秋冬好小冬天瓜類)
回復

muitau 發表於 2009-8-20 15:04:06 |顯示全部樓層
積積婆果然有兩度散手喎, 隨手插都咁出色!

聽阿媽講種野都睇人架喎(類似相生相剋),好似我阿婆咁,又係種乜生乜,
以前我阿媽未嫁時同佢一齊種花,一樣條件同肥,
阿媽就殺殺殺, 阿婆就生生生!
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-20 15:24:17 |顯示全部樓層
muitau , 以前我地細個 , 都係我阿娘種野比我地食 ~ 蕃茄 , 菜心苗 , 白菜 , 紅豆都種過 ~ 因為有養雞 , 阿娘仲用雞 c 黎種 , d農作物生得好好架 ~~
而家年紀大 , 轉種花 , 點知種乜 c 乜 ~~~ XD
我笑阿娘 , 佢以前比心機種係因為種唔到就餓 C , 家下睇少朵花唔使 C ~~~
回復

月光光 發表於 2009-8-20 15:37:25 |顯示全部樓層
muitau , 以前我地細個 , 都係我阿娘種野比我地食 ~ 蕃茄 , 菜心苗 , 白菜 , 紅豆都種過 ~ 因為有養雞 , 阿娘仲用雞 c 黎種 , d農作物生得好好架 ~~
而家年紀大 , 轉種花 , 點知種乜 c 乜 ~~~ XD
我笑阿娘 , 佢以 ...
JicJicmom 發表於 2009-8-20 15:24

積媽由細到大都同d瓜瓜菜菜結下不解之緣,而且仲種得好好tim~
回復

JicJicmom 發表於 2009-8-20 15:42:19 |顯示全部樓層
1731# 月光光

以前環境唔好, 積媽好多親戚朋友都係自己種菜養雞 , 但我真係一d都無參與其中 , 因為次次想幫下手 , 唔係一腳踏落d菜田度死左d苗, 就係企唔穩撞落d農作物度整斷哂 .
以前阿娘話我 , 行到去邊d野都會 c 哂的 .......
回復

muitau 發表於 2009-8-20 15:53:58 |顯示全部樓層
1731# 月光光

以前環境唔好, 積媽好多親戚朋友都係自己種菜養雞 , 但我真係一d都無參與其中 , 因為次次想幫下手 , 唔係一腳踏落d菜田度死左d苗, 就係企唔穩撞落d農作物度整斷哂 .
以前阿娘話我 , 行到去邊d野都 ...
JicJicmom 發表於 2009-8-20 15:42

細個係養過雞咋, 幾姐妹成日比啲雞公追住啄欏柚 .
而家我男友都好似你細個咁, 啲花女一打瓜佢就唔知點樣無心地整甩晒啲花、幫手淋完花但我發覺啲泥仲乾爭爭(因為佢只係用個水喉噴去啲葉到)...
回復

lamolympia 發表於 2009-8-21 10:49:54 |顯示全部樓層
我d瓜果基肥用豆渣
積媽:請問何來咁多豆渣 呢?係咪整豆槳果D呀?
回復

farfeifar 發表於 2009-8-21 13:49:10 |顯示全部樓層

我個人都好喜歡咁樣的hehe
茄子旁全部都係 碰碰香, 到手香
回復

曇花一現 發表於 2009-8-21 14:54:33 |顯示全部樓層
1709# 曇花一現
曇花 ~~ 我又剛下左妃子0既種子 , 留盤比你呀 ~~ ^^
JicJicmom 發表於 2009-8-19 10:49

好呀 !!!
我個天台仲係好'消'條...要加d新血旺下佢 add4icon
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-1 11:17:23 |顯示全部樓層

10日喇~冇人開舖....
回復

Jennie 發表於 2009-9-1 12:10:11 |顯示全部樓層

10日喇~http://qqimg.knowsky.com/qqbiaoqing/wph/wph%20(114).gif冇人開舖....
BanbieChan 發表於 2009-9-1 11:17

積媽好忙呀,做咗我御廚呀!  多謝積媽!
回復

農夫 發表於 2009-9-1 13:27:30 |顯示全部樓層
1738# Jennie
好幸福哦~
回復

muitau 發表於 2009-9-1 17:04:58 |顯示全部樓層
大廚既御廚, 好勁遮!
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-1 17:15:17 |顯示全部樓層
1740# muitau
..............
我整D野 , 唔0岩佢口味 , 佢要食酸辣麵架 .......
唉 ~~~~
回復