積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323139 4062
JicJicmom 發表於 2009-4-20 09:27:19 |顯示全部樓層
尋晚大夫提一提我, 原來我手上仲有一D新鮮紅占果 !! 放左響車尾度唔記得左 ~~~
P1150381 (Small).JPG
P1150374 (Small).JPG
公主今日會拎埋尋日我地食完0既種子比我 , 我會試下發芽 ~~~^.^
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-20 09:40:13 |顯示全部樓層
757# JicJicmom
積媽
紅沾果 ~_~
-----------------

呢隻野係乜黎就要問下花老師/草民兄喇 ~~~
=============================

早晨!
呢隻係:

扁櫻桃  
又名: 稜果蒲桃、八角櫻桃
科名: Eugenia uniflora. Linn ...
花園仔 發表於 2009-4-20 09:25

早晨呀老師好 ~~~~~
我尋日一路食一路記 , 記得係叫咩咩櫻桃架 ....... 我留左好多種子 , 希望可以發得到芽 !
多謝老師解答 !!!
回復

alansing 發表於 2009-4-20 10:35:55 |顯示全部樓層
早晨呀老師好 ~~~~~
我尋日一路食一路記 , 記得係叫咩咩櫻桃架 ....... 我留左好多種子 , 希望可以發得到芽 !
多謝老師解答 !!!
JicJicmom 發表於 2009-4-20 09:40

呢隻叫 "CEREZO CUADRADO SURINAM" (西班牙名)
回復

新仔 發表於 2009-4-20 12:25:11 |顯示全部樓層
尋晚大夫提一提我, 原來我手上仲有一D新鮮紅占果 !! 放左響車尾度唔記得左 ~~~
公主今日會拎埋尋日我地食完0既種子比我 , 我會試下發芽 ~~~^.^ ...
JicJicmom 發表於 2009-4-20 09:27

呢種果果好特別喎! 边树出架?
回復

alansing 發表於 2009-4-20 12:37:17 |顯示全部樓層
呢種果果好特別喎! 边树出架? http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(29).gif
新仔 發表於 2009-4-20 12:25

產地應該係 呢度 SURINAM
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-20 12:39:53 |顯示全部樓層
from 草民兄資料
http://www.hkplants.com/redirect.php?tid=23231&goto=lastpost
名 稱:扁櫻桃.稜果蒲桃
學 名:Eugenia uniflora
科 屬:桃金孃科
原產地:巴西
用 途:園景樹、盆栽、熟果可生食、製果醬、釀酒
特 性:常綠灌木或小喬木。
回復

新仔 發表於 2009-4-20 13:30:40 |顯示全部樓層
唔該晒大家, 等睇苗苗出世喇!
回復

alansing 發表於 2009-4-20 14:30:23 |顯示全部樓層
積媽不如講講呢隻櫻桃既味道係如何既 ~^^
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-21 09:16:59 |顯示全部樓層
積媽不如講講呢隻櫻桃既味道係如何既 ~^^
alansing 發表於 2009-4-20 14:30

酸酸甜甜咁囉 ~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-21 09:25:18 |顯示全部樓層
尋晚響天台磨成2粒鐘下肥同包瓜瓜 ~ 發現原來翠妃苦瓜靜雞雞咁生左 2條好大下0既苦瓜囉 , 大約有一隻手指公咁長囉  ~~
好彩發現得早 , 唔係比果蠅咬左就唔抵喇 ~~
P1150417 (Small).JPG
你估邊一朵花係"李連英" ?  
P1150415 (Small).JPG
響 christsui 度拎來0既桑椹子枝一開四 ~
P1150418 (Small).JPG
美新牌紅菜頭就食得囉 ~~ ^^ ( 好野,又可以無多2盤 ~)
P1150419 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-4-21 09:41:37 |顯示全部樓層
去你屋企開餐~~
回復

亞實 發表於 2009-4-21 09:43:17 |顯示全部樓層
唔知我又去得唔得呢
回復

muitau 發表於 2009-4-21 09:44:14 |顯示全部樓層
積媽,
摩玲, 點解桑椹子枝側邊兩個膠樽斬左頭既?發根用架?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-21 10:12:57 |顯示全部樓層
係呀 ~ 我通常會將d珠石放入去 , 再將枝條放入去 , d枝條就唔會發黎發去 , 易d發根.
回復

小寶 發表於 2009-4-21 10:51:56 |顯示全部樓層
回復

athernas 發表於 2009-4-21 11:30:17 |顯示全部樓層
尋晚響天台磨成2粒鐘下肥同包瓜瓜 ~ 發現原來翠妃苦瓜靜雞雞咁生左 2條好大下0既苦瓜囉 , 大約有一隻手指公咁長囉  ~~
好彩發現得早 , 唔係比果蠅咬左就唔抵喇 ~~
你估邊一朵花係"李連英" ?  
響 ch ...
JicJicmom 發表於 2009/4/21 09:25

我嘅槡枝開始發黑,佢係唔係就c啊.
回復

farfeifar 發表於 2009-4-21 11:42:31 |顯示全部樓層
我嘅槡枝開始發黑,佢係唔係就c啊.
athernas 發表於 2009-4-21 11:30

ME TOO AR~~~~~~~~~~~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-21 12:04:12 |顯示全部樓層
你地D枝條上面有無節眼 ? 無0既話唔易出芽 / 根 .....
我都係膽粗粗試緊 , 星期日至入泥 , 仲未知生死呀 ....
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-21 12:04:41 |顯示全部樓層
積媽早晨, 你睇下~
http://hkplants.com/thread-13412-173-1.html
小寶 發表於 2009-4-21 10:51

小寶好好心機呀 ~~~ 好靚呀生得 ~~~ 成個燈籠咁 ~
回復

may.sun 發表於 2009-4-21 16:29:32 |顯示全部樓層
果隻似龍吐珠果棵墨西哥的xxx
回復