積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324461 4062
亞實 發表於 2009-4-11 11:26:13 |顯示全部樓層
唔緊要, D 貓貓小朋友貪玩姐
學公主講秋天再種過!!!
回復

nuage 發表於 2009-4-11 12:07:47 |顯示全部樓層
積媽忠告各位 , 貓貓危害粟米 .........
嗚 ............ 衰仔寶寶 ......
JicJicmom 發表於 2009-4-11 00:32

好慘﹗
我種咗比d苗你﹗
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-12 02:08:48 |顯示全部樓層
今日發現苦瓜同青瓜都有 BB 喇 ~
P1150248 (Small).JPG
P1150249 (Small).JPG
藍莓亦就黎開花花 ~ 公主 , 刀下留莓呀 ~~~
P1150246 (Small).JPG
回復

littlecuitegirl 發表於 2009-4-12 02:14:32 |顯示全部樓層
祝bb們快高長大
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-12 06:02:58 |顯示全部樓層
好想睇下藍莓d花係點!!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-12 09:16:39 |顯示全部樓層
多謝各位留言喇 ~~ 寶寶咬完粟米葉之後 , 我罰佢2日無小食 ! 哼 !
nuage~ 你又發苗比我 ? 我0岩0岩至數緊有幾多盤可以響風季之前收工 ..... @︹@
alison ~ 之前有版友仔影到相 , 都係白色花仔咁架 ~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-12 09:39:12 |顯示全部樓層
生左成年0既不知名辣椒 , 有收成喇 ~
P1150254 (Small).JPG
迷你蕃茄 ( 種子包 garden pearl ) 有3菖花喇 ~
P1150261 (Small).JPG
仲有羅生種緊 ~ 呢棵係大佬來喇 ~~ 耍快d食 ~
P1150259 (Small).JPG
回復

may.sun 發表於 2009-4-12 11:59:48 |顯示全部樓層
積媽,我寄d '超仔 '種子你la,琴日我去種子舖買左尖葉莧菜,一齊寄比你好冇~~
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 09:28:06 |顯示全部樓層

藍莓開左花, 不過又係錯過左最靚0既一刻 ~ ( 好過無喇 ~~)
P1150273 (Small).JPG
公主送的0既青瓜有 BB , 咁過癮0既 ? 以前種0既 , 都係長形 , 呢一粒係圓0既 ~
P1150275 (Small).JPG
尋晚又淋左矽藻素 , D薄荷好似比人淋左漆油咁 ~ XD
P1150274 (Small).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-14 10:13:48 |顯示全部樓層

嗰個係christsui 小黃(青)
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 10:42:58 |顯示全部樓層
係 ???!! 我而家種左好多隻唔同品種青瓜呀 :
翠肉瓜 X 1
CHRISTSUI 牌小黃瓜 X 2
Y 牌青瓜 X 1
CHRISTSUI 牌澳州手信萍果白青瓜 X 1
刺青瓜 X 1
日本青瓜 X 1
日本脆寶 X 3
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 11:01:22 |顯示全部樓層
積媽尋日去荔枝園 , 睇到人家的農場 , 學到好多野呀 ~~
好似積媽最愛0既洛神花 , 苗苗的根部有 3 枝小竹枝支撐住 , 風大D都無有怕 , 呢D小工夫真係唔慳得 , 積媽喇喇林返到屋企就照辦煮碗 ~
P1150264 (Small).JPG
之但係瓜棚呢D地方 , 放一大塊好似大妗姐葵扇0既野響度做乜呢 ?
P1150268 (Small).JPG
回復

sandylam 發表於 2009-4-14 13:13:11 |顯示全部樓層
積媽,
點解我棵苦瓜咁幼既?
佢只係長高又唔生大塊葉又唔長粗.
回復

nuage 發表於 2009-4-14 13:17:28 |顯示全部樓層
今日發現苦瓜同青瓜都有 BB 喇 ~
藍莓亦就黎開花花 ~ 公主 , 刀下留莓呀 ~~~
JicJicmom 發表於 2009-4-12 02:08

好成功﹗
回復

nuage 發表於 2009-4-14 13:17:58 |顯示全部樓層
多謝各位留言喇 ~~ 寶寶咬完粟米葉之後 , 我罰佢2日無小食 ! 哼 !
nuage~ 你又發苗比我 ? 我0岩0岩至數緊有幾多盤可以響風季之前收工 ..... @︹@
alison ~ 之前有版友仔影到相 , 都係白色花仔咁架 ~~ ...
JicJicmom 發表於 2009-4-12 09:16

係呀﹗要唔要啫﹗
回復

nuage 發表於 2009-4-14 13:19:34 |顯示全部樓層
藍莓開左花, 不過又係錯過左最靚0既一刻 ~ ( 好過無喇 ~~)
公主送的0既青瓜有 BB , 咁過癮0既 ? 以前種0既 , 都係長形 , 呢一粒係圓0既 ~
尋晚又淋左矽藻素 , D薄荷好似比人淋左漆油咁 ~ XD
113260 ...
JicJicmom 發表於 2009-4-14 09:28

藍莓唔知要幾耐會結果食得呢?
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 13:24:26 |顯示全部樓層
積媽,
點解我棵苦瓜咁幼既?
佢只係長高又唔生大塊葉又唔長粗.
sandylam 發表於 2009-4-14 13:13

留意下老師講過0既 : 種籽呢樣嘢靚D劣D新D舊D嘅出芽時間快慢都相差好遠架!
#5831 樓
http://hkplants.com/home/link.php?url=http://hkplants.com
我種天台 + 盤種一盤一棵 + 一星期下一次肥 + 落左豆渣基肥泥 . 人人種法都唔同呀 ~
我朋友種0既苦瓜比我0既更粗身 , 我都唔知點解架 ~
回復

alilovebyj 發表於 2009-4-14 17:44:18 |顯示全部樓層
白花小小的沒看頭,但結到果就真係超開心!

小黃瓜原來我都有一棵。最初仲誤會佢係青瓜,而家正名啦!今天試咗授粉,唔知得唔得!

對於種子,真係好睇天時地利人和。我之前落洛神花,一落就出,但係就比風全吹死晒。早陣子再下籽,就等極都唔出!
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 21:03:19 |顯示全部樓層
白花小小的沒看頭,但結到果就真係超開心!

小黃瓜原來我都有一棵。最初仲誤會佢係青瓜,而家正名啦!今天試咗授粉,唔知得唔得!

對於種子,真係好睇天時地利人和。我之前落洛神花,一落就出,但係就比風全吹死晒 ...
alilovebyj 發表於 2009-4-14 17:44

alison , 我發定一d苗等你好嘛 ? ^^
我今早都為小雷公苦瓜授左粉呀 ~ :p
回復

JicJicmom 發表於 2009-4-14 21:04:19 |顯示全部樓層
係呀﹗要唔要啫﹗
nuage 發表於 2009-4-14 13:17

要 !!!!!!!!!!!
唉 ..........
回復