積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
323261 4062
mono 發表於 2011-3-12 15:57:56 |顯示全部樓層
積媽, 好耐唔見呢!
呢期有無發青瓜曲呀。唔知點解發咗三次都唔出。
有兩種係新買嘅添。
回復

farfeifar 發表於 2011-4-29 02:36:19 |顯示全部樓層
積媽快d回歸,唔好再掛住dry流fb,我都努力up post, keep it up keep it up!

說得對啊~  發表於 2011-4-29 12:42
回復

吉祥 發表於 2011-4-30 00:02:22 |顯示全部樓層
積媽..快D出山啦...好掛住你呀...
回復

farfeifar 發表於 2011-4-30 03:10:29 |顯示全部樓層
開舖aaaaaaaa~
回復

JicJicmom 發表於 2011-7-26 12:51:24 |顯示全部樓層

出左門有2星期, 拜託大夫澆水所托非人~~ 返來時死左十盤野.
而家全力吽泥又吽肥, 九月再努力~

應該好傷心至係架,不過唔知點解我笑咗出黎,wahahahaaa!  發表於 2011-7-28 10:18
都預咗啦!  發表於 2011-7-26 13:57
回復

JicJicmom 發表於 2011-7-26 12:34:06 |顯示全部樓層

各位, 花, mono , 吉祥,
好耐無見呀~~~ 因為舊年年底開始我學整蛋糕及其他課程+公私兩忙~~ 六月又去左外地參加表妹婚禮, 所以少左 ( 應該係"無"至0岩) 上來呀~~ 而家夏天怕打風+天台熱又休耕~~ :p 家下全力吽泥+肥~~ 9月打後又開耕了~~
但我仍有種菜, 有少少收成食下, 而家夏天仲係靠花老師0既鷹爪蕃薯葉充撐場面~~

你回來真好,等你好消息呀!!!!  發表於 2011-7-26 13:14
回復

JicJicmom 發表於 2011-7-26 12:45:15 |顯示全部樓層

我仍記得老師教誨, 唔好浪費網絡資源 , 水吹少d , 野就做多d~~
但咁耐無見, 都要送大家一朵花~~

嘩...影得好靚呀~~~~  發表於 2011-7-26 12:59
回復

花園仔 發表於 2011-7-26 13:24:36 |顯示全部樓層

積積媽及大家好!

積積媽, 你棵<布袋蓮>近棑有冇開花呢?

我嗰缸日日有花開呀!

剛剛拍架!

回復

JicJicmom 發表於 2011-7-26 13:44:28 |顯示全部樓層
花園仔 發表於 2011-7-26 13:24
積積媽及大家好!

積積媽, 你棵近棑有冇開花呢?

花老師好~~~ 好耐無"見"呀
布袋蓮有開花呀~~~ 我家大夫響我出左國0既時候上傳去面書報告, 話呢盤野成日都開花 ~~ 係咩黎喎 ~~
等我過左呢個星期, 交埋份畢業功課, 就開始準備一下秋播 . 要交番D功課比老師至得呢~~

好吖! 等住睇你嘅收穫囉!  發表於 2011-7-26 13:48
回復

mono 發表於 2011-7-26 13:51:54 |顯示全部樓層
積積媽 miss you!

MONO ~~~ 好耐無見呀~~~ 大家都要努力下~~ :)  發表於 2011-7-26 13:53
回復

JicJicmom 發表於 2011-10-7 11:02:54 |顯示全部樓層
終於到左秋涼日子喇~~~~ 積媽又再全身投入務農工作中.
過去一年係好忙, 到上個月底, 終於學完+讀完幾個蛋糕裝飾課程, 仲拎埋証書, 圓左一直以來0既心願. 響讀0既過程入面, 有苦有甜, 但亦比我睇到好多人性0既陰暗面. 好在我不嬲都中意隨心而行, 所以並無期望亦無失望 . 學左0既野, 永遠都係響番自己心入面, 腦入面, 並無損失. 睇黎名氣0既野, 並唔係積媽杯茶.
響上星期六日, 同埋剛過去0既重陽節, 重拾泥鏟幹活, 攪到腰酸背痛, 但回頭望望個小天地, 猛然發覺原來自己最喜歡0既仍係務農, 心甘情願咁去對住泥巴花盤 , 連花生麩水都覺得好有親切感 ( 該煨囉...... ) 本來SET好左一星期做好0既野, 呢2-3日假期就做好左. 本來好耐無用過0既肥料存貨全部用哂, 又要再去搵下老實人至得~~~

好嘢~好嘢~積媽返嚟嚕~yeah~  發表於 2011-10-7 12:25
回復

JicJicmom 發表於 2011-10-7 11:20:28 |顯示全部樓層
積媽0既小天地要重新出發喇~~~
小寶牌洛神花搬左大屋了~~~ 盤入面有魚肥喇,骨粉喇, 蛋殼碎喇 , 少少紅牛喇........
削到爆的香草, 轉哂盤換哂泥, 好彩佢地生命力強~~~ 要比番D好日子佢地過喇~~~
轉左盤0既地捫金菠蘿~
阿娘搬屋時拎番來0既南薑同黃薑....轉唔轉盤好呢......
吽左半年0既泥, 同成年0既花生麩水.......
韭菜花~~~

紅牛都用埋, 勁 ^ ^  發表於 2011-10-21 13:04
嘿嘿....吽左成年0既花生麩水~是會令匪徒雙眼放光的~~~  發表於 2011-10-7 12:30
積媽,爬完你個文,等你返等咗好耐啦~想問下你豆渣點用嚟做肥料呀~~~  發表於 2011-10-7 11:28
回復

JicJicmom 發表於 2011-10-20 16:49:55 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2011-10-7 11:02
終於到左秋涼日子喇~~~~ 積媽又再全身投入務農工作中.
過去一年係好忙, 到上個月底, 終於學完+讀完幾個蛋 ...

公主,
下次見面/美女農友版聚, 我可以整靚靚cupcake / 蛋糕比你地食喇~~~
回復

JicJicmom 發表於 2011-10-20 16:14:37 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2011-10-7 11:20
積媽0既小天地要重新出發喇~~~
小寶牌洛神花搬左大屋了~~~ 盤入面有魚肥喇,骨粉喇, 蛋殼碎喇 , 少少紅牛喇 ...

hempseed,

我同豆漿店拎豆渣, 響菜盤順序放: 疏水石>腐植土 > 按植物需要而自行配方肥料+泥 > 豆渣> 吽左半年0既泥 , 響上面用網板蓋住以防虫虫入去生蛋定居, 放得2-3星期左右就將植物移民落去.

唔該積媽~~  發表於 2011-10-20 20:30
回復

JicJicmom 發表於 2011-10-20 16:20:11 |顯示全部樓層

經過半個月努力, 開始似番個樣了.
洛神花開始結苞開花了有少少白粉, 但問題唔大, 拎佢出去晒下大太陽~~~
響超市見到有木質化左0既迷迭香, 即管買來試下出唔出到根.
布袋蓮無之前開得咁多花, 但都仲有野睇下架~~~

2020 , isababy8888 : 要變成小天地要有代價的  :
1. 唔可以去旅行 ( 可以去, 但返黎肯定要收屍....)
2. 每日花響呢度0既時間至少有2-3小時 ( 我日頭仲要返工的)
3. 成日比虫 / 鹽蛇嚇 ( 我唔係怕, 只係突然見到佢地橫行 / 近距離出現, 真係個心都離一離...)
4. 對手長期綑哂邊
但對住一個有收成0既天地, 真係乜都會唔記得哂~~

好壯觀,我嘩左出嚟~~~~  發表於 2011-10-21 11:54
積媽妳個天地超級正吖~  發表於 2011-10-20 17:15

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2011-10-20 16:29:09 |顯示全部樓層
近期下左0既種子, 有:
七彩蘿蔔
皇帝菜
大葉唐萵
芫茜
花生
等處理好所有菜盤, 會種埋櫻桃蘿蔔 , 芥蘭頭及紅菜頭.
回復

JicJicmom 發表於 2011-10-21 10:53:11 |顯示全部樓層

天台執好哂, 而家係發苗0既時候~~~~
早幾日下左0既菜種發左芽了~~~
皇帝菜
什色沙律生菜
是日洛神花

品種貨源都一樣, 係勤力/ 懶的分別~~~ XDDDDDDDD
小寶牌倒手香
積媽牌倒手香

仲有花老師0既好味滑滑鷹爪蕃薯苗~~~ 正好留待好友來打邊邊時分享~~

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-10-21 11:30:24 |顯示全部樓層
JicJicmom 發表於 2011-10-20 16:49
公主,
下次見面/美女農友版聚, 我可以整靚靚cupcake / 蛋糕比你地食喇~~~   ...

好嘢呀~等你啊~~~

你等我D迷迭香定係等餅先???? XDDDDDD  發表於 2011-10-21 12:02
回復

BanbieChan 發表於 2011-10-21 12:14:40 |顯示全部樓層
JicJicmom  你等我D迷迭香定係等餅先???? XDDDDDD  發表於 7 分鐘前

2樣都想要~

咁....迷迭香檸檬蛋糕? :P  發表於 2011-10-21 12:25
回復

BanbieChan 發表於 2011-10-21 12:29:29 |顯示全部樓層
JicJicmom 咁....迷迭香檸檬蛋糕?   發表於 2 分鐘前

唔是這樣呀~分開一齊要得喇~~~~

唔准貪心!  發表於 2011-10-21 20:42
XDDDDDDDD OKOK !!! 蛋糕另上~~~ XDDDD  發表於 2011-10-21 13:28
回復