積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324415 4062
Aileena 發表於 2010-9-19 11:17:46 |顯示全部樓層
積媽, 你D種子喺邊個網訂?
回復

吉祥 發表於 2010-9-19 12:42:11 |顯示全部樓層
回復 3578# JicJicmom
獎品係透心涼日式蕃茄沙律一客~
===================
多謝積媽~~正呀...酷熱天氣下..食呢個甜品簡直無得頂啊~~add14icon
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-19 14:06:53 |顯示全部樓層
回復 3582# 吉祥

吉祥, 呢個好易做~~
1. 蕃茄川燙去皮
2. 梅酒+萍果醋 1:1 , 放左蕃茄落去浸過夜第二日就食得~
3. 個面D係麻醬來,我係用日清一隻芝麻沙律醬做~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-19 14:09:26 |顯示全部樓層
回復 3581# Aileena

我響thompson & morgan 度訂
http://www.tandmworldwide.com

有人覺佢貴,有人認為ok , 各取所需喇~
我一路都係響佢度買開,見佢響8月底前會有免郵免包裝promotion ,所以咪幫襯下囉 ~
回復

吉祥 發表於 2010-9-19 18:56:15 |顯示全部樓層
回復 3583# JicJicmom
呢個好易做~~
==============
睇落又好似幾易咁喎..過幾日放四日假..試下整黎食先...
回復

Cat@.@ 發表於 2010-9-19 19:40:54 |顯示全部樓層
回復  吉祥

吉祥估中左~~ ^^
JicJicmom 發表於 2010-9-19 02:17

積媽個蕃茄好靚呀,好開胃!!!!睇到都流口水!!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-20 00:23:49 |顯示全部樓層
回復 3586# Cat@.@
catcat ,
隨便食唔好客氣 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-20 00:26:13 |顯示全部樓層
回復 3579# cklife

CK ~~
我去食0個間都有落 "C苦" .... 食完喉涸到死呀 ....
後來我同大夫又落左去十蚊店血拚 ~~~ ^^ 又拚到隻三層長形網用黎晒野用~~
回復

農夫 發表於 2010-9-20 00:56:53 |顯示全部樓層
回復  吉祥

吉祥估中左~~ ^^
JicJicmom 發表於 2010-9-19 02:17

個醬淋得好靚呀
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-20 09:46:01 |顯示全部樓層
大雷公得一棵形單影隻 , 下多2粒種子陪佢.....

呢幾日咁熱, 話無幾多日, 小雷公就出來了~

本來尋晚想掘蕃薯 , 點知小青蛙響度跳來跳去 ...... 希望今晚可以掘佢出來.......
鷹爪蕃薯葉的薯頭~

紫紅蕃薯葉的薯頭
回復

Chubby仔仔 發表於 2010-9-20 11:31:44 |顯示全部樓層
大雷公得一棵形單影隻 , 下多2粒種子陪佢.....

呢幾日咁熱, 話無幾多日, 小雷公就出來了~

本來尋晚想 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-20 09:46

請問高人如果食蕃薯葉係咪就冇蕃薯食呀? 我種咗啲蕃薯都有成兩個幾月喇! 心思思想掘佢出來睇吓, 但每兩個星期都有摘啲葉嚟食, 唔知食咪就冇蕃薯食呢?
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-20 11:43:45 |顯示全部樓層
回復 3591# Chubby仔仔
chubby,
首先講明一樣野先...... : 我唔係高人, 生得唔高品行亦唔高~ add7icon 大家都叫我JIC 媽 / JJM , 唔該哂~~
你去睇下花園仔0既帖喇~
http://www.hkplants.com/thread-11235-653-1.html
回復

Aileena 發表於 2010-9-20 12:35:04 |顯示全部樓層
回復 3584# JicJicmom

咁d 郵費點計呢???
回復

mono 發表於 2010-9-20 14:17:54 |顯示全部樓層
回復  吉祥
吉祥, 呢個好易做~~
1. 蕃茄川燙去皮
2. 梅酒+萍果醋 1:1 , 放左蕃茄落去浸過夜第二日就食得 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-19 14:06

積媽,我星期六都整咗。不過我個個係:
1. 細蕃茄底介十字,燙約五秒,放入凍水,去皮。
2. 用話梅(要遍鹹嘅)煲十五鐘(水份量要浸過蕃茄)。放涼。
3. 蕃茄加入話梅水中。過夜第二日食。
細蕃茄 / 話梅比例 2 : 1。
啲話梅水仲可以用嚟開梳打水飲。好清甜㗎!
回復

mono 發表於 2010-9-20 14:22:18 |顯示全部樓層
回復  Aileena
我響thompson & morgan 度訂
有人覺佢貴,有人認為ok , 各取所需喇~
我一路都係響佢度買 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-19 14:09

積媽舊貨未清,新貨又來。
回復

llaus 發表於 2010-9-20 14:25:40 |顯示全部樓層
積媽舊貨未清,新貨又來。
mono 發表於 2010-9-20 14:22

係唔係: 後浪推前浪呢?
回復

mono 發表於 2010-9-20 14:25:50 |顯示全部樓層
回復 3570# JicJicmom
買左D架生, 希望今晚可以開工.....
請大家自行組織 / 想像 / 幻想 ......
====================
嘩!積媽真係即刻做野喎。
幾時會接訂單?
回復

muitau 發表於 2010-9-20 14:48:51 |顯示全部樓層
積媽好,各位好,
好快手遮,果條一定係接番啲澆多既花水既,好期待見真身呀!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-21 00:45:33 |顯示全部樓層
各位,提早祝各位中秋節快樂呀~~
今晚試左d月餅餡~~ 唔好客氣~~ ^^
有圓 ....
R1024994 (Large).JPG
R1024995 (Large).JPG
又有方.......
R1024997 (Large).JPG
R1024999 (Large).JPG

評分

查看全部評分

回復

mono 發表於 2010-9-21 01:00:39 |顯示全部樓層
~ 唔客氣~
第一個!
回復