積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324390 4062
小草草 發表於 2010-9-11 14:08:02 |顯示全部樓層
有種子的吗??不過,你怎卑我啊?寄過來好貴架.
回復

cklife 發表於 2010-9-11 14:31:07 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK ,
我家大夫都係咁 : 但又會將我同佢講既野拎出黎扮專家大D同事 ***另加 老爺 + 叔仔 ** ...
JicJicmom 發表於 2010-9-11 11:48

係架...有時知..但又唔想做,或者受唔住誘惑囉...我自己有時都會...忍唔到口咩...
回復

llaus 發表於 2010-9-11 16:20:47 |顯示全部樓層
記得留d俾隻蛙呀!
會想辦法屈蛇啦
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-11 23:54:37 |顯示全部樓層

今日積媽入左西貢娘家, 摘左好多龍利葉煲湯......
材料有: 龍利葉,瘦肉,南北杏,陳皮,無花果,

有d葉都好大塊下架....

各位唔好客氣~

成煲呀有, 隨便喇 ~~

"希望在明天"

評分

查看全部評分

回復

花園仔 發表於 2010-9-12 00:13:49 |顯示全部樓層
睇吓啲材料就知個湯好飲有益啦!
記得留翻碗俾蛙蛙啵!
回復

llaus 發表於 2010-9-12 10:57:50 |顯示全部樓層
真是多謝老師代為留位啦
隻蛙唔飲到變肥蛙就奇囉
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-12 12:32:32 |顯示全部樓層
今日積媽入左西貢娘家, 摘左好多龍利葉煲湯......

JicJicmom 發表於 2010-9-11 23:54

好味~多謝積媽~
回復

cklife 發表於 2010-9-12 14:26:05 |顯示全部樓層
好靚既龍脷葉呀...
回復

alilovebyj 發表於 2010-9-12 15:53:44 |顯示全部樓層

嘩,佢得生得好隨便喎!不過…好嫩綠啊!
回復

klai 發表於 2010-9-12 17:00:37 |顯示全部樓層
不過龍脷葉係好霸道,只要留低少許的根係泥冇清除乾淨,佢都會長出新芽!
回復

fianfumy 發表於 2010-9-12 17:31:14 |顯示全部樓層
嘩.... 積媽, 有龍脷葉靚湯飲, 留番碗比我呀 , 現在我都是一星期煲一至兩次湯咋, 又係一煲2-3日飲囉 ..

農夫好勁呀 , 種准山呀  ...

我都好喜愛用鮮准山煲湯, 不過煲出來的味道與乾准山是不同 , 以前唔識用鮮准山煲湯, 後來公司中醫診所的中醫教我用鮮准山,  她說乾的准山制過, 好多防腐劑和用硫磺整到d准山咁白, 所以如果用乾的白色准山, 最好浸水浸耐D (最好一晚) 和 要換水喎...
回復

農夫 發表於 2010-9-12 17:34:33 |顯示全部樓層
回復 3471# fianfumy

第一次種,唔知到時有無收成呢,依家D葉生得好快好多,唔知食唔食得?
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-12 21:04:54 |顯示全部樓層
各位隨便飲唔好客氣~~~ ^^
我終於而家可以坐低休息下~~ 由今早9點一路到而家都未停過 , 晏晝入左衫兄+陳乜記+探埋大小寶~ 之後比阿大夫兜路兜到我血醣低+肝火盛, 好彩見到間快活可以比我食番隻油雞脾+奶茶~  唉, 第二次都係我開車無咁谷氣 ~
買左3隻大菜盤~ 希望可以快d停雨, 開工種野喇.....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-12 23:53:37 |顯示全部樓層
尋晚處理左D小苗 ~ 加泥, 轉盤等等.
綠茄子, 轉盤後精神好多了~~

花皮蕃茄 , 希望而家轉個位置, 小苗會健壯一D.

雷公仔, 等好天就要馬上轉盤了.....

今日到衫兄買左少少種子

仲有阿陳乜記0既大菜盤 ~ ^.^

小寶的楊桃花 ~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-12 23:55:17 |顯示全部樓層
回復 3469# alilovebyj
ALISON ,
佢地係我老豆以前種落, 成廿年都有架喇 ~ ^.^
回復

alilovebyj 發表於 2010-9-13 00:00:29 |顯示全部樓層
回復 3474# JicJicmom

楊桃好正啊!

昨天去花墟,看到有得賣,有一分係50元,另一間有兩盆,不過就唔知幾多錢啊!(這兩盆睇個泥應係從地上掘出黎無耐,買咗都可能徙藥費)

見佢細細地,本想買,但怕買了不好吃的,那就徙氣啦…
回復

吉祥 發表於 2010-9-13 00:01:45 |顯示全部樓層
回復 3464# JicJicmom

==========================
多謝積媽靚湯...咁遲都有得飲..
回復

吉祥 發表於 2010-9-13 00:04:12 |顯示全部樓層
回復 3474# JicJicmom
小寶的楊桃花 ~
=========
楊桃花好靚呀..係咪遲D會有楊桃架...
回復

農夫 發表於 2010-9-13 00:19:13 |顯示全部樓層
回復 3461# 小草草

到時夾下睇下點寄
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-13 00:23:11 |顯示全部樓層
今日同老爺飲茶 , 席間老爺話 :
老 : 種菜唔好種白菜/菜心呢D , 平到死,種黎做乜 ....
我 : 自己種放心D嘛, 不過我都會種多D貴價沙律菜.
老 : 沙律菜好耐至有得食 , 種黎無用.....
我 : 我仲會種D瓜 ....
老 : 瓜種唔生架....
( 大夫忍唔住出聲了)
夫: 唔係呀.... 上次你都食左幾條瓜喇, 點會生唔成....
老: 最好種蘭花 ~
我 : 我天台會晒死D花 ....
老 : 唔好種蝴蝶蘭, SIDE 氣 ..... 加多利就想想佢喇 ..... 最好就種D野生蘭 ....
我 : ................ ( 你想我去做非法野呀???? ...)
夫 : 我地今日晏D會去買菜盤種菜喇, 無位種蘭花~~
回復