積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324402 4062
cklife 發表於 2010-9-15 08:47:33 |顯示全部樓層
回復  cklife

ck ~~~ 你咁唔得架喎 ......
攪到我樣樣都想整, 家下個廚房入面又碌柚又豆咁, 但樣樣都未 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-15 00:00

咁你個雪櫃夠唔夠大呀?

我係靈芝湯果邊講左....可以買定幾舊豬肉放係冰箱,又執幾包靈芝湯方埋係雪櫃,咁咪方便囉......不過咁攪法雪櫃要夠大。我個雪櫃唔夠大,成日想買多個。

唉....上次見到雲南果邊天災,聽話田七依幾年會貴,就拿拿林去藥房幫奶奶打定幾樽粉,放到一雪櫃都係,撞鬼佢家下又唔多飲。(我奶奶有高血壓,打幾樽粉比佢通血管降血脂咩,仲全部貴野黎添呀)

我雪櫃仲放左好多靚油,全部係美容用,所以我一直無生果格用,兩個生果格一個放中藥..一個放花水、植物油。

D豆仲等得...你有時間攪惦左D柚皮先啦....真係要抽時間出裕華睇下今年有無有機沙田柚賣先得,好掛住佢陣香味。
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-15 09:31:52 |顯示全部樓層
回復 3521# cklife

早晨呀 CK ~~~
雪櫃呢, 無論你買幾大隻, 都會覺得唔夠用/位架.... add7icon
我響天台仲有隻舊雪櫃仔, 我用左10年架喇~ 用黎放種子/藥材呀咁. 煲湯我一定要用鮮肉/骨 , 真係要煲湯時我會打電話去相熟肉檔叫佢留比我, 放左工之後去拎.  以前就會叫我阿娘幫我買左我去阿娘度拎. 不過佢而家幫我細佬揍BB , 我唔想煩佢喇~
至於湯包湯料, 我屋企常備, 都係乾貨來, 用透明盒仔放好哂, 一開雪櫃/廚櫃就知有乜無乜 ~~ 我呢個星期六會去藥材舖執定靈芝湯包睇門口架喇~ 多謝哂你分享呀CK ~ add6icon
回復

cklife 發表於 2010-9-15 09:46:33 |顯示全部樓層
順便執D沙參 雪耳 玉竹 南北杏 密棗丫....防秋燥好好架....

以前食健味豬要一次買好多咩...鬼咁遠....依家無得食....都係次次買新鮮既....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-15 09:47:42 |顯示全部樓層
尋晚開左工搭小瓜棚, D料都係2年前響十蚊店買0既, 真係抵用~

另一邊廂0既菜架+菜盤, 菜盤仲要加工鑽去水孔位, 本來0既大孔就想好似CK0既想法咁, 加條小膠喉+鋼塑土+玻璃膠, 將水引去另一地方 (e.g. 桶/花盤等...) 唔好浪費食水.

生菜苗苗, 得閒要同佢轉下方向, 佢拗腰拗得幾緊要下.....

小寶送我的太陽花~~

台長的啟示.....

回復

JicJicmom 發表於 2010-9-15 09:55:53 |顯示全部樓層
回復 3523# cklife
CK ,
我D沙參玉竹就用哂, 要入D貨喇..... 另外我仲會放D 云苓, 白朮呢D響屋企睇門口~~ 我同大夫都中意飲湯, 呢D野真係唔少得呢~
我D飲食習慣源自我阿娘, 硬係覺得唔跟佢咁煮/整野食就唔似樣...... 所以好多朋友都話我煮D野好"老人家" XDDDDDDD
健味豬我未食過, 聽過人地講過. 以前唔使煮飯嘛 ..... 到而家要自己煮, 就無得食..... 飲恨~
回復

mono 發表於 2010-9-15 09:56:15 |顯示全部樓層
積媽早!
台長,想問會落大雨定雨毛呢?我放咗啲苗出去呀!
積媽想問妳用嚟吽呢個啲白色膠筒係咪洗衣粉個啲大膠筒呢?
回復

cklife 發表於 2010-9-15 10:03:28 |顯示全部樓層
回復  cklife
CK ,
我D沙參玉竹就用哂, 要入D貨喇..... 另外我仲會放D 云苓, 白朮呢D響屋企睇門口~~ 我同 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-15 09:55

果陣健味豬賣自己養果種好似叫香豬......養法好特別.....除左飼料既選擇...佢會有個場地比佢地踢足球做運動喎....

不過我買佢原因係老公食過佢D豬肺,話好正....味道同細路仔時食既一樣。用佢D豬脷黎炆南乳,我都食到肉香味,所以佢唔賣之後,我好少食豬肉。因我本身係唔中意食豬肉既。
回復

llaus 發表於 2010-9-15 10:06:05 |顯示全部樓層
果陣健味豬賣自己養果種好似叫香豬......養法好特別.....除左飼料既選擇...佢會有個場地比佢地踢足球做運 ...
cklife 發表於 2010-9-15 10:03

如果能做到穔積媽和cklife鄰居就發囉 (發福 )
回復

muitau 發表於 2010-9-15 10:28:07 |顯示全部樓層
如果能做到穔積媽和cklife鄰居就發囉 (發福  )
llaus 發表於 2010-9-15 10:06

早呀積媽早呀各位!!
入秋大家又講種植又講食療,就算唔係鄰居,睇睇都學到野呀!
回復

cklife 發表於 2010-9-15 10:30:56 |顯示全部樓層
如果能做到穔積媽和cklife鄰居就發囉 (發福  )
llaus 發表於 2010-9-15 10:06

你令我想起昨日去推拿....個推拿師既說話...

我︰我發緊麵包酵母....開始多喇......

推拿師︰好野...有麵包食...

我︰睇下養成點先啦,未必發得出。又唔知酸唔酸...

推拿師︰好野...有麵包食....

我︰........(只有傻笑)
回復

llaus 發表於 2010-9-15 10:37:54 |顯示全部樓層
你令我想起昨日去推拿....個推拿師既說話...

我︰我發緊麵包酵母....開始多喇......

推拿師︰好野. ...
cklife 發表於 2010-9-15 10:30

c 啦!!唔識笑添

最近有朋友借左本老夫子,
但睇極都唔識笑唷
回復

llaus 發表於 2010-9-15 10:40:34 |顯示全部樓層
早呀積媽早呀各位!!
入秋大家又講種植又講食療,就算唔係鄰居,睇睇都學到野呀! ...
muitau 發表於 2010-9-15 10:28

唔同呀!
做鄰居或多或少都可以試下味嘛
讚多幾句,可能長食長有唷
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-15 10:45:35 |顯示全部樓層
回復 3530# cklife

CK , 阿推拿C .... 只著重結果, 唔斟酌過程~
典型香港人呀~ XDDDDDDDDDD
回復

cklife 發表於 2010-9-15 11:52:08 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK , 阿推拿C .... 只著重結果, 唔斟酌過程~
典型香港人呀~ XDDDDDDDDDD ...
JicJicmom 發表於 2010-9-15 10:45

個推拿師己經做左我既朋友架喇....每星期見佢一次,會煲D湯呀....藥茶呀...整D野食呀...咁比佢架....
佢人好好係正能量既人.....同佢乜都傾架.......所以好講得笑...
----
係呢...有野請教.....

你一般炖溶d阿膠要幾耐架....我第一次炖...己經浸左一晚...燉左好耐...佢好痴底....要了完佢又再燉過....又怕佢太傑...又加左水....覺得自己係度亂黎...
回復

農夫 發表於 2010-9-15 12:04:35 |顯示全部樓層

JJM,我想整呢種呀,佢就係集中去水,好乾淨架

佢個BLOG有好多介紹,如果佢係起HK,一定幫佢訂做.
LINK:http://tw.myblog.yahoo.com/taiwa ... 4&l=f&fid=6

評分

查看全部評分

回復

cklife 發表於 2010-9-15 12:17:30 |顯示全部樓層

LINK: ...
農夫 發表於 2010-9-15 12:04

我有睇過呀...好鬼正架....我同你一樣諗法....如果佢係香港就好...佢仲有好多個款架...我中意另外一種兩層既....
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-15 12:19:53 |顯示全部樓層

農夫妹妹

呢個真係好介紹啵~
回復

農夫 發表於 2010-9-15 12:20:59 |顯示全部樓層
我就中意佢圍牆頂果種,好岩露台用.
回復

llaus 發表於 2010-9-15 12:23:49 |顯示全部樓層

LINK: ...

快d飛鴿傳書俾花老c,睇下佢無好提議可提供大家參考都好啵
回復

農夫 發表於 2010-9-15 12:31:20 |顯示全部樓層
農夫妹妹

呢個真係好介紹啵~
BanbieChan 發表於 2010-9-15 12:19

係好,不過有得睇,無得用呢~
回復