積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324400 4062
JicJicmom 發表於 2010-9-14 09:55:42 |顯示全部樓層

貼埋D相就要開TURBO做公司野喇~ 交左尋晚D功課先.
小苗轉左大盤~~ 用左 :
自家堆肥 (堆左3個月) ,
混合基肥 ( 熟肉骨粉+蠔殼粉+紅牛鉀+雞屎+羊屎) ,
肥泥都係吽左3個月左右 ( 泥+豐收一號+甲殼素+碎雞蛋殼+草木灰)
4尺盤放2株 , 分別係青瓜+雷公仔

呢個係蜜糖豆~ 今晚番去要將佢地一盤種一棵.

亭亭玉立雷公仔~

又清左一堆廢盤

點解呢.... 布袋蓮未開呢? 係唔係天氣轉+開始過花期?

藍天+遮光網下的紅雞蛋~

呢2隻4尺盤, 我想用埋呢一季就唔用得了....而家係2隻疊埋一齊來用, 因為日子耐左, 膠質老化變脆, 再抬起佢倒番D泥出來都有難度.
睇到呢隻盤, 就愈覺得陳乜記0既菜盤質料好. 大家都同樣係120蚊 (呢隻長盤我係買貴左的...) , 買0既日子就差唔多, 但陳乜記0個隻仲一樣係咁靚仔又扎實.
早前下種0既芥蘭頭,我想唔用得了, 又瘦又了, 大左都唔慌易揍. 今晚返去再下種.
另外2棵青瓜, 我都不抱希望, 又長又了 , 今晚都會再下種, 睇情形再決定.

評分

查看全部評分

回復

吉祥 發表於 2010-9-14 10:12:42 |顯示全部樓層
回復 3501# JicJicmom
藍天+遮光網下的紅雞蛋~
==============
積媽及各位早~~
雷公仔好精神喎...
好鐘意紅雞蛋既紅...紅得黎好嬌艷欲滴...add6icon
回復

惡姨 發表於 2010-9-14 10:17:19 |顯示全部樓層
X正記, 可以喺荃灣搭巴士, 68A, 263M, (呢兩條線係由青衣機鐵站開出, 會經荃灣), 不過263M會兜完元朗先到, 另一巴士由佐敦到洪水橋, 不過3架巴士班次唔太密, 所以我通常搭西鐵去到兆康站再轉輕鐵嘅610, 614,615, 751元朗方向, 搭一個站已經係藍地喇, 落左車會見到個有露天停車場, 要橫輕鐵路軌過對面, 向大馬路方向行, 佢就喺農x村菜隔離
回復

小寶 發表於 2010-9-14 14:44:33 |顯示全部樓層
可以試下
cklife 發表於 2010-9-10 11:29 AM

我真係煲左杏仁茶呀! 好味~
但有一半俾人番煲果時滾哂出來
飲到尾才記得要報告一下

評分

查看全部評分

回復

fianfumy 發表於 2010-9-14 14:53:37 |顯示全部樓層
飲到尾才記得要報告一下 ...
小寶 發表於 2010-9-14 14:44

你用原粒有衣那杏仁 OR 只是普通南杏煲呢?

我仲未整呀 , 我成年都未整過啦 , 阿囡囡唔鐘意這陣杏仁味呀...
回復

cklife 發表於 2010-9-14 15:33:42 |顯示全部樓層
X正記, 可以喺荃灣搭巴士, 68A, 263M, (呢兩條線係由青衣機鐵站開出, 會經荃灣), 不過263M會兜完元朗先到,  ...
惡姨 發表於 2010-9-14 10:17

唔該晒呀...有時間去重遊舊地先...
回復

cklife 發表於 2010-9-14 15:36:43 |顯示全部樓層

哈..我懶....買左杏仁仲未煲....今日煲左靈芝湯...
回復

小寶 發表於 2010-9-14 15:46:50 |顯示全部樓層
你用原粒有衣那杏仁 OR 只是普通南杏煲呢?

我仲未整呀 , 我成年都未整過啦 , 阿囡囡唔鐘意這陣杏仁味呀. ...
fianfumy 發表於 2010-9-14 02:53 PM

南杏+少少北杏 + 米
無咩"那"口嘅味道~OK架~
回復

小寶 發表於 2010-9-14 15:47:50 |顯示全部樓層
哈..我懶....買左杏仁仲未煲....今日煲左靈芝湯...
cklife 發表於 2010-9-14 03:36 PM

係呀,教我煲靈芝湯好嗎? 屋企好多唔識點整呀!
回復

Nancy 發表於 2010-9-14 15:54:28 |顯示全部樓層
CK 同 公主煑野食真係望塵莫及...,我一入厨房就比趕出去既..
回復

llaus 發表於 2010-9-14 15:57:38 |顯示全部樓層
CK 同 公主煑野食真係望塵莫及...,我一入厨房就比趕出去既..
Nancy 發表於 2010-9-14 15:54

地獄廚神
回復

Nancy 發表於 2010-9-14 16:00:56 |顯示全部樓層
地獄廚神
llaus 發表於 2010-9-14 15:57

總有一定會搞到厨房烏煙瘴氣...所以我最怕阿女學校搞咩大食會,我個頭一定大晒...
回復

cklife 發表於 2010-9-14 17:27:40 |顯示全部樓層
係呀,教我煲靈芝湯好嗎? 屋企好多唔識點整呀!
小寶 發表於 2010-9-14 15:47

咁我一陣放係飲食版果邊啦...
回復

cklife 發表於 2010-9-14 17:28:51 |顯示全部樓層
地獄廚神
llaus 發表於 2010-9-14 15:57

係我老公心目中,我整野食...好多唔過得骨架....因為佢整野食叻過我....(不過佢煮野食之後個廚房好恐怖,所以我唔多中意佢去煮)
回復

小寶 發表於 2010-9-14 19:12:36 |顯示全部樓層
咁我一陣放係飲食版果邊啦...
cklife 發表於 2010-9-14 05:27 PM

唔該哂
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-14 19:19:36 |顯示全部樓層

我又飲
回復

hellokitty_971 發表於 2010-9-14 19:20:30 |顯示全部樓層
貼埋D相就要開TURBO做公司野喇~ 交左尋晚D功課先.
小苗轉左大盤~~ 用左 :
自家堆肥 (堆左3個月) ,
混合 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-14 09:55

白色膠桶d係咩來?
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-15 00:00:17 |顯示全部樓層
回復 3513# cklife

ck ~~~ 你咁唔得架喎 ......
攪到我樣樣都想整, 家下個廚房入面又碌柚又豆咁, 但樣樣都未有時間整......
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-15 00:01:32 |顯示全部樓層
回復 3517# hellokitty_971

hellokitty , 膠桶入面係泥來~~~ 我學老師咁用膠桶吽泥呀 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-15 00:11:17 |顯示全部樓層
今晚又響天台開工~~ 今次搭左個棚比瓜瓜們~~應該幾實淨下0既~~ XDDDD 我搖左佢好耐都無點郁過.... add7icon
另外將尋晚清出來的廢盤0既泥放番入桶, 加番料再吽黎春播用.
明早拍照~~
回復