積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324391 4062
JicJicmom 發表於 2010-9-10 21:46:36 |顯示全部樓層
回復 3417# cklife

CK , 你老公唔飲呢類湯, 咁佢飲邊類呀 ?
紅湯白湯乎??
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-10 21:48:44 |顯示全部樓層
回復 3419# 花園仔
老師好 ~~~~~
我一星期係得2日有時間煲湯架咋~~~ 煲煲埋埋一大煲飲足兩三日 ...
聽日準備煲龍利葉呢 ~~~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-10 21:53:14 |顯示全部樓層
嘩 .....好彩走得快好世界~~ 出面天崩地裂咁呀 ......
放工後將2盤生菜苗拎左出去呼吸新鮮空氣 , 一見咁0既時勢一喇喇林響十蚊店拎左4隻盤就走人.....返到來好彩都未係大雨~
一返到來, 騎呢貓們又係訓響窗前睇閃電, 真係頂佢地唔順.....
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-10 22:57:49 |顯示全部樓層
回復  mono
mono , 成煲呀 ,有排飲~
斟多碗出來 .....
JicJicmom 發表於 2010-9-10 16:37

仲有成煲咁多~咁呢碗我飲先~
回復

cklife 發表於 2010-9-11 07:53:26 |顯示全部樓層
回復  cklife

CK , 你老公唔飲呢類湯, 咁佢飲邊類呀 ?
紅湯白湯乎??
JicJicmom 發表於 2010-9-10 21:46

佢唔飲咁甜既湯...有生果係裡面既湯...(但木瓜、蕃茄佢唔當係生果...因為佢唔會當生果食)..有粟米係裡面既湯....

以上既....只係針對我...佢亞媽煲毒藥佢都會飲,係街比錢既...都比左錢囉....唔飲浪費..所以會飲。
回復

cklife 發表於 2010-9-11 07:56:31 |顯示全部樓層
咁巴閉!

如果係我咁啱行過積媽樓下, 知道有咁好嘢都想嗱嗱臨貢上去飲翻碗啦! ...
花園仔 發表於 2010-9-10 18:46

有D人同佢講係對牛彈琴.....我話我老公食垃圾...佢會同我講....有益可唔可以好味D....佢話味精係最好味既....
叫佢唔好食麵包店D假麵包....佢想食乜我整比佢食....佢話男人係咁架.....日本妹好多都整架喇...男人就係明知佢假架...係中意比佢呃架....

吹佢唔脹.....我好野留番比識欣賞既人....
回復

花園仔 發表於 2010-9-11 09:10:33 |顯示全部樓層
回復 3426# cklife
我好野留番比識欣賞既人....
=================

沙頭角棑隊到尖沙咀啦! 起碼....<飲靚湯>都唔知係幾多男人嘅夢想呢!
回復

cklife 發表於 2010-9-11 09:19:28 |顯示全部樓層
回復  cklife

沙頭角棑隊到尖沙咀啦! 起碼....都唔知係幾 ...
花園仔 發表於 2010-9-11 09:10

咁又係....咩唔識都可以出去買,煲湯點都要學番幾款...
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-11 10:15:10 |顯示全部樓層
回復 3425# cklife
CK早晨呀~
一樣米養百樣人, 人人0既睇法概念心態都唔同 , 激心就實會架喇, 唯有"身教"囉, 希望佢明白囉......
我家大夫都係咁,衰D講句, 以前真係食垃圾落肚, 一年睇1X次醫生, 呢樣完左就黎第二樣. 發燒感冒唔睇3次醫生好唔番. 結左婚之後, 有左個比較, 身體亦正常番好多. 好多人只接受呢D實實在在0既改變 (佢無得揀/控制) , 但就死都唔接受人地去改變佢0既生活/飲食習慣 ( 佢可以揀+包拗頸) .
同老爺奶奶講咩, 無用架 ~ 佢地只會話: 幾時輪到你黎教長輩. 咁唯有成日睇住佢地病....
係有一次我頂唔住頸, 佢地鬧我話我做乜食得咁"矝貴" ( 我只係話我日日都會去買"食送" 0者..... 佢地就慣左一日買足成星期0既野.... =__=") 我咪話囉: 身體髮膚, 受之父母. 去糟蹋自己0既健康就係不孝,睇住自己健康差成咁都唔去檢討下?  ( 我知我係好衰架喇, 但真係忍唔住)
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-11 10:16:38 |顯示全部樓層
回復 3427# 花園仔

沙頭角棑隊到尖沙咀啦! 起碼....<飲靚湯>都唔知係幾多男人嘅夢想呢!
老師及CK 早晨~
CK D 好野我第一個去排隊呀~~~ 呢D我就心甘命底去排~~ XDDDD
回復

小草草 發表於 2010-9-11 10:23:20 |顯示全部樓層
積媽冇甘勞气啦,好易起皱紋架.今日我請你飲湯,潤返下啦.

評分

查看全部評分

回復

JicJicmom 發表於 2010-9-11 10:45:51 |顯示全部樓層
回復 3431# 小草草

小草草早晨~~~
多謝您0既湯呀~~ 好飲~ add6icon
( 白色呢2條係咩來?)
回復

下午茶 發表於 2010-9-11 10:57:24 |顯示全部樓層
白色呢2條感覺係淮山,
回復

cklife 發表於 2010-9-11 11:31:16 |顯示全部樓層
回復  cklife
CK早晨呀~
一樣米養百樣人, 人人0既睇法概念心態都唔同 , 激心就實會架喇, 唯有"身教"囉,  ...
JicJicmom 發表於 2010-9-11 10:15

我己經過左激心既階段喇,夫妻要磨合嘛.....(我依家當佢係自己仔咁呀...唔可以夾硬黎嘛...有代溝喔...佢肯講真心話己經好好)
而且,都經過咁多年....其實佢依家好多野都信我講既(以前佢覺得我係無知婦孺,完全唔理我講野)

不過就係心囉.....你講...佢知有D料,放係心先,睇下第日有無專家或者知名人氏,或身邊朋友....都係咁講,有既咪做囉。

佢係佢媽咪生既...點都有幾分似佢既....不過佢媽咪中意信隔離七姑八嬸都唔信專家醫生,佢就只信專家醫生,同佢認為有料既朋友囉...

我依家用既攻略係遂點擊破,先提醒佢依個季節要注意咩...通常佢都唔聽既,唔多講,講一次算數。等佢中左招,再講多一次,跟住煲野佢食,食好左。
下次再提醒佢時,佢就會聽話架喇。

要一樣一樣黎...

最攪笑,同佢講佢唔做,但又會將我同佢講既野拎出黎扮專家大D同事喎....仲要番黎同我講番.....又係吹佢唔脹....
回復

cklife 發表於 2010-9-11 11:32:25 |顯示全部樓層
白色呢2條感覺係淮山,
下午茶 發表於 2010-9-11 10:57

係喎似淮山喎...我第一個感覺以為係竹笙喔...
回復

llaus 發表於 2010-9-11 11:36:32 |顯示全部樓層
係老火湯裏面,淮山好通透啵
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-11 11:42:35 |顯示全部樓層
回復 3435# cklife
CK ,
XDDDD 我click 落張相度, 佢檔名真係淮山雪耳湯 !
不過我用開D淮山, 煲完湯有少少捲起 , 同埋無咁通透架喎 ....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-11 11:48:38 |顯示全部樓層
回復 3434# cklife

CK ,
我家大夫都係咁 : 但又會將我同佢講既野拎出黎扮專家大D同事 ***另加 老爺 + 叔仔 *** 喎..
我而家唔同我老爺講呢D野架喇, 老人家0既野, 佢開心就算. 佢有時睇到大夫健健康康+精精神神, 我估佢自己都心中有數. 有時, 講出黎大家又難落台,咪算囉~
回復

小草草 發表於 2010-9-11 11:51:59 |顯示全部樓層
呢D系新鮮淮山啊,我老公好中意食,唔好煲太耐,好易溶西,15 mins 左右就好啦.
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-11 11:57:07 |顯示全部樓層
回復 3439# 小草草
小草草, 原來如花~~~~
唔怪得之喇~ 我用開都係用乾貨~ 我都未試過用新鮮淮山黎煲湯呢~~
回復