積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324401 4062
農夫 發表於 2010-9-13 00:23:40 |顯示全部樓層
JJM,放假仲忙過平日
今日難得陰陰天,我都農務左一日
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-13 00:25:28 |顯示全部樓層
回復 3481# 農夫
農夫, 無法喇, 平時又要返工, 放工又要煮飯+家務 , 難得放假, 一定要做自己開心中意0既野呀~
回復

fianfumy 發表於 2010-9-13 00:57:11 |顯示全部樓層
今日同老爺飲茶 , 席間老爺話 :
老 : 種菜唔好種白菜/菜心呢D , 平到死,種黎做乜 ....
我 : 自己種放心D ...
JicJicmom 發表於 2010-9-13 00:23

你同你老爺的對話真係好攪笑呀 ...
回復

llaus 發表於 2010-9-13 06:33:45 |顯示全部樓層
話題都好生活化啵
下次醒多d自家靚湯佢飲囉
回復

cklife 發表於 2010-9-13 09:23:43 |顯示全部樓層
今日同老爺飲茶 , 席間老爺話 :
老 : 種菜唔好種白菜/菜心呢D , 平到死,種黎做乜 ....
我 : 自己種放心D ...
JicJicmom 發表於 2010-9-13 00:23

夫 : 我地今日晏D會去買菜盤種菜喇, 無位種蘭花~~<-----一句就夠晒....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-13 09:25:14 |顯示全部樓層
FIAN , 蛙哥早晨~
我老爺0既概念:
平=好, 食落肚會飽=好
我好少上老爺屋企食飯, 因為次次食完我都會肚痛+肚瀉~
回復

fianfumy 發表於 2010-9-13 12:11:17 |顯示全部樓層
我老爺0既概念:
我好少上老爺屋企食飯, 因為次次食完我都會肚痛+ ...
JicJicmom 發表於 2010-9-13 09:25

你老爺概念同我老爸都差不多 , 可能上一代的男人的觀念係咁啦...
回復

cklife 發表於 2010-9-13 13:08:51 |顯示全部樓層
我老爺0既概念:
我好少上老爺屋企食飯, 因為次次食完我都會肚痛+ ...
JicJicmom 發表於 2010-9-13 09:25

咁你老爺都好易服事喎.....
回復

農夫 發表於 2010-9-13 13:52:49 |顯示全部樓層
我中意呢句
<夫: 唔係呀.... 上次你都食左幾條瓜喇, 點會生唔成.... >

陳乜記,係唔係藍地個間?

包c仲起度?好唔好用?
回復

cklife 發表於 2010-9-13 16:47:35 |顯示全部樓層
死喇...最近去完元朗先發覺,我唔識去藍地呀...

點解架車係另一個方向入元朗既?細個時入元朗會經過藍地架嘛...

又唔識塔輕鐵(都唔知輕鐵到唔到),唔識買票,唔識上車(好似架架車都唔同名咁),同地鐵好唔同。
回復

muitau 發表於 2010-9-13 16:51:52 |顯示全部樓層
最攪笑,同佢講佢唔做,但又會將我同佢講既野拎出黎扮專家大D同事喎....仲要番黎同我講番.....又係吹佢唔脹....
cklife 發表於 2010-9-11 11:31

add14icon add14icon add14icon
bingo!!!!! 同我果個一樣呀!
係咪同一個人黎架 add4icon
回復

cklife 發表於 2010-9-13 16:55:01 |顯示全部樓層
bingo!!!!! 同我果個一樣呀!
係咪同一個人黎架  ...
muitau 發表於 2010-9-13 16:51

乜原來咁多男人都係咁架...
回復

孖吉 發表於 2010-9-13 16:56:20 |顯示全部樓層
Sorry, 我好少去元朗 (10幾年前住過吓),陳貴記 我以為係 水車館街 轉角果間 添~
回復

muitau 發表於 2010-9-13 17:03:24 |顯示全部樓層
你同你老爺的對話真係好攪笑呀 ...
fianfumy 發表於 2010-9-13 00:57

係呀,你老爺用曲序叫你種佢鐘意既野,呵呵!!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-14 00:13:51 |顯示全部樓層
奸奸轉左d小苗落大盤 , 好累 ~~~
又清緊d花盤, 有盤辣椒d泥出奇地鬆軟, 了了下.... 發現原來係虫窩 (好肥美0既虫 ! 肥嘟嘟 !!)  一不做二不休.....
倒哂佢入桶度加花生麩+骨粉+麩水吽左佢!!!!
嘿 !!!!
今日轉左蜜糖豆, 雷公仔同青瓜 ~ 聽日要搭棚比佢地喇 ~
回復

花園仔 發表於 2010-9-14 01:04:34 |顯示全部樓層
回復 3495# JicJicmom
積媽好!
嘩! 你咁好精力嘅!

日間曾體貴帖亂UP一輪, 自己睇, 自己笑完刪除咗囉! -- 總之係
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-14 09:00:39 |顯示全部樓層
CK及各位早晨呀~
去藍地, 我通常會響荃灣>屯門呢個方向去, 佢響妙法寺/ 藍地大街對面. 因為係開車去,我都無留意有無輕鐵站.
如果好似星期日咁, 我響元朗去, 就會行高速+屯門方向, 在虎地+大學路口出, 橋底U TURN 屈番過對面行車線 , 即時靠番左線, 就係陳乜記喇~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-14 09:05:33 |顯示全部樓層
回復 3496# 花園仔
老師早晨呀~~~
我唔介意各位響度傾計架, 大家開心嘛 ~~~ add7icon
尋日我得一個人響公司做野, 原來腦細整親隻腳行唔到, 尋日不停打電話返來遙控我整呢樣整0個樣..... ( 佢唔使遙控我都會做架喇.... 真係煩氣~) add9icon
於是:
會計放產假
太子爺唔返工
腦細腳跛跛唔返...
做到我停唔到手呢~ 上左園藝館版面, 入都無入過黎......
回復

孖吉 發表於 2010-9-14 09:29:08 |顯示全部樓層
CK及各位早晨呀~
去藍地, 我通常會響荃灣>屯門呢個方向去, 佢響妙法寺/ 藍地大街對面. 因為係開車去,我都 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-14 09:00

積媽,跟你指示用 google map 去行過,果度有輕鐵咖 (610 614 615 751),最近係藍地站,個站正正係 X正記 後面。就在屯門往元朗方向的路軌右面
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-14 09:48:25 |顯示全部樓層
回復 3499# marcuslee
唔該哂阿marcuslee , 其實坐輕鐵去都好方便 !
回復