積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324377 4062
月光光 發表於 2010-9-8 13:16:28 |顯示全部樓層
積媽,你舊年分享嘅火龍果枝條,今日結左兩個果果呀,多謝你呀
DSC00243_調整大小 .JPG
DSC00244_調整大小 .JPG
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-8 14:09:43 |顯示全部樓層
回復 3381# 月光光

月光光, 你好利害呀~~~ 仲要有2隻果~~~~~
我D已經送左比朋友了~~~ XDDDDD
回復

惡姨 發表於 2010-9-8 14:13:00 |顯示全部樓層
月光光, 我比你嘅火龍果睇到我眼光光呀....
回復

月光光 發表於 2010-9-8 14:18:16 |顯示全部樓層
我放埋一邊冇咩點理佢,只係間中比下肥,佢竟然繙果比我,好感激佢呀
回復

小寶 發表於 2010-9-8 15:23:16 |顯示全部樓層
回復 3381# 月光光

你的火龍果令我想起時間真係過得好快呀~~~~
回復

花園仔 發表於 2010-9-8 17:45:28 |顯示全部樓層
積媽好!

你啲各式生菜苗苗都好靚啵! 千祈唔好俾雨水搞破壞呀!
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 01:04:59 |顯示全部樓層

回復 3386# 花園仔
積媽好!
你啲各式生菜苗苗都好靚啵! 千祈唔好俾雨水搞破壞呀!
==================================
老師晚上好~~
多謝老師提點 ~ 積媽今早見台長們咁勤力,返工前已經將生菜苗苗放入花棚有瓦遮頭地方放置喇 ~
夜晚有飲宴, 差唔多十一點至返到屋企,喇喇林去接番細路們返入屋~ 一切安好~~~
因為呢一輪天氣唔穩定, 但我又想小苗晒多d太陽, 所以放置地方都見光+頂部加防雨設施 , 以防萬一呀~ ( 上次黃雨大0既都DUP到死死下....苗苗唔做防雨點得呀.... )
希望之後天氣可以涼番d, 小苗快高長大就好了.....
回復

muitau 發表於 2010-9-9 11:05:11 |顯示全部樓層
因為呢一輪天氣唔穩定, 但我又想小苗晒多d太陽, 所以放置地方都見光+頂部加防雨設施 , 以防萬一呀~ ( 上次黃雨大0既都DUP到死死下....苗苗唔做防雨點得呀.... )
希望之後天氣可以涼番d, 小苗快高長大就好了.....
JicJicmom 發表於 2010-9-9 01:04

積媽早各位早,
你真係好好心機湊佢你啲仔女,棉乾絮濕....不過虎毒不吃兒add13icon ,你又貢正氣,第日大左....明我講乜啦呵...
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 11:07:46 |顯示全部樓層
回復 3388# muitau

妹頭~~~ 早晨呀 ~~~~~~好一句虎毒不吃兒呀~~~~ add4icon
咁我地交換囉~~~ add7icon ( 你會種咩0者? )
回復

muitau 發表於 2010-9-9 13:51:08 |顯示全部樓層
回復  muitau

咁我地交換囉~~~  ( 你會種咩0者? )
JicJicmom 發表於 2010-9-9 11:07

其實我未有概念種咩,因為自己知自己事 不過沙律菜同菜心就一定走唔甩 add10icon
回復

Aileena 發表於 2010-9-9 18:05:27 |顯示全部樓層
虎毒不食兒, 但我果D 只不過係契仔契女
回復

Aileena 發表於 2010-9-9 18:06:14 |顯示全部樓層
積媽, 白露係乜野意思?
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 23:06:18 |顯示全部樓層
回復 3392# Aileena
AILEENA ,
請睇睇秀外慧CK 介紹 :
http://hkplants.com/thread-59027-2-1.html
#25樓
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-9 23:45:21 |顯示全部樓層
天文台又話會狂風雷暴.....淋唔淋水好呢 ?
最後都係淋 ~~~ 唔敢搏 ~
回復

cklife 發表於 2010-9-10 07:52:13 |顯示全部樓層
天文台又話會狂風雷暴.....淋唔淋水好呢 ?
最後都係淋 ~~~ 唔敢搏 ~
JicJicmom 發表於 2010-9-9 23:45

台長真係準呀.....半夜又落狗屎咁喇....

台長難唔難中架.....佢開始吸引我.....
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-10 10:01:23 |顯示全部樓層
回復 3395# cklife
CK 早晨呀~
尋晚我訓到豬咁 ( 基本上我訓唔訓著都係一隻豬來的~ ) 乜都唔知. 好似係新界北落得多D?
今早上去睇, 仲有台長標出來~
回復

Aileena 發表於 2010-9-10 10:12:08 |顯示全部樓層
回復 3393# JicJicmom

謝謝分享, 講起呢幾日真係有D 喉嚨涸涸咁....
回復

小寶 發表於 2010-9-10 10:15:16 |顯示全部樓層
回復 3397# Aileena

早晨各位, 昨晚/今天覺得咀唇乾乾的, 好像要吃什麼滋潤野咁~
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-10 10:53:42 |顯示全部樓層
回復 3398# 小寶
小寶~
粟米萍果雪耳煲豬展湯~~~~
回復

吉祥 發表於 2010-9-10 11:04:18 |顯示全部樓層
回復 3399# JicJicmom
粟米萍果雪耳煲豬展湯~~~~
--------------------------------
積媽早呀,
多謝你既滋潤湯水啊.......
回復