積積媽的瓜瓜菜菜果果 (UPDATE @10/5/2012 )

作者: JicJicmom 發表于 2009-1-6 09:38:41
324374 4062
cklife 發表於 2010-9-5 16:25:46 |顯示全部樓層
山瑞真係好嘢來喎 , 記得我媽媽生前冬天一定買好幾次來煲湯和炆 , 我就好鐘意食囉,  這幾年我自己買 ...
fianfumy 發表於 2010-9-5 12:35

紅磡好曲折既路囉...我係荃灣喔...
回想上次係灣仔買架....後來再去想睇下有無,個檔口又無左...唔知搬左去邊...
回復

llaus 發表於 2010-9-5 16:38:37 |顯示全部樓層
荃灣有亡命小士到紅磡啵 (經過)
回復

吉祥 發表於 2010-9-5 17:09:48 |顯示全部樓層
回復 3359# llaus
    蜜糖豆唔使發啦
放入泥大約兩cm 左右,幾日至一星期就出芽啦是
============================
唔該晒呀...llaus..
回復

fianfumy 發表於 2010-9-5 19:17:29 |顯示全部樓層
荃灣有亡命小士到紅磡啵 (經過)
llaus 發表於 2010-9-5 16:38

架小巴幾亡命架, 15mins便可由街市街到紅磡呀 ...
回復

cklife 發表於 2010-9-5 19:22:57 |顯示全部樓層
架小巴幾亡命架, 15mins便可由街市街到紅磡呀 ...
fianfumy 發表於 2010-9-5 19:17

係邊度搭呀?15分鐘...會唔會好危險呢?
回復

llaus 發表於 2010-9-5 19:40:22 |顯示全部樓層
荃灣千色店後面,川龍街上車,到家維村
家維村對面就是紅磡街市囉
回復

下午茶 發表於 2010-9-5 20:44:36 |顯示全部樓層
蛙蛙.請問9月份種D咩好亞?
回復

fianfumy 發表於 2010-9-5 22:20:52 |顯示全部樓層
CK :  而家未有住架, 要入冬時就有, 其中大門口一個魚檔差不多每天都有架 ...
回復

cklife 發表於 2010-9-5 22:46:04 |顯示全部樓層
荃灣千色店後面,川龍街上車,到家維村
家維村對面就是紅磡街市囉
llaus 發表於 2010-9-5 19:40

唔該晒...
回復

may.sun 發表於 2010-9-6 09:23:49 |顯示全部樓層
回復 3309# JicJicmom

積媽,你d布袋蓮d功發得好勁,靚到我暈下暈下
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-7 10:43:12 |顯示全部樓層
回復 3370# may.sun

美新BABY ~~
你見暈呀 ? 我來扶你~~~~~ add7icon
回復

muitau 發表於 2010-9-7 10:58:38 |顯示全部樓層
回復  花園仔
咁快講埋下半集比妹頭聽, 佢真係坐唔安食唔落喇.....
今日好似天氣好左D , 唔知妹頭會唔會入左去衫兄呢?
JicJicmom 發表於 2010-9-4 10:47

早呀積媽,
無呀,呢2個星期都唔知做乜鬼,係咁病,咳好就傷風,好完而家又有女人病,岩岩10點我至嘔完,唉~~
所以健康真係寶, 身體唔c服做乜都唔成!見你地又水魚又山瑞咁,不過我都係唔食得...

仲記得有年好地地又懶咩咁走去飲養命酒,幾日之嘛,爆瘡爆到傻,攪左幾耐至好番;
平日我一食當歸又係爆瘡唔受得,有排好虛,果排食佢就無事仲好得好快,
所以食療真係不能不信,
學老師話齋而家啲商家為行潤攪到出便啲野食真係add2icon
回復

muitau 發表於 2010-9-7 11:00:10 |顯示全部樓層
一分耕耘 , 一分收獲 我都要勤力D喇~~~~
小寶 發表於 2010-9-5 10:10

同意呀,我伸長條頸等睇積媽果幾盤菜有幾膨湃架 add6icon
回復

chayote 發表於 2010-9-7 11:01:29 |顯示全部樓層
回復 3367# 下午茶
白菜
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-7 11:13:14 |顯示全部樓層

回復 3372# muitau

妹頭~~早晨呀~ 
飲食0既野, 真係人人都唔同. 我都唔食得D補野, 會流哂鼻血+唔C服, 寒野又唔得, 食完實聽暈低~
我而家有飲養命酒, 呢D野要配合生活節奏至得. 當0個一輪我唔夠訓, 一定唔會飲. 因為各方面配合唔到, 佢0既中藥成份會令身體好難接受到.
山瑞水魚呢D, 我都唔食得架~ 如果有時間, 不如你去睇下中醫, 調理一下喇~~
我食得好簡單, 通常都係豬肉, 魚, 雞 , 一餐只食一樣肉類. 其他都係瓜菜. 煮野又唔多落鹽 . 因為響醃野時已經落左醬油.
我覺得最緊要自己知自己事, 人地係咁, 未必自己都受得. 人地唔係咁, 唔代表0個樣野係壞事, 最緊要自己有分析能力呀.
回復

muitau 發表於 2010-9-7 13:42:35 |顯示全部樓層
回復  muitau

妹頭~~早晨呀~ 
飲食0既野, 真係人人都唔同. 我都唔食得D補野, 會流哂鼻血+唔C服, 寒野 ...
JicJicmom 發表於 2010-9-7 11:13

而家撞得板多就知囉,不過你知,女人一聽到果樣野食完養顏就變衝鋒敢死隊架啦 add4icon
回復

cklife 發表於 2010-9-7 14:14:14 |顯示全部樓層
而家撞得板多就知囉,不過你知,女人一聽到果樣野食完養顏就變衝鋒敢死隊架啦  ...
muitau 發表於 2010-9-7 13:42

女人一聽到果樣野食完養顏就變衝鋒敢死隊架啦 <---哈..哈..我都係咁

不過依家科技進步,可以先上網搵資料睇下先,暸解左再行動
回復

fianfumy 發表於 2010-9-7 15:20:41 |顯示全部樓層
妹頭: 真係搵個中醫去調理一下是一件好事,  我7-8年前身體好弱 ( 西醫話冇事) , 但大熱天時要穿外套 , 冇汗出 , 冬天要係被暖番3個鐘先可以成身暖才可入睡, 那時食涼嘢死得, 食補嘢一下子都係唔受得 , 有咗都"陀" 唔到,  結果睇中醫 來慢慢調理,  大約都年幾兩年啦, 咁我先可以有健康身體生到Katrina 個衰妹出來咋...

不過我現在又差番啦, 又懶去睇中醫呀 ...
回復

muitau 發表於 2010-9-8 10:53:50 |顯示全部樓層
結果睇中醫 來慢慢調理,  大約都年幾兩年啦, 咁我先可以有健康身體生到Katrina 個衰妹出來咋...
不過我現在又差番啦, 又懶去睇中醫呀 ...
fianfumy 發表於 2010-9-7 15:20

早呀咁多位!

fian,
你個中醫都好堅喎,調左個靈牙利齒又咁標緻既katrina出來 add6icon
舊年我都調過2個月左右 ,跟手見無咩野又係無恆心囉, 都係衰架喇
回復

JicJicmom 發表於 2010-9-8 11:08:30 |顯示全部樓層
早前下種的沙律生菜

呢批係網購的外國種子, 開始有顏色出來 ......

自留種子:羅生, 紅生, 紅葉萵苣

今早天文台話有狂風雷暴, 是真的嗎? 台長~~~ 講句野呀唔該~~~

回復